2023. 03. 27. hétfő

Hajnalka
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Zöld finanszírozás: támogatott környezetvédelem

Zöld finanszírozás: támogatott környezetvédelem

A BDO Magyarország tagja lett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által akkreditált zöld finanszírozási tanácsadók „klubjának”. Az így minősített cégek tanácsadói munkadíjának felét megtéríti az Európai Unió, de nem ez jelenti az igazi vonzerőt. A kkv-k számára nyitott, nagy potenciált ígérő lehetőséget Veisz Ákos, a magyarországi BDO ESG tanácsadás üzletágának vezetője mutatta be.

A zöld finanszírozás elsősorban olyan fejlesztések, projektek finanszírozását jelenti, amelyek legfőbb célja a környezetterhelés csökkentése, az energiatakarékosság, energiahatékonyság. Mi tanácsadóként ‒ most már akkreditált tanácsadóként ‒ főként az ilyen irányú projektek előkészítésében veszünk részt ‒ kezdte a szakember. Létrehozunk egy keretrendszert, amiben meghatározzuk, melyek azok a lehetséges beruházások, projektek, amelyekre a cég zöld finanszírozást tud igénybe venni. Most, hogy akkreditált BÉT tanácsadói minősítést kaptunk, a velünk együttműködő KKV-k egy október végéig beadható pályázat keretében visszaigényelhetik a tanácsadói díj felét, de nem ez a legnagyobb nyereségük.

Ami igazán hasznos, az egy a nemzetközi sztenderdek, elvárások szerint készülő dokumentum, egy úgynevezett zöld finanszírozási keretrendszer. Ebben összefoglaljuk a vállalat eddigi, fenntarthatóságért tett erőfeszítéseit, és közösen megkeressük, milyen új területeken tudnak belépni a zöld finanszírozási kritériumrendszerbe. Ezzel a dokumentációval a zsebükben a hitelintézetek szívesebben finanszírozzák az adott cégek zöld projektjeit, hiszen a bankok számára is egyre fontosabb a zöld finanszírozás.

Bár ezek a nemzetközi, irányadó szabványok Magyarországon még nem előfeltételei a finanszírozásnak, a jelentőségük egyre inkább felértékelődik. Előbb-utóbb a szabályozás is meg fogja követelni őket. A zöld finanszírozási piac dinamikusan nő Európában és hazánkban is. A következő időszakban, a magasabb kamatkörnyezetben a célzott finanszírozási formák egyébként is felértékelődnek. Meglátásunk szerint a zöld finanszírozás is ebbe a kategóriába esik, amivel érdemes számolnia a vállalkozásoknak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek