2022. 07. 2. szombat

Ottó
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • A Miskolci Állatkert és Kultúrpark selyemmajom családja újra hármasikreket nevel.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark selyemmajom családja újra hármasikreket nevel.

A szülők igazán sikeresek, hiszen mióta 2017-ben párba álltak Miskolcon, 7 kölyköt már sikeresen felneveltek, akik közül hatan most is a szülői csapatban élnek.
A Dél-Amerika keleti részén őshonos fehérpamacsos selyemmajmok (Callithrix jacchus) 2-13 fős családi csoportokban élnek. A család többnyire a szülőpárból és azok utódaiból áll.

A kölykök mintegy 5 hónapos vemhesség után jönnek a világra. Az utódnevelés során a szülők között igazi munkamegosztás figyelhető meg, hiszen az anya az első pár napot követően tulajdonképpen csak a szoptatás idejére veszi magához a kölyköket, az idő nagy részében az apa hordozza magán az utódokat. Az idősebb kölykök is kiveszik részüket az újszülöttek nevelésében, hiszen gyakran megfigyelhető, amint időnként ők is a hátukon hordozzák kisebb testvéreiket.

A selyemmajmoknál a hármasikrek születése nem számít ritkaságnak, azonban az, hogy mindhárom kölyök fel is nevelkedjen, az már annál inkább. Az egyébként is apró termetű főemlősök számára ugyanis a testméretükhöz képest elég nagytermetű utódok felnevelése hatalmas energiabefektetést igényel a szülők részéről, ezért az esetek többségében csak két kölyköt tudnak sikeresen felnevelni.

A Miskolcon élő pár azonban tavaly is sikeresen nevelt egyszerre három kölyköt, és a most egyhónapos utódok is rendben fejlődnek, köszönhetően annak is, hogy a természetes csapatösszetételnek megfelelően az idősebb kölykök is a családdal maradtak, akik így segíteni tudják szüleiket az utódnevelésben.

Az április utolsó napján világra jött kölykökkel együtt, akik tehát éppen gyermeknapon lesznek egyhónaposak – így most már 11 főt számlál az állatkertben élő selyemmajom csapat létszáma.

A hónap végén Gyermeknap és Pünkösd is lesz, ebből az alkalomból május 31-én vasárnap és június 1-jén hétfőn a 14 év alatti gyermekek számára kedvezményes, 100 Ft-os belépőjeggyel kedveskedik az állatkert.

Az állatkert nyári nyitva tartás szerint, 9:00 órától 19:00 óráig várja a látogatókat. A pénztár 18:00 órakor zár. Május 30-tól az MVK Zrt. is elindítja a korábbi évekből már ismert Zoo-járatát, amely Felső-Majláth és az állatkert között közlekedik.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum