2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Lezajlottak a Mobilitási Hét elő rendezvényei

4888 gépjárművel biztosan kevesebb lesz az Autómentes Napon, a Görgeyn!

Sajtóreggelivel, előadásokkal, önkéntes és közösségi szolgálatos diákok felkészítésével már javában zajlottak az elmúlt héten a Miskolci Mobilitási Hét elő rendezvényei. A zord időjárás ellenére is 134 indultak el szombaton a III. Barangoló Barlangoló gyalogos teljesítménytúrán, elismerésre méltó, hogy 10 fokban is mintegy 40-en járták végig a 25 km-es távot. (Fotómelléklet).

Már most tudni lehet, hogy 4888 gépjárművel biztosan kevesebb halad át majd egy hét múlva, azaz az idei Autómentes Napon a Görgey-Lévay utcák közötti szakaszon. Miért? Mert a jövő héten vasárnap az Európai Mobilitási Hét Kartájában vállaltaknak megfelelően az Önkormányzat reggel 9 és 16 óra között, a buszok kivételével, minden gépjármű elől lezárja majd a forgalmat.

S, honnan tudni, mennyivel lesz ez kevesebb?

Az Ökológiai Intézet Alapítvány önkéntes forgalomszámlálóinak jóvoltából. Ugyanis a mai napon, ugyanebben az időszakban folyamatosan regisztrálták az itt áthaladó forgalom szereplőit. S miután ezt megtették 2003-ban, azaz 10 évvel ezelőtt is, még néhány érdekességre is fény derült:

A személygépkocsik száma 10 évvel ezelőtt 1047-el kevesebb volt, azaz csaknem negyedével nőtt. Több lett a motoros is, azonban jó hír, hogy a teherautók száma 377-el csökkent az idei adatok alapján. Ez köszönhető az időközben megépült terelő utaknak, forgalomszabályozásnak.

A fentiekből megállapítható, hogy összességében jelentősen megnőtt a forgalom és ennek következtében a zaj és a közlekedési eredetű légszennyezés a belváros egyik legfontosabb területén, hiszen a Népkert és az egyik leglátogatottabb gyermekjátszótér is itt található. Mindez azt sürgeti, hogy további, a gépjármű forgalmat és annak környezeti hatásait csökkentő intézkedésre van szükség.

Táblázat: 2003. és 2013. szeptember 15-i vasárnapi gépjármű számlás adatai a Miskolc, Görgey utca-Lévay utca közötti útszakaszon, 9-16 óra között.

Jármű kategória

2003. szeptember 15. vasárnap

2013. szeptember 15. vasárnap

Különbség

személygépkocsi

3565

4612

+ 1047

teherautó

568

191

– 377

motor, egyéb

66

85

+ 19

kerékpár

26

333

+ 307

 

4199

5221

 

Összeállította: Ökológiai Intézet Alapítvány, 2013.

Örömteli eredménye az idei felmérésnek, hogy a kerékpárosok száma megtizenkétszereződött. Azaz 2003-ban lényegében alig akadt, aki kétkerekűn közlekedett ezen az útszakaszon és most a városlakók a vasárnapi, szabadidős programok között választva, letették voksukat a kétkerekű mellett. Ez a kerékpáros forgalomnövekedés egyértelműen jelzi, hogy igény van azokra a fejlesztésekre, amely a kerékpáros közlekedés feltételeit javítják és biztonságukat növelik.

A folytatás:

Holnap reggel, 2013. szeptember 16. (hétfőn) 7:04-kor indul a Felső-Majláth villamos végállomásról a Városház térig tartó eljutási verseny. A tapasztalatok szerint alig negyedóra alatt ki is derül, hogy a KRESZ szabályainak betartásával, az idén melyik közlekedési eszközzel lehet legrövidebb idő alatt a munkába, iskolába eljutni ezen a távon. Busz, villamos, személygépkocsi, kerékpárások és hosszú távfutók szállnak versenybe.

A versenyzőket, de a kétkerekező városlakókat is 7:00-9:00 óra között Jutalom reggeli várja a Városház-téren. Az első 30 kerékpáros Mobilitás Heti pólót kap.

Dokumentum letöltéséhez kattintson ide!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…