2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Egészséges élelmiszert a helyi gazdáktól

Az elmúlt hetekben az Ökológiai Intézet Alapítvány több eseményt szervezett Miskolcon a helyi élelmiszertermelés és fogyasztás népszerűsítése érdekében? Milyen apropóból települtek ki különböző piacokra? –érdeklődtünk F. Nagy Zsuzsanna munkatárstól.

A Közösségi Agrárpolitika népszerűsítése érdekében a Föld Barátai Nemzetközi Szervezet 2018. szeptember és – 2019 áprilisa között, hét partner-országgal együttműködve, számos akciót szervez Európában, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága támogatásával. A kampány célja, hogy a programokon résztvevők számára tudatosodjon, miért is jó a helyi termékek fogyasztása, hogyan lehetne a jelenlegitől előnyösebb helyzetbe hozni a kistermelőket, és hogy minél szélesebb körből megtudjuk, milyen agrárpolitikát várnak gazdák/fogyasztók az Európai Uniótól? A Magyar Természetvédők Szövetségének tagszervezeteként az Ökológiai Intézet Alapítvány önkénteseivel utcai rendezvényeket, főző klubokat szervezünk ebben az időszakban a gazdák/termelők/fogyasztók kapcsolatának erősítése, a gazdák méltányos megítélése, a rövid ellátási láncok erősítése, valamint a helyi élelmiszerek népszerűsítése érdekében.

A novemberi, Erzsébet téri termelői vásáron milyen programokat kínáltatak az érdeklődők számára?

Kiállítások, játékok, totók, tájékoztató anyagok várják az utcai standjainknál az érdeklődőket, mint ahogyan legutóbb, az október 21-i miskolci Termelői Vásáron is történt. A látogatók megismerhették és meg is kóstolhatták az Öko Kertész Klub Miskolc tagjainak a zöldség és befőtt versenyre hozott termékeit, de az „Én kis kertet kerteltem” c. fotókiállításra beérkezett képösszeállítás révén láthatták azt is, hogy mennyi gondoskodást igényel, ha „termőföldtől az asztalig” helyből friss, vagy éppen házilag tartósított zöldséget, gyümölcsöt szeretnének szeretteik asztalára tenni. Video interjú formájában ki is faggattunk néhány helyi termelőt arról, milyen akadályokat élnek meg és milyen javaslataik vannak helyzetük javítására vonatkozóan…

És miként fogadták Önöket a miskolci őstermelői piacon, a Búza téren az árusok?

A miskolci őstermelői piacon „Több bioélelmiszert, kevesebb vegyszert!” „Ne csak a nagygazdágat támogassák! ” „TÖBB FIGYELMET ÉS TÁMOGATÁST A KISTERMELŐKNEK ÉS ŐSTERMELŐKNEK!” „Segítsék elő, hogy HELYBŐL, HELYIT vásárolhassak!” „BIZTONSÁGOS ÉLELMISZEREKKEL SZERETNÉM ELLÁTNI A CSALÁDOMAT! ” – ilyen és ehhez hasonló m üzeneteket küldtek a miskolciak a novemberi uniós agrárminiszteri csúcs döntéshozóinak. Az üzenetek egyértelműen jelzik, változást szeretnénk. Szeretnénk, ha kistermelők, őstermelők is részesülhetnének a nagykalapból, szeretnénk, ha megbízhatóbb, és egészségesebb élelmiszerekhez juthatnánk helyből, helyi gazdáktól. Ugyanis a jelenlegi nagyüzemi mezőgazdasági technológiák, a magas hozamú növényfajták, a mezőgazdasági vegyszerek, műtrágyák és a gépesítés, főleg a nagybirtokosok és a multinacionális cégek számára hoztak hasznot. A kistermelők, kisvállalkozások, valamint a környezet kárára.

A fenntarthatóság elveinek megfelelő élelemtermelők kiszorítása helyett arra van szükség, hogy a helyi élelmiszereket az élelmiszer-ellátás középpontjába állítsuk azáltal, hogy a kistermelők ellátják a helyi közösségeket ahelyett, hogy a nagyüzemi ellátó láncok kiszorítanák őket. Az „Egészséges ételt helyi gazdáktól” kampány egyik legfőbb célja, hogy a műtrágyákkal és növényvédő szerekkel, monokultúrában termelő nagyüzemek helyett fenntartható, helyreállító gazdálkodási rendszereket támogasson az Európai Unió, amelyek növelik a kistermelő gazdák jóllétét, sokféleséget teremtenek, hogy az élelemtermelést a változásokkal és a megjósolhatatlan éghajlattal szemben ellenállóvá tegyék, és hogy elegendő élelmet tudjanak termelni, miközben előmozdítják a biológiai sokféleséget. Egyébként október 27-én, szombaton számos európai országban rendeztek környezetvédő szerveztek hasonló akciónapot azzal a céllal, hogy az EU agrárpolitikája, az intenzív, kizárólag nagyüzemi gazdálkodás helyett, a kistermelőket és a vidéki megélhetést is támogassa végre! A kampány hazai tevékenységeit a Magyar Természetvédők Szövetsége koordinálja. Miskolcon a borongós, esős időjárás ellenére, az Ökológiai Intézet Alapítvány a „Good food good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól kampányhoz az „Én kis kertet kerteltem fotópályázat” alkotásainak bemutatásával, öko-termesztési tanácsadással, ingyenes kiadványok terjesztésével, gyermek foglalkoztatóval csatlakozott.

Milyen eseményt terveznek még a programsorozat keretein belül?

Legközelebb főzőklubunk során helyi termékekből, egészséges élelmiszerekből, hagyományos ételeket készítünk a jelentkezőkkel Alapítványunk Öko Kuckójában. Ezeken az alkalmakon is szó esik majd az élelmiszer önrendelkezés és a helyi élelmiszerek fontosságáról, a gazdák méltányos megítéléséről, és arról, hogy ki, hol jut hozzá városunkban a helyi termelők áruihoz. A helyi termelésre azonban gyakorlatban is buzdítjuk a városlakókat: októberben kezdő, november haladó öko kertész tanfolyamokat indítunk. Ezekről az Öko Kertész Klub Face csoportján keresztül tájékozódhatnak az érdeklődők.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek