2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF

Vigyázat, adatszivárgást észleltünk!

Egy miskolci férfit közel 3 millió forinttal károsított meg egy álbankár. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalók ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

A Miskolci Rendőrkapitányságon csalás miatt folyik nyomozás egy 40 éves mogyoródi nővel szemben. Az álbankár 2023. augusztus 28-án azzal az ürüggyel hívta fel a sértettet, hogy adatszivárgást észleltek a rendszerükben, és ezért, hogy megakadályozzák a tranzakciókat, be kell diktálnia a nemrég sms-ben kapott kódokat.

A férfi eleget tett a kérésnek, és bediktálta az adatokat, így a csaló a tranzakciót jóváhagyó kódokkal közel 3 millió forintot szerzett meg a bankszámlájáról, melyet egy külföldi számlára próbált meg átutalni.

A pénz teljes összegét a bank alkalmazottainak a rendőrökkel együttműködve sikerült visszatartaniuk. Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbankja belépési adatait, illetve tranzakciós jóváhagyó kódjait! A pénzintézetek soha nem kérik a számlatulajdonosoktól ezeket az információkat.
  • A bank telefonon soha nem utasítja az ügyfelet semmilyen átutalásra.
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!

Ha mégis bajba kerül, azonnal kezdeményezzen pénzvisszahívást a bankjánál, illetve tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…