2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Újból közterületet fogadhatnak örökbe a miskolciak

Újból közterületet fogadhatnak örökbe a miskolciak

Az elmúlt évek sikerén felbuzdulva, a pozitív visszajelzésekre alapozva Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024-ben is meghirdeti a Fogadj örökbe egy közterületet nevű programot. A jelentkezési és részvételi feltételek mellett a cél is változatlan: lehetőséget biztosítani azoknak a miskolciaknak, akik szeretnék a város egy közterületét gondozni. A jelentkezés február 15-én indul, az adott területre vonatkozó örökbefogadás pedig november 30-ig érvényes.

 

A lebonyolítás folyamata nem változott. A potenciális örökbefogadóknak először jelentkezniük kell: ezt megtehetik a 2024-es jelentkezési lapot – https://tervezzukmiskolcot.hu/sites/default/files/2024-02/fogadjorokbe2024_jelentkezesilap.docx – kinyomtatva és kitöltve, vagy online ennek az űrlapnak – https://forms.gle/u5T8rMFTnjy2voCQA – a megválaszolásával.

 

A jelentkezés február 15-én indul és április 30-ig tart. Alapvető adatok megadása mellett leírást kell adni az örökbe fogadni kívánt területről, illetve arról, hogyan tervezik gondozni azt az önkéntesek. A jelentkezéseket szakmailag Miskolc Megyei Jogú Város főkertésze nézi át olyanokra koncentrálva, hogy például teljesíthető-e a vállalás.

 

Amennyiben minden kritériumnak megfelel a kérvény, a Polgármester aláírásával ellátott tulajdonosi hozzájárulást kap az örökbefogadó, ami egészen 2024. november 30-ig lehetővé teszi, hogy gondozza a területet. Az örökbefogadás megújítható a következő program indulásakor, így semmi akadálya, hogy valaki akár több éven át gondozza ugyanazt a részt.

 

A Fogadj örökbe egy közterületet program azért indult el 2022-ben, mert Miskolc abban a szerencsés helyzetben van, hogy több helyi polgár nem csupán vágyik a zöldebb környezetre, de ezért tenni is kész. Felmerült az igény, hogy a város néhány közterületét szívesen gondoznák a helyiek. Van, aki a közelben lakik és szívesen tenné még szebbé a lakókörnyezetét a saját és mások örömére, vagy éppen érzelmileg kötődik egy helyszínhez és szívén viseli annak a sorsát, de a korábbi jelentkezők között olyannal is találkoztunk, aki egyszerűen örömét leli a zöldfelületek gondozásában.

 

A közterületek használatára jogszabályok vonatkoznak, amelyek célja rendszerezni, hogy ki, mit és hogyan tehet meg egy mindenki számára hozzáférhető területen. Képzeljük csak el: ha bárki bárhogyan alakíthatná a közösség minden tagja számára nyitott részeket, nem biztos, hogy tetszetős eredmény születne.

 

A Fogadj örökbe egy közterületet program részeként bizonyos keretek között felhatalmazást kapnak az örökbefogadók Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától, hogy az általuk kiválasztott területet gondozzák – önkéntesen és térítésmentesen, de a városi Főkertész, illetve a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szakmai támogatása mellett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…