2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Versenyautók fiktív bérbeadása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatvagyonának felhasználásával, kockázatelemzés alapján kezdett ellenőrzést egy társaságnál, amely versenyautók felületét használta reklámozásra az országos ralibajnokságon. A felhasznált autókat azonban bonyolult számlázási láncolatokon keresztül bérelte, és hiteltelen számlákkal próbálta elérni, hogy kevesebb adót fizessen.

 

A NAV az Online Számla adatokat elemezve folyamatosan azonosítja azokat a gazdasági kapcsolatokat, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy adóelkerülési célzattal jöttek létre.

Így került látótérbe az a társaság is, amely bevételeit reklámtevékenyégből szerezte, költségként pedig a reklámfelületként használt autók bérleti díját számolta el.

 

A NAV megállapította, hogy a versenyautókat a társaság több partnertől bérelte, ezeket a gazdasági partnereket rendszeresen változtatta. Az autók eredetileg kizárólag egy személy, illetve a hozzá kapcsolható gazdasági társaság tulajdonában álltak. Ők intézték az autók szervizelését, a speciális üzemanyag beszerzését és a különféle hatósági ügyeket is. Az autókat azután többször értékesítették és az új tulajdonosok bérbe adták a reklámozást végző társaságnak.

 

A NAV vizsgálata feltárta, hogy az autók bérbeadását számlázó társaságok valós tevékenységet nem végeztek, szerepük csupán annyi volt, hogy költségszámlát állítsanak ki, azért, hogy a reklámcég adófizetési kötelezettségét csökkentse.

 

A NAV az ügyben több mint 100 millió forint adókülönbözetet állapított meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…