2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Vigyázat, adatszivárgást észleltünk!

Egy miskolci férfit közel 3 millió forinttal károsított meg egy álbankár. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalók ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

A Miskolci Rendőrkapitányságon csalás miatt folyik nyomozás egy 40 éves mogyoródi nővel szemben. Az álbankár 2023. augusztus 28-án azzal az ürüggyel hívta fel a sértettet, hogy adatszivárgást észleltek a rendszerükben, és ezért, hogy megakadályozzák a tranzakciókat, be kell diktálnia a nemrég sms-ben kapott kódokat.

A férfi eleget tett a kérésnek, és bediktálta az adatokat, így a csaló a tranzakciót jóváhagyó kódokkal közel 3 millió forintot szerzett meg a bankszámlájáról, melyet egy külföldi számlára próbált meg átutalni.

A pénz teljes összegét a bank alkalmazottainak a rendőrökkel együttműködve sikerült visszatartaniuk. Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait, illetve tranzakciós jóváhagyó kódjait! A pénzintézetek soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat.
  • A bank telefonon soha nem utasítja az ügyfelet semmilyen átutalásra.
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

Ha mégis bajba kerül, azonnal kezdeményezzen pénzvisszahívást a bankjánál, illetve tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…