2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Állatkerti Majális vadmalacokkal és muflonbárányokkal

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark 2014. május 1-én a természet megújuló erejének ünnepére, az Állatkerti Majálisra várja látogatóit. Érdemes lesz egyet sétálni az állatkertben, hiszen egész nap állatbemutatókkal, állatsimogatóval várnak mindenkit, de első alkalommal kerül májusfa is felállításra az állatkertben, amelyet a Számadó Zenekar segítségével bárki körbetáncolhat.

A természet megújulásának ünnepét az állatkert lakói bőséges szaporulattal köszöntik. A hazai fajokat bemutató területen két kifutóban is több utóddal gyarapodott az itt élő állatok létszáma.

A vaddisznók (Sus scrofa) kifutójában öt vadmalacot lehet megpillantani. Az újszülött malacok számára a csíkos szőrzet kiváló rejtőzködést biztosít, hiszen élőhelyük aljnövényzetében megbújva a ragadozók elől szinte láthatatlanná válnak. Az öt malac az első napokat az anyjuk által készített vacokban töltötték, amely egy talajon készített mélyedés, ezt a nőstény szalmával, szénával, avarral bélelte, és itt hozta világra utódait. Néhány nap elteltével a malacok azonban már szinte mindenhová követik anyjukat.

A mufloncsapat (Ovis musimon) három nőstényéből kettő hozott a világra utódot április közepén, három nap eltéréssel. A kis muflonbárányok világrajövetelük után néhány órával már a kifutójukban lévő sziklás dombon is bátran követték anyjukat. Számukra ugyanis nem a rejtőszín, hanem a gyors menekülés jelenti a biztonságos felnevelkedés felé tett első lépést. A két anyaállat tapasztalt szülőként gondozza bárányát, az első pár órában a csapat többi tagját sem engedték az újszülöttek közelébe, később azonban már az egész csapat együtt sétált a kifutójukban legelészve.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek