2024. 05. 18. szombat

Erik, Alexandra
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Uniós támogatással szépült meg Újpest-Városkapu egy része!

Uniós támogatással szépült meg Újpest-Városkapu egy része!

Lezárult az ”Újpest Kapuja” térségmegújítási és városrehabilitációs projekt

Fák, évelő növények és cserjék, sétányok, új játszótér. Nem is gondolnánk, hogy nem is olyan régen még lepusztult épületek álltak a Városkapu-park helyén. A mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatással megvalósult városrehabilitációs program záróeseményeként Újpest Önkormányzata számos projektet mutatott be, amelyek nem csak megszépítette ezt a térséget, de az alacsony státuszú lakosok felzárkóztatását is szolgálták.

Újpest Önkormányzata tegnap tartotta meg az ”Újpest Kapuja” térségmegújítási és városrehabilitációs projekt záróeseményét, melyen bemutatták az uniós támogatással és önkormányzati finanszírozásban megvalósuló projekteket, mint például az egy hektáron megépült Városkapu-parkot, továbbá a Károlyi utcai önkormányzati bérlakásházat és számos rendezvényt és képzést, melyek az alacsony státuszú lakosság társadalmi beilleszkedését segítették elő.

A városrehabilitációs projekt átfogó célja az Újpest-Városkapu térségében található városrész krízistömbjének fizikai revitalizációja volt, az ott élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása és társadalmi beilleszkedése segítésével. A program soft elemei mellett (rendezvények, képzések) megvalósultak úgynevezett hard projektelemekis. Így épült meg egy önkormányzati bérlakásház és létesítettek egy egyhektáros parkot a régi, lepusztult épületek helyén. A pályázat során Újpest Önkormányzata 2 milliárd forint uniós támogatásban részesült.

Zöld oázis az épületek között

A Városkapu-park a maga egyhektáros zöld felületével szép látványt nyújt és sok kikapcsolódási lehetőséget is. A közparkban számos növényt telepítettek és multifunkciós közösségi tereket alakítottak ki, melyeket sétányokon keresztül közelíthetünk meg. A parkban van játszótér, melynek tematikája a környékhez kapcsolódik: kialakítása az újpesti Dunát és a Duna-partot idézi meg a vasúti átkötőhíddal és a Népszigettel együtt. A gyerekek itt hintázhatnak, homokozhatnak, csúszdázhatnak és még trambulinon is ugrálhatnak. Az agóra részen egy kellemes pihenőközpont jött létre. A parkban még pingpongasztal és sakkasztal is helyet kapott.

„Nem mindegy, hogy milyen várost hagyunk hátra a következő generációknak. Az, hogy milyen lesz Újpest évtizedek múlva, most dől el és rajtunk múlik. Ez a munka nemcsak a jelenünkről, hanem a jövőnkről is szól. Zöld parkok, közösségi kertek, faültetések, virágos zöldfelületek: számunkra ez a jövő itt az otthonunkban, Újpesten” – mondta el dr. Trippon Norbert alpolgármester.

Segítség a hátrányos helyzetű lakosságnak

A programban úgynevezett soft elemek is megvalósultak, melynek célja az alacsony státuszú lakosság társadalmi beilleszkedésének segítése. Több mint száz rendezvényt és képzést tartottak, létrehozták az Aradi utcai szociális irodát, és segítették az alacsony státuszú lakosság munkába állási körülményeit, valamint a gyermekek iskolai felzárkóztatását is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A 2024.04.15. napján "Rákkeltő méreg ömlött a Salgó patakba" címmel közöltünk cikket, amelyben valótlanul állítottuk, hogy "Legfrissebb méréseink bizo…
Motorozás határok nélkül
Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében. Ezúttal e…

További cikkek