2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Az „AUTÓ NÉLKÜL A VÁROSBAN!” kezdeményezéstől…

Az első autómentes napot 1998-ban rendezték meg Franciaországban, és csak 2000-ben nyilvánította az Európai Bizottság akkori környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström az autómentes napot valódi európai kezdeményezéssé.

Ez a kezdeményezés kiváló alkalom arra, hogy a bekapcsolódó települések kimutassák, hogyan viszonyulnak a környezetvédelmi kérdésekhez. Egy napra – lehetőleg minden év szeptember 22-én – a helyi önkormányzatok más megvilágításban mutathatják meg a városközpontot, egyes területeken korlátozhatják a gépjárműforgalmat, bátorítják a fenntartható közlekedési eszközök használatát, és felhívják a figyelmet arra, hogy az állampolgárok közlekedési eszközökkel kapcsolatos döntései milyen környezeti hatással járnak.

… az Európai Mobilitási Hétig

Az Európai Mobilitási Hét 2002 óta minden év szeptember 16-a és 22-e között kerül megrendezésre, a fenntartható mobilitás jegyében. Az Európai Mobilitási Hét számos különböző tevékenységre ad lehetőséget, és mind az önkormányzatok, mind egyéb szervezetek és szövetségek számára ideális alkalom a következőkre:

 

• a fenntartható települési mobilitáshoz kapcsolódó meglévő politikák, kezdeményezések és bevált gyakorlat népszerűsítése;

• az állampolgárok figyelmének felhívása a jelenlegi települési mobilitási tendenciák környezetre és az életminőségre gyakorolt káros hatásaira;

• gyakorlati együttműködés kiépítése a helyi érdekelt felekkel;

• részvétel egy egész Európára kiterjedő kampányban, közös célok és identitás kialakítása más településekkel;

• a fenntartható városi közlekedéspolitika melletti helyi szintű elkötelezettség hangsúlyozása; és

• új hosszú távú politikák és fennmaradó intézkedések bevezetése.

 Az „Európai Mobilitási Hét Vállalás”[1] aláírásával több európai és nemzetközi szervezet és társulás hivatalosan is kinyilvánította, hogy támogatja a kezdeményezést. Az Európai Mobilitási Hét ezért megfelelő terep az európai és nemzetközi érdekelt felek számára ahhoz, hogy együtt dolgozzanak a közös cél, azaz a fenntartható városi mobilitás hosszú távon történő megvalósításáért.

 

Az Európai Mobilitási Hét célja ezeknek az együttműködéseknek a kiterjesztése a helyi szintre. Az önkormányzatokkal együttműködve dolgozó európai és nemzetközi szervezetek és társulások helyi tagjainak részvétele erősíti az államigazgatás különböző szintjein található érdekelt felek közötti párbeszédet és a köztük kialakult konszenzust. Az Európai Mobilitási Hét e partnerek elkötelezettségeit jeleníti meg, és későbbi tevékenységeiket  indítja útjára egy szélesebb közönség előtt.

 

Ezért minden önkormányzattal szemben elvárás, hogy keressen a különböző rendezvények témaköréhez kapcsolódó helyi partnereket, és velük szoros együttműködésben koordinálja az Európai Mobilitási Hét előkészítését.

Seres Ildikóék zenés programmal készülnek az Autómentes Napra

Mióta kerékpározol és a hétköznapokban milyen gyakran szoktál biciklizni?
Sajnos sosem volt saját bringám. 15 évesen már annyira szégyelltem, hogy nem tudok bicajozni, hogy kölcsön kértem egy barátnőmtől egy órára az övét. A fősuli előtti nyáron újságot hordtam ki, ismét kölcsön bicajjal… Aztán újabb évekig nem ültem nyeregbe. Amikor pedig már a lányom tanult kerékpározni, a kolléganőm szuper váltós bringáját kértem kölcsön. A „bakancslistámon” szerepel a Balaton körbe tekerése… Amíg rászánom magam, addig is a szobabiciklit gyilkolom.
A szeptember 22-én kilátogatók mit láthatnak és hallhatnak majd tőletek?
22-én a C’est la vie c. zenés játékból énekelünk Szirbik Bernadettel. Eredetileg csak rendeztem volna az előadást, de Jancsó Dóra betegsége miatt játszom is benne. Nagy kihívás ez számomra! Aki eljön az autómentes napra, az elsőként hallhatja Gregg Opelka dalait Miskolcon és néhány érdekességet is megtudhat az előadásról. A bemutató október 3.-án csütörtökön lesz a Játékszínben. Zongorán kísér: Regős Zsolt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A 2024.04.15. napján "Rákkeltő méreg ömlött a Salgó patakba" címmel közöltünk cikket, amelyben valótlanul állítottuk, hogy "Legfrissebb méréseink bizo…
Egy ZSEBKENDŐNYI kert is elég
Egy zsebkendőnyi kertdarab is elég, ha tenni akarunk magunkért és az élővilágért - A Magyar Természetvédők Szövetségének A mi sokszínű kertünk kampány…

További cikkek