2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Levelet írtunk a miniszterelnök úrnak – szeretnénk, ha Magyarország valóban klímabajnok lenne

Levelet írtunk a miniszterelnök úrnak – szeretnénk, ha Magyarország valóban klímabajnok lenne

Örömmel jelentjük, a 2020-as év új korszakot hozhat a környezet- és klímavédelemben is. A kormány közelmúltbeli nyilatkozataiból ugyanis az derült ki: komolyan kívánják venni a környezetvédelem és a klímaválság kérdéseit.
Azt szeretnénk, ha a szavakat tettek is követnék, ezért levélben fordultunk a miniszterelnök úrhoz. Az ebben szereplő konkrét intézkedési javaslatainkat ismertette Perger András, klíma- és energiakampányosunk az alábbi TV-interjúban. Nézd meg, és oszd meg a videót, ha tetszik, hogy minél többekhez eljusson az üzenetünk!

Követeléseinkből a legfontosabbak, amelyek meghozatalára mihamarabb szükség lenne a biztonságos jövőnk megteremtése érdekében:

a szélenergia újbóli alkalmazása, miután új szélerőművek építését 2016-ban gyakorlatilag betiltottak Magyarországon;
a klímagyilkos Mátrai Erőmű bezárása 2025-ig, amely a magyar szén-dioxid-kibocsátás legalább 10 százalékáért felelős, az addig rendelkezésre álló időben pedig zöld munkahelyek teremtése az erőmű jelenlegi dolgozóinak;
az épületek energiafogyasztásának csökkentése;
a szennyező, egészségünkre káros járművek fokozatos kivezetése;
az ökológiai mezőgazdaságból származó élelmiszerek áfájának csökkentése, hogy az egészséges és természettel összhangban termesztett élelmiszerek mindenki számára elérhetőek legyenek; és
az élővilágunkat pusztító, egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok és termékek fokozatos kivezetése.

A fenti kérdésekben a magyar lakosság több mint 75 százaléka is lépéseket vár a kormánytól a legfrissebb országos reprezentatív közvélemény-kutatásunk szerint.

Az elkövetkező hetekben települési szinteken is egyeztetésekbe kezdünk a döntéshozókkal, Budapest főpolgármesterét is megkeressük. Azt szeretnénk, ha Magyarország minden felelős vezetője felismerné: új korszak kezdődik, melyben a klímavédelmi harc élére kell állnia. Az egészségünk, biztonságunk, saját és gyermekeink jövője a tét.

Nincs vesztegetnivaló időnk. Olyan napokat élünk, amikor egyre több példáját látjuk annak, hogy a rendkívüli időjárási körülmények emberek és állatok millióinak életét sodorják veszélybe. A jelenlegi ausztrál tüzek kiterjedése többszöröse a tavalyi brazíliai tüzekének, és az elpusztult állatok száma már 1 milliárdnál tart.

Greenpeace

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek