2025. 05. 11. vasárnap

Ferenc

1 EUR 405 HUF
1 GBP 478 HUF
Kezdőlap » Hírek » Zöld-Hírek » „Hogyan lehet etetni az emberiséget úgy, hogy az élelmiszertermelés ne súlyosbítsa tovább az ökológiai- és klímakatasztrófát?”
royal_magazin_PNG

„Hogyan lehet etetni az emberiséget úgy, hogy az élelmiszertermelés ne súlyosbítsa tovább az ökológiai- és klímakatasztrófát?”

A válasz: ökológiai gazdálkodásban termelt élelmiszerrel. Mi évek óta azon dolgozunk, hogy itthon is mindenki számára elérhetőek és megfizethetőek legyenek az egészséges, helyben és a természettel összhangban termelt élelmiszerek. A koronavírus-járvány ennek alapvető fontosságát most mindenki számára egyértelművé tette.

Mi kell ehhez?

A mezőgazdaság gyökeres átalakítása és megfelelő oktatás. A jövő agrármérnökeit olyan szakemberekké kell képezni, akik a termelés szempontjai mellett figyelembe veszik a természetvédelmi, egészségügyi és társadalmi szempontokat is.
Miért különösen aktuális ez most?

Magyarországon most zajlik az agrár-felsőoktatás átszervezése. A  kormány  célja, hogy a világ legjobbjai közé kerüljön a hazai agráregyetemek összevonásából létrejött új óriás-egyetem. Az átszervezésben azonban nemhogy erősödik, hanem ellenkezőleg, gyakorlatilag eltűnt az ökológiai gazdálkodás oktatása.

Miközben a világ legjobb agráregyetemein pont  az ökológiai szemléletű gazdálkodás kerül előtérbe. Ezt mutattuk be a Védegylettel közösen szervezett nemzetközi online konferenciánkon március 25-én, ahova a világranglista első helyén szereplő holland Wageningen és a harmadik helyen álló Svéd agrártudományi egytemről, valamint a brit Innovative Farmers Network-től, és egy különleges olasz gasztronómiai tudományegyetemről érkeztek előadók.

Megnézem a konferenciát

A konferencián közel háromszázan vettek részt, köztük tizenkét külföldi egyetem oktatói Chilétől és Brazíliától kezdve, európai egyetemek során át egészen Indiáig és Indonéziáig. A hallgatóságban emellett szép számban voltak akadémikusok, hazai és európai parlamenti képviselők, az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a hazai mezőgazdasági és élelmiszerelőállítási rendszerben részt vevő több hatóság és civil szervezet képviselői is.

A konferencia üzenete, amit bízunk benne, a magyar felsőoktatás átalakítása során is komolyan vesznek: a jövő az ökológiai szemléletű gazdálkodásé, amely az egyetemi oktatásban és kutatásban is kulcsszerepet kell kapjon. Mindez nem csak természetvédelmi, hanem társadalmi szempontból is létfontosságú, hisz ez a fajta élelmiszertermelés munkát és méltányos jövedelmet biztosíthatna itthon is a vidéken élőknek, és megállíthatná a vidék elnéptelenedését.
Kérje Ön is velünk együtt a magyar döntéshozóktól, hogy

2030-ig növeljék 25%-ra az élővilágot kímélő ökogazdálkodás arányát itthon;az összes mezőgazdasági területből 10%-ot adjanak vissza a természetnek;
a káros növényvédő szerek használatát legalább 50%-kal csökkentsék 2030-ig.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: Egy kulcs kálváriája
Zárjegy nélküli cigaretta, csaknem húsz kilogramm fogyasztási dohány és ismeretlen eredetű alkohol került elő egy vendéglátóhely zárt ajtója mögül. Az…

Facebook

Időjárás

Hirdetés

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp

Hirdetés
Hirdetés
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, mint amikor felismerik Önt, ha visszatér a webhelyünkre, és segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei. Köszönjük, ha lehetővé teszi számunkra ezen cookie-k használatát!