2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Kiderült mennyi PET-palacktól óvták meg a Földet a magyarok

Egyre több magyar háztartásban vannak ott a bolygómentő szódagépek

A világ legnagyobb szódagépgyártója összesítése szerint a magyar vásárlók 2019 júniusa és 2021 júniusa között 225 millió PET-palacktól óvták meg a Földet a SodaStream készülékek és palackok segítségével. „Ez azt jelenti, hogy az elmúlt két évben ennyi PET-palackot nem kellett sem legyártani, sem pedig kiszállítani a boltokba. A magyar SodaStream tulajdonosok számára a műanyagmentes életmód tehát már a mindennapok részét képezi” – hangsúlyozta Széll-Szőke Krisztina  termékmenedzser.

 

A tapasztalatok szerint egyre több háztartás fedezi fel az otthoni frissítők készítésre alkalmas szódagépek előnyeit. Mindezt alátámasztja az a tény is, hogy 2020 júniusa és 2021 júliusa között 62 százalékkal nőtt a  gépek és szörpök értékesítése Magyarországon.  Ennek azért van jelentősége, mert egy négytagú család két év alatt 2500 PET-palacktól mentheti meg a Földet mindössze egy szódagép és egy szénsavasító palack használatával.

 

A Műanyagmentes Július jegyében a cég szeretné népszerűsíteni a globális PET-palack csökkentés gondolatát. A márka ugyanakkor nemcsak a sajtóban, hanem a közösségi médiában is fontosnak tartja felhívni a figyelmet a PET-palack hulladék minimalizálására. Éppen ezért olyan értékteremtő influenszerekkel dolgozik együtt, akik magukénak érzik ezt a célkitűzést. Ők ugyanis saját tapasztalataikon keresztül mutatják be, hogyan lehet felhagyni a PET-palackok használatával.

 

„6 évvel ezelőtt még hatalmas PET palackos víz fogyasztó volt a családom. Aztán egy nap olvastam egy cikket a műanyag, illetve csomagolási hulladékokról. Ez volt az a nap, amikor elkezdtem drasztikusan csökkenteni a hulladéktermelésünket. A PET palack eltüntetése az otthonunkból az első lépések között szerepelt”- árulta el Tóth Andi, a Dobd ki a szemetest! című könyv szerzője. Hozzátette: a családdal közösen határoztak arról, hogy többé nem adnak ki pénzt PET-palackos üdítőitalokra, hiszen a csapból is folyik víz, amiből szódavizet is lehet készíteni. Ízesítés gyanánt leginkább a házi szörpöket preferálják. Az otthon készített frissítők előnye, hogy egy kulacs segítségével bárhová magunkkal vihetjük, így feleslegessé válik a PET-palackos üdítők vásárlása.

 

A 15,3 ezer Insta követővel rendelkező Pilisi Petra Panna számára elhatározás kérdése volt a PET-palackok mellőzése. „Egy nap beszereltettünk a konyhába egy víztisztító berendezést, amin keresztül szűrt vizet ihatunk. Ebből csak egy lépés szódavizet csinálni otthon, amit aztán lehűtve tárolhatunk a hűtőben. Amikor pedig elmegyünk valahova, akkor a kedvenc kulacsainkban tudjuk magunkkal vinni az általunk preferált frissítőket. Így nem csábulunk el, ha a városban üdítőre szomjaznánk” – hangsúlyozta az influenszer.

Az Instagrammon az olvasást népszerűsítő Szabó Diána is meggyőződésből váltott. „Volt egyszer egy dokumentumfilm évekkel ezelőtt, ami a műanyagszennyezésről szólt, és nagyon nagy hatást tett rám. Én azóta törekszem arra, hogy ne vegyek PET-palackos üdítőt és ha kell akkor itthonról, kulacsban viszek magammal frissítőt. Szerintem ez nem nagy ár annak érdekében, hogy szó szerint ne fulladjuk bele a műanyagszennyezésbe, hiszen bizonyított tény, hogy az emberi szervezetben már megtalálhatóak a mikroműanyagok” – hangsúlyozta a közel 22 ezer követővel rendelkező influenszer.

 

A cég egyik legújabb vállalása, hogy 2022 felében Magyarországon is beveti az alumínium dobozos szörpöket.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…