2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
Kattabébi született a Miskolci Állatkertben

Kattabébi született a Miskolci Állatkertben

Kattabébi született a Miskolci Állatkertben A Miskolci Állatkert háromtagú gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) csapata tavaly érkezett, idén pedig megszületett az első kölykük is, mely az első katta-csemete Miskolcon! Az anya, Freya három éve született Budapesten, ahol mesterségesen kellett felnevelni, mivel anyja nem gondoskodott róla.

Ennek ellenére szerencsére Freya gondos szülőnek bizonyul, „majomszeretettel” óvja kicsinyét még a gondozóitól is, így nagyon nehéz megpillantani az apróságot, akiből többnyire csak nagy fülei vagy cérnavékony, gyűrűs farka látszik. A mintegy 4 hónapos vemhesség után február 6-án világra jött kölyök egyelőre minden idejét anyja hasán kapaszkodva tölti, később majd egyre inkább a nőstény hátán fog „lovagolni”.

A gyűrűsfarkú makik, más néven katták Madagaszkár szigetének déli területein, elsősorban száraz erdőkben, 10-20 fős csapatokban élnek, melyekben a nőstények a dominánsak. Ez a miskolci csapatnál kifejezetten látható, hiszen Freya rendszeresen megrendszabályozza a két hímet. A fiatal hímek a szülői csoportot elhagyva gyakran alkotnak fiúcsapatokat. Látványos, fekete-fehéren gyűrűzött farkuknak az egymás közötti kommunikációban is fontos szerepe van. Karjukon lévő illatmirigyeiket faágakhoz dörzsölve jelölik területüket, de farkukat is gyakran „illatosítják” vele. Fennmaradásukat élőhelyeik elvesztése veszélyezteti.

Az immár négy fősre bővült maki-család az állatkert Trópusi-házában látható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek