2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdeibe is beköszöntött a tél

Megkésve bár, de január derekán Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, azaz az ÉSZAKERDŐ Zrt. kezelésében lévő erdőkbe is megérkezett a várva várt tél. Január végéig, változó vastagságú, a Bükkben 5-7, a Zemplénben 20-30 centiméteres hóréteg képződött.

Vártuk már a telet egyrészt a szépsége miatt, másrészt a természet is igényli a hótakarót és a hideget egyaránt. Az előnyei mellett azért beszélnünk kell a téli időjárás jelentette többletfeladatokról is. A jó vadgazda ilyenkor nem feledkezhet meg a vadászterületén élő vadállományról. Nagyon fontos, hogy a vadetetők ebben az időszakban mindig fel legyenek töltve elegendő, jó minőségű szemes és szálas takarmánnyal, valamint nyalósóval, ami az ásványi anyagok pótlását teszi lehetővé. A vadetetés azért is fontos, mert a tavasszal (március-április) születendő vadmalacoknak és muflonbárányoknak egy elnyúló téli, hideg időjárásban jócskán lecsökkenhetnek a túlélési esélyei. A május-júniusi időszakban születendő őzgidák és a szarvas borjak esetében viszont ugyanez már nem várható – foglalta össze a tudnivalókat Szentléleki Tibor, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vadászati és idegenforgalmi osztályvezetője.
Sajnos, még élénken él az emlékezetünkben a 2013 márciusában tapasztalt extrém, 70-80 centiméteres hóval, hófúvással járó téli időjárás. Ez amellett, hogy az ország lakosságát is megviselte és megbénította a közlekedést, kíméletlenül megtizedelte a vadállományt is. A kitartó, fokozott vadetetés és hó eltakarítás ellenére csak a Zempléni vadászterület Hegyaljai és Hegyközi Erdészeti Igazgatóságaihoz tartozó, mintegy 15 000 hektáros vadászterületrészen több tucat nagyvad (elsősorban gímszarvas, valamint muflon, őz, vaddisznó) esett áldozatául az időjárásnak, nagyon rövid idő alatt. Az elhullottak között volt erős trófeával rendelkező gímbika és muflon kos is. A nagyvadak részére kijuttatott takarmány egyéb erdei állatok, elsősorban a madarak, kisemlősök számára is jelentős segítséget jelent a tél megpróbáltatásainak túlélésében. A vadgazdálkodási tennivalókon túl, ebben az időszakban sem feledkezünk meg a közjóléti létesítmények környékén az utak síktalanításáról és a hó eltakarításáról – mondta az osztályvezető.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…