2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

3+1 tipp a fenntarthatóbb háztartásért

Ecet és szódabikarbóna, mosószóda, nátrium-perkarbonát és házilag kevert arckrémek – szinte mindenhonnan záporoznak azok a tippek, amelyek különféle praktikákat ajánlanak a háztartásunk zöldebbé, fenntarthatóbbá tételéért.

A rengeteg információ között azonban nehéz megtalálni a legjobb megoldást, ráadásul könnyen érezhetjük azt, hogy a tusfürdők, testápolók házi előállítása bonyolultabb, mint egy szimpla keverés, vagy esetleg tartunk attól, hogy mi magunk pepecseljünk az ismeretlen vegyi összetevőkkel. Pár egyszerű módszerrel azonban már most fenntarthatóbbá tehetjük az otthonunkat: bemutatunk néhány olyan megoldást, amelyek segítségével azonnal zöldíthetünk a háztartásunkon.

  1. 1. Újrahasznosított műanyag, kevesebb hulladék

Semmi gond, ha úgy érezzük, hogy a tisztítószerek, tusfürdők házi előállítása nem a mi világunk: nincs időnk vagy kedvünk kísérletezni, az alapanyagokat külön-külön beszerezni, majd otthon kevergetni, esetleg nem bízunk abban, hogy ezek ugyanolyan hatékonyak volnának, mint az üzletekben kapható, jól bevált szerek. Első lépésként, ha az ismert tisztítószer- és szépségápolási márkák között válogatunk, keressünk olyan termékeket, amelyek csomagolása újrahasznosított műanyagból készül. Az egyszer használatos termékeknél pedig törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, így például a hagyományos nedves tisztítókendőket leválthatjuk biológiailag lebomló, műanyagot egyáltalán nem tartalmazó verziókra.

  1. 2. Keressük a PETA-logót

Főleg a szépségápolási termékeknél lehet veszélyes a házi készítés: ha nem ismerjük az alapanyagok reakcióit, akár hosszú távú bőrproblémát, allergiás reakciókat is okozhatunk. Mindemellett persze az sem ellenőrizhető könnyen, hogy a házi szerekhez beszerezhető alapanyagok gyártói valóban felelős módon működnek-e. Épp ezért, ha nem akarunk kísérletezni, mégis fontos a biztonság és az állatbarát hozzáállás, válasszunk olyan terméket, amely igazoltan állatkísérlet-mentesen készül. Vannak olyan termékek és  alapanyagok amelyeket 30 éve nem tesztelnek állatokon és ezt a PETA-logó is tanúsítja, ráadásul a márka termékei újrahasznosított műanyagflakonban kaphatók.

  1. 3. Számít a kiszerelés

Tisztítószerek esetében a hatékonyság mellett kifejezetten fontos, hogy mennyi ideig tudunk egy kiszerelést használni, hiszen ezzel is a hulladék mennyiségét csökkenthetjük. Szerencsére most már elérhetőek a szuperkoncentrált, azaz hígítva használandó szerek, amelyekhez kevesebb csomagolóanyagra van szükség. Egy adag szuperkoncentrált tisztítószer akár tízszer annyi ideig elegendő lehet, mint a hagyományos verzió, ráadásul semmi különleges eljárásra nincs szükség, csak vizet kell adni a termékhez. Ezeknek a tisztítószereknek a használatával a szállítás környezetterhelése is csökken, ráadásul még az otthonunkban is kevesebb helyet foglalnak az ilyen termékek.

  1. 4. Nézzük meg a gyártót

Lényeges, hogy ne csak a kiválasztott termék legyen környezetbarát, hanem a gyártó is felelős vállalatként viselkedjen, mind fenntarthatósági, mind társadalmi szempontból.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…