2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Trófeamustra Bekénypusztán

A Délbükki Erdészeti Igazgatóság a Bekénypusztai Turisztikai Látogatóközpont és Ökoház környezetében rendezte meg az ÉSZAKERDŐ Zrt. 13. Trófeamustráját. A szakemberek a bőgési szezonban terítékre került gímszarvasbika trófeákat láthatták.

Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatójának köszöntőjét követően Sárhegyi Zoltán, a felügyelőbizottság elnöke arról beszélt, hogy egy trófeamustra ünnepnap. A nemzetközi körülmények, illetve hazánk gazdasági helyzete miatt azonban különösen nehéz körülmények között tartják meg ezt a programot. Kijelentette: az ÉSZAKERDŐ szakszemélyzete fantasztikus eredményt ért el. Ennek nyomán olyan trófeákat tudtak bemutatni, amikre büszkék lehetnek és megdobogtatják a vadászszíveket. Azt kérte, hogy a trófeasort végigjárva, mindenki gondoljon azokra a kollégákra, akik erőt, időt, fáradtságot nem kímélve segítettek a vendégvadászoknak a bikák terítékre hozásában.

A bőgés szeptember elején kezdődött a megyében, de igazából a hónap közepén megérkező csapadékosabb időjárás indította be a szezont. Intenzív, de kicsit hullámzó volt a bőgés, egyes területeken napokra elhallgattak a bikák – mutatta be a szezont Vadász István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal osztályvezetője. A becsült trófeasúlyok 0,5-1 kilogrammal elmaradtak ugyan a várttól, de az idei így is rekordév volt. 90 vadgazdálkodó 862 gímbikát mutatott be bírálatra, ez az éves tervezett teríték háromnegyede. 37 bika trófeájának súlya haladta meg a 9 kilogrammot, ezek közül nyolc 10 kilogramm, egy pedig 11 kilogramm feletti volt.

A rekordsúlyú bika 11,2 kilós volt és a Boldvai Kossuth Vadásztársaság területén esett. Az ÉSZAKERDŐ Tállyai üzemi vadászterületén egy 10.78, a Csereháti Hrabina Vadásztársaság területén pedig egy 10,69 kilós trófeát viselő vadat ejtettek el.

A legmagasabb pontszámot elért gímbika 221 pontos volt, ez a Bélusvölgye Vadásztársaság területén esett, a trófea súlya 9,26 kiló volt.  Ezt követte a tállyai területen terítékre hozott gím, 220 ponttal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 aranyérmes bikát lőttek, ilyenre eddig még nem volt példa. Az érmes arány 30 százalék lett. A bikák 63 százaléka középkorú volt, tíz év feletti pedig 4,4 százalék. A bemutatott egyedek 2 százaléka kapott hibapontot, ez fele a tavalyi eredménynek.

Szentléleki Tibor vadászati osztályvezető az erdőgazdaság eredményeit ismertetve kiemelte: az ÉSZAKERDŐ Zrt. 8 vadászterületen, összesen 85 ezer hektáron folytat vadgazdálkodási tevékenységet. A bőgésben 138 bika került terítékre, megközelítve a tavalyi rekordévet, amikor 140 gímet ejtettek el. Az érmes arány 31 százalék. az átlagsúly 5,24 kilogramm. A társaság vadászterületein két aranyérmes bika esett. A Tállyai mellett a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság vadászterületén egy 9,81 kilogrammos, 210,13 pontos aranyérmes bika került terítékre.

A rendezvényen Zay Adorján vezérigazgató bejelentette, hogy a szezon legjobb hivatásos vadászának járó díjat Juhász Antal, a Hegyaljai Erdészeti Igazgatóság munkatársa kapta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Elindult a dohány-kontroll
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a…
Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…