2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Fogságban vannak klímavédő Greenpeace-aktivisták, miközben indul az ENSZ-klímacsúcs

Fogságban vannak klímavédő Greenpeace-aktivisták, miközben indul az ENSZ-klímacsúcs

Ma kezdődik a COP24 ENSZ-klímakonferencia a lengyelországi Katowicében, ahol a világ vezetőinek gyors és hatékony lépésekben kell kell megállapodniuk.

A klímatudósok szerint már csak alig 12 éve maradt az emberiségnek arra, hogy a Föld felmelegedését megállítsa a kritikus 1,5 Celsius-foknál, és így elébe menjen az éghajlatváltozás katasztrofális következményeinek. Eközben Szlovákiában múlt hét szerda óta 12 aktivistát tartanak fogva, akik a klímagyilkos és egészségkárosító szénbányák és szénerőművek bezárásáért demonstráltak békésen.

A Greenpeace álláspontja szerint elfogadhatatlan a szlovák bíróság tegnapi döntése, amely vizsgálati fogságot rendelt el a Greenpeace-aktivisták számára mindaddig, amíg nem kerül sor ügyükben a bírósági tárgyalásra – ami akár fél évig is eltarthat. A szlovák, cseh, belga, finn és német aktivisták a Felső-Nyitra-vidéki Szénbányák (HBP) nyitranováki bányájának tornyára felmászva tiltakoztak a békésen a szennyező szén ellen. Az aktivisták egy „Vessünk véget a szén korszakának!” feliratú óriási transzparenst tettek ki a toronyra. A klímavédő aktivistákat szerda óta tartják fogva, és a hatóságok közfeladatot ellátó üzem veszélyeztetésével vádolják őket, amelyért akár 1-5 évnyi börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Jennifer Morgan, a Greenpeace International igazgatója szerint: „A klímaválság az emberiség legnagyobb kihívását jelenti. Az emberek változást követelnek, és ezért bátor tettekkel is kiállnak. Az ENSZ-klímacsúcs során a kormányoknak az emberek mellé kellene állniuk, és velük együtt tenniük a változásért. A 12 békésen demonstráló aktivista a létező legszennyezőbb tüzelőanyag ellen tiltakozott. Szégyenletes, hogy ezért ilyen hosszú ideig fogva tartják őket. Felszólítjuk Szlovákiát, hogy azonnal engedjék őket szabadon.”

„Az aktivisták nem veszélyeztettek senkit és semmit, és semmilyen kárt nem okoztak békés, figyelemfelkeltő akciójukkal. Az igazi veszélyt a szén jelenti, amelynek használata tönkreteszi bolygónk klímáját, és számos embertársunk idő előtti halálát is okozza. A lehető legrövidebb idő alatt meg kell szabadulnunk ettől a szennyező energiahordozótól” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A ma induló COP24 ENSZ-klímacsúcs a legjelentősebb éghajlatvédelmi konferencia a párizsi klímaegyezmény elfogadása óta. A világ vezetőinek most kell megállapodniuk azokban a gyakorlati intézkedésekben, amelyek garantálni tudják az emberiség biztonságos jövőjét.

A Greenpeace azt várja a kormányoktól, hogy éljenek történelmi felelősségükkel, és ahelyett, hogy börtönbüntetéssel fenyegetnek békésen demonstráló klímavédő aktivistákat, érdemi lépéseket tesznek a szén-dioxid-kibocsátás nullára csökkentése érdekében: gyors ütemben kivezetik a szennyező fosszilis energiákat, és átállítják a világot a megújulókon alapuló energiagazdálkodásra.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek