2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Varázslatos vakáció! Így táborozunk 2022-ben

Varázslatos vakáció! Így táborozunk 2022-ben

A várakozásoknak megfelelően és az áremelkedések ellenére rekordév vár a táborozási piacra, ennyi gyermek még soha nem táborozott Magyarországon, mint idén fog. Legtöbben július hónapban táboroznak, míg a többség sport- és kalandtáborokban tölti a vakációt. A SZÉP Kártya elfogadása népszerű, ahogy a minősített, ellenőrzött táborok választása is. A Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál elemzése.

Már közel 1000 táborturnus közül választhatnak a tábort még nem foglaló szülők gyermekeiknek, de a többség már lefoglalta vagy kiválasztotta a megfelelő programokat gyermekének a nyárra.

„A vakáció több mint 11 hetes lesz idén, amit nem könnyű feladat a szülők által programokkal, gyermekfelügyelettel teljes egészében lefedni. Hatalmas segítség a családoknak, hogy a táborok nagy számban rendelkezésre állnak, ráadásul már teljesen szabadon szervezhetőek, ugyanis minden koronavírus-szabályt kivezettek a szervezési előírások közül.” – mondta el Tóth Béla, a Táborfigyelő vezetője.

Már február hónap végén, az előfoglalási szezon eltelt másfél hónapja után is látszott, hogy a jelentkezési adatok jóval meghaladják a tavalyi évben tapasztalt foglalásokat, de valamelyest még a 2019-es eddigi csúcsévet is. Akkor 215 ezer gyermek töltött legalább egy hetet a nyáron, míg idén ez a szám 225 ezer főre nőtt.
Táborfigyelő - Rekord részvétel, 225 ezer táborozó

A koronavírus megjelenése óta látszott egy átrendeződés a tábortípusoknál a napközis programok irányába. Holott ez nem volt bizonyítható, több szülő érezhette járványügyi szempontból kevésbé kockázatosnak az ilyen táborokat az ottalvós lehetőségek rovására. 2022-re ez a tendencia megállt, és visszarendeződtek a jelentkezések a megszokott fele-fele arányba.

Táborfigyelő - Ottalvós vagy napközis

Az előző évekhez hasonlóan a nyár első, teljes hónapja a legnépszerűbb táborozási időszak, de arányait tekintve sokan vakációznak a tanévet követő első hetekben is.

Táborfigyelő - Továbbra is júliusban táboroznak a legtöbben

Idén a legtöbb gyermek a sporttáborokat és a kalandtáborokat választja, de sokan vesznek részt vidám és beszédközpontú angoltáborokon, valamint közel ugyanennyien ismerkednek a katonai élettel és a honvédelemmel. A hagyományos témák mellett 2022-ben kiugróan magas a különleges vagy akár extrém táborok kínálata is.

Táborfigyelő - Legtöbben sportra vagy kalandra vágynak

A tábordíjak, nagyrészt a táboroztatók költségeinek (gyerekek étkeztetése, szállása) növekedése miatt, emelkedtek, nagyságrendileg 10-12%-kal kell többet fizetni egy táborért, mint tavaly. Ez a napközis táborok esetében 38 500 Ft-os díjtételt jelent, míg az ottalvós táborokban 60 ezer forint átlagosan egy turnus. Emellett fontos tudni, hogy az árak emelkedése közel sem biztos, hogy megállt, érdemes minél előbb lefoglalni a vakációs programot a gyermeknek.

Táborfigyelő - Növekvő árak

Az árak emelkedése miatti tehernövekedést valamelyest csökkentheti, hogy a táborok már több mint harmada elfogadja a SZÉP Kártyát fizetőeszközként, és a lehetőség, hogy év végéig minden alszámláról fizethetnek a szülők, még könnyebb felhasználást tesz lehetővé.

Táborfigyelő - SZÉP Kártya elfogadás

Évről évre növekszik a minőséggel kapcsolatos elvárás a szülőkben a táborokat tekintve, így látható, hogy egyre több tábor igyekszik külső, független szakértő által értékelés alá venni táborát. A Táborminősítő által végzett vizsgálat komplexitását és megbízhatóságát alátámasztja, hogy a szülők nagyobb arányban választanak minősített tábort gyermekük részére.

Táborfigyelő - Egyre több minősített tábor

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…