2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Újból közterületet fogadhatnak örökbe a miskolciak

Újból közterületet fogadhatnak örökbe a miskolciak

Az elmúlt évek sikerén felbuzdulva, a pozitív visszajelzésekre alapozva Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2024-ben is meghirdeti a Fogadj örökbe egy közterületet nevű programot. A jelentkezési és részvételi feltételek mellett a cél is változatlan: lehetőséget biztosítani azoknak a miskolciaknak, akik szeretnék a város egy közterületét gondozni. A jelentkezés február 15-én indul, az adott területre vonatkozó örökbefogadás pedig november 30-ig érvényes.

 

A lebonyolítás folyamata nem változott. A potenciális örökbefogadóknak először jelentkezniük kell: ezt megtehetik a 2024-es jelentkezési lapot – https://tervezzukmiskolcot.hu/sites/default/files/2024-02/fogadjorokbe2024_jelentkezesilap.docx – kinyomtatva és kitöltve, vagy online ennek az űrlapnak – https://forms.gle/u5T8rMFTnjy2voCQA – a megválaszolásával.

 

A jelentkezés február 15-én indul és április 30-ig tart. Alapvető adatok megadása mellett leírást kell adni az örökbe fogadni kívánt területről, illetve arról, hogyan tervezik gondozni azt az önkéntesek. A jelentkezéseket szakmailag Miskolc Megyei Jogú Város főkertésze nézi át olyanokra koncentrálva, hogy például teljesíthető-e a vállalás.

 

Amennyiben minden kritériumnak megfelel a kérvény, a Polgármester aláírásával ellátott tulajdonosi hozzájárulást kap az örökbefogadó, ami egészen 2024. november 30-ig lehetővé teszi, hogy gondozza a területet. Az örökbefogadás megújítható a következő program indulásakor, így semmi akadálya, hogy valaki akár több éven át gondozza ugyanazt a részt.

 

A Fogadj örökbe egy közterületet program azért indult el 2022-ben, mert Miskolc abban a szerencsés helyzetben van, hogy több helyi polgár nem csupán vágyik a zöldebb környezetre, de ezért tenni is kész. Felmerült az igény, hogy a város néhány közterületét szívesen gondoznák a helyiek. Van, aki a közelben lakik és szívesen tenné még szebbé a lakókörnyezetét a saját és mások örömére, vagy éppen érzelmileg kötődik egy helyszínhez és szívén viseli annak a sorsát, de a korábbi jelentkezők között olyannal is találkoztunk, aki egyszerűen örömét leli a zöldfelületek gondozásában.

 

A közterületek használatára jogszabályok vonatkoznak, amelyek célja rendszerezni, hogy ki, mit és hogyan tehet meg egy mindenki számára hozzáférhető területen. Képzeljük csak el: ha bárki bárhogyan alakíthatná a közösség minden tagja számára nyitott részeket, nem biztos, hogy tetszetős eredmény születne.

 

A Fogadj örökbe egy közterületet program részeként bizonyos keretek között felhatalmazást kapnak az örökbefogadók Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától, hogy az általuk kiválasztott területet gondozzák – önkéntesen és térítésmentesen, de a városi Főkertész, illetve a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. szakmai támogatása mellett.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

A lakás beltéri világítása
A lakás világítótesteinek kiválasztásakor számtalan különféle szempontot kell figyelembe venni, éppen ezért a beltéri lámpák választéka is igen széles…