2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Tovább erősíti tömegközlekedési zöld programját Miskolc

Tovább erősíti tömegközlekedési zöld programját Miskolc

Környezetbarát CNG midi buszokat vásárol az MVK

Miskolcot iparváros helyett ma már sokkal inkább „zöld és okos városnak” nevezhetjük, ugyanis elsőként csatlakozott a magyarországi városok közül a környezet védelmét és fenntarthatóságát szem előtt tartó Zöldebb Városokért (Green City) mozgalomhoz. Jelentős megújuló energetikai és okos megoldásokat alkalmazó közlekedésfejlesztési projekteket valósított meg. Ezek közül az egyik legjelentősebb beruházás a sűrített földgázüzemű (CNG) autóbuszok beszerzése volt, amellyel elősegíthető a sűrűn lakott városok levegő minőségének javítása. Az MVK Zrt. az elavult, dízel autóbuszait 75 darab CNG autóbuszra váltotta, a Zöld Busz projekt keretében pedig már folyamatban van 10 darab elektromos, környezetkímélő, klímasemleges, városi, elektromos busz gyártása és a kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítése. Az elektromos járművek ez év nyarán állhatnak forgalomba Miskolcon.

 

Miskolc városvezetése a Miskolc Holding Zrt. és az MVK Zrt. tervei között szerepel a meglévő dízelüzemű autóbuszok lecserélése. Ezért új, sűrített földgázüzemű CNG midi autóbusz lízing konstrukcióban történő beszerzését hagyta jóvá legutóbbi ülésén a Miskolc Holding Zrt. Igazgatósága. Az MVK nem állt le ebben a nehéz gazdasági helyzetben sem a fejlesztésekkel – mondta Demeter Péter az MVK Zrt. vezérigazgatója, aki a midi buszok kapcsán hozzátette, hogy Miskolc domborzati adottságaihoz jól tud alkalmazkodni egy ilyen jármű, sok viszonylaton forgalomba tudjuk állítani, ahova gyorsabban és hatékonyabban el tud jutni ez a típus, mint egy csuklós változat. Ilyen járatok például a 9-es, 11-es, 28-as, valamint 68-as autóbuszok, de ötletként már felmerült az is, hogy akár egy-egy új viszonylatra állítanánk forgalomba ezeket a járműveket. A hat darab környezetkímélő, CNG meghajtású midi autóbusz érkezése 2022. év végén várható. A járművek műszaki követelményében természetesen szerepel a már megszokott klimatizálás, elektronikus utastájékoztatás, kamerarendszer és utasszámláló berendezések is.

 

Veres Pál Miskolc MJV polgármestere az esemény kapcsán kiemelte, Miskolcon a tömegközlekedés nagy múltra tekint vissza, hiszen a villamosközlekedés már 1897-ben megindult a városban.  A buszközlekedésre még jó néhány évet kellett várni, egészen 1948-ig.

Miskolc lakosságszáma a nyolcvanas években tetőzött, az ország második legnagyobb városaként és legjelentősebb nehézipari területének központjaként több mint 200 000 lakosa volt. A közlekedési vállalat is ekkor érte el maximális teljesítményét: 1988-ban 274 busza és 44 villamosa volt és közel 200 millió utast szállított.

2019-ben Magyarország Kormánya Nemzeti Buszstratégiai Programot indított. A program fő célja a közösségi közlekedésben résztvevő autóbusz járműpark megújítása a hazai buszgyártás erősítésével, valamint a „Zöld” irányelvek mentén történő beszerzések támogatása.

Ezen a „zöld” úton tovább haladva kívánunk most 6 db környezetkímélő, CNG meghajtású midi autóbuszt vásárolni. A hat darab CNG midi autóbuszbeszerzés megvalósításához közbeszerzési eljárás lebonyolítása szükséges. Reményeink szerint akár már 2022 év végén is forgalomba állhatnak az új járművek.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Veszélyes tipegők
Egymásra halmozott hamis gyermekszandálokat találtak egy román rendszámú teherautóban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénz…
125541
„Elrejtett almák”   Noname dobozokba csomagolt hamis fülhallgatókat és játékkonzolokat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési …

További cikkek