2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Több, jobb, sűrűbb – Így változik a miskolci tömegközlekedés október 14-től

Több, jobb, sűrűbb – Így változik a miskolci tömegközlekedés október 14-től

A tömegközlekedés szerepe egy nagyváros életében vitathatatlan, nincs ez másként Miskolcon sem. Jól példázza ezt az a tény is, hogy hazánkban elsők között itt szállította villamos az utasokat, de az autóbusz-közlekedés is sok évtizedes hagyományra tekint vissza.

 

Az infláció által teremtett gazdasági helyzet, valamint a kormányzati elvonások rendkívül sok nehézséget okoznak Miskolc önkormányzatának is, azonban a város szakemberei azon dolgoznak, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legjobbá tegyék a város által nyújtott szolgáltatásokat.

 

Az új menetrend bevezetése az első lépés a tömegközlekedés jobbá tételéhez. A járatok sűrítése garantálja, hogy akik Miskolcon villamosra vagy buszra szállnak, biztosak lehessenek abban, hogy úti céljukat a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban érik el.

 

A sűrűbben járó villamosok és autóbuszok, az ütemes menetrend, az új, valamint a régi-új viszonylatok mellett a menetrendi módosítások egyik lényeges eleme, hogy az új közvetlen kapcsolatoknak köszönhetően valamennyi városrész megközelíthetősége javul.

 

Főbb változások október 14-től:

 

Sűrűbb villamosközlekedés munkanapokon az iskolák csengetési rendjéhez igazítottan, valamint a délutáni csúcsidőszak végén.

 

Tanítási időszakban munkanapokon ismét közlekedik a 12-es (Repülőtér / Bosch – Centrum – Egyetemváros) és a korábbi 2-es viszonylat, az utóbbi 20A-s (Búza tér – Miskolctapolca) jelzéssel. Esténkén és hétvégén továbbra is a 20-as (Repülőtér / Bosch – Búza tér – Centrum – Egyetem kollégiumok – Miskolctapolca) autóbuszok közlekednek.

 

A 44-es meghosszabbított útvonalon a Centrum helyett a Búza térig közlekedik. Munkanapokon reggel és délelőtt néhány 44-es járat a belváros felé Görömböly központi részének (Lavotta utca megállóhely) érintésével közlekedik.

 

A 3-as, a 6-os, a 32-es és a 34-es járatok munkanapokon délelőtt a jelenlegi 60 helyett 30 percenként közlekednek, a 11-es járatok pedig 60 helyett 40 percenként.

 

A Jókai-lakótelep és a Vologda városrész környékén is duplájára nő a járatok száma a délelőtti és a kora esti órákban, ugyanis az 1-es és a 101B-s autóbuszok közösen 30 percenként fognak itt közlekedni.

Az északi tehermentesítőn a csúcsidőszakokban is javul a szolgáltatás a sűrűbb 54-es járatoknak köszönhetően.

 

Ismét közlekedik a 30-as autóbusz-viszonylat, így az Avas-Dél újra átszállás nélkül elérhető a Tiszai pályaudvartól, csatlakozva az InterCity-vonatokhoz. A 31-es járatok csúcsidőben fognak közlekedni, sűrítve a 30-asokat.

 

A 35R-es viszonylat (Avas kilátó – Villanyrendőr – Repülőtér / Bosch) jelzése 36-osra módosul. Útvonala nem változik, azonban jelentősen több járat fog közlekedni, elsősorban a csúcsidőszakokban.

 

A belváros és az Avas városközpont gyors kapcsolatának érdekében a 35-ös járatok egy része munkanapokon a csúcsidőszakokban érinti az Avas városközpont megállóhelyet is és a 35-ös járatok összességében sűrűbben fognak közlekedni az eddiginél.

 

Az Újgyőri főtérről induló 29-es járatok útvonala módosul: az Avas kilátótól a Hideg soron és a Győri kapun keresztül továbbközlekednek az Újgyőri főtérig, tehát körjáratba szerveződik. A könnyebb tájékozódás érdekében a kört fordított irányban (Újgyőri főtér – Győri kapu – Hideg sor – Avas – Vargahegy – Újgyőri főtér) megtevő autóbuszok 39-es jelzéssel közlekednek. A módosításnak köszönhetően az Avasról gyorsan és közvetlenül elérhetővé válik a belváros nyugati oldala és a teljes Győri kapu is. A reggeli időszakban 29A-s jelzéssel sűrítő járatok is indulnak az Újgyőri főtér – Vargahegy – Avas kilátó útvonalon, egyes járatok az Egyetemváros érintésével.

 

A Diósgyőri Ipari Park és a Diósgyőri Kórház megállóhelyet a 29-es járatok helyett a 9-es járatok fogják kiszolgálni.

 

Az 1B-s viszonylat megszűnik, helyette a 21-es és a 101B-s járatokat lehet igénybe venni Berekalján. A jelenleg 1B-s jelzéssel Berekaljára közlekedő járatok egy része 1-es jelzéssel a Majális park végállomásra közlekedik. Hétvégi napokon az 1-es autóbuszok a továbbiakban nem térnek be Berekaljára, azonban munkanapokon néhány járat igen (reggel a Tiszai pályaudvar, délután a Majális park irányában).

 

A 101B-s járatok mellett a 21-es járatok is Berekaljára közlekednek. A 21-es járatok Berekalja irányában is a Kandó Kálmán utca megállóhelyen állnak meg, továbbá – a 101B-s járatokhoz hasonlóan – érintik Felső-Majláth végállomást is, azonban az Irinyi János utca megállóhelyen nem állnak meg.

A 21-es és a 101B-s autóbuszok menetrendjét összehangoltuk, így a két viszonylat járatai mindkét irányban egyenletes követési idővel érkeznek majd a közös szakaszukon lévő megállókba.

 

A 101B-s viszonylat útvonala módosul: a járatok továbbra is a Szondi György utca végállomásról indulnak, de érintik a Tiszai pályaudvart, és onnantól az Y-híd – Vízügyi Igazgatóság – Búza tér útvonalon, majd az Újgyőri főtérig az 1-es autóbusz útvonalán közlekednek, ahonnan további útvonaluk változatlan. A 101B-s járatok helyett a déli tehermentesítőn a mostantól sűrűbben közlekedő 21-es és az új 21G-s járatok vehetők igénybe. A 21-esek továbbra is az Üveggyár felé, a 21G-sek pedig a Geró János utca, a Wesselényi utca és az Ernye bán utca megállóhelyek érintésével közlekednek.

 

A kizárólag a késő esti és az éjszakai órákban közlekedő járatok számjelzése egységessé válik és az országos gyakorlathoz igazodóan a 900-as számtartományban került kijelölésre, így az 1É-s viszonylat (Felső-Majláth – Villanyrendőr – Tiszai pu. – Szondi György utca) jelzése 901-esre, a 35É-s viszonylat (Avas kilátó – Villanyrendőr – Tiszai pu. – Szondi György utca) jelzése 935-ösre módosul.

 

Minden nap hajnalban és késő este Hejőcsaba, az Egyetemváros, valamint Miskolctapolca az összevont útvonalon közlekedő 914-es jelzésű járatokkal lesz elérhető. A 914-es járatok a Repülőtér / Bosch végállomás és a Hejőpark között a 14-es járatok útvonalán, de a Búza tér érintésével közlekednek, majd az Egyetemi kollégiumokon keresztül érik el Miskolctapolcát.

 

900-as számjelzéssel éjszaka körjárat közlekedik a Szondi György utca – Tiszai pu. – Villanyrendőr – Avas kilátó – Egyetemi kollégiumok – Hejőpark – Villanyrendőr – Szondi György utca útvonalon. A járat a Tiszai pályaudvaron csatlakozik a Budapest felől 00:26-kor érkező utolsó vonathoz.

 

A 2023. október 14-től érvényes vonalhálózat:

 

1V (villamos) Tiszai pu. – Felső-Majláth

1AV (villamos) Tiszai pu. – Diósgyőri Gimnázium

2V (villamos) Tiszai pu. – Újgyőri főtér

1 Tiszai pu. – Majális park (munkanapokon egyes járatok Berekalja érintésével)

3 Búza tér – Tiszai pu. – Szirma

3A Repülőtér / Bosch – Búza tér – Tiszai pu. – Martinkertváros, Berzsenyi Dániel utca

4 Búza tér – Görömböly

5 Felső-Majláth – Lillafüred

6 Újgyőri főtér – Pereces

7 Búza tér – Felsőzsolca

8 Repülőtér / Bosch – Tiszai pu. – Hűtőház

9 Újgyőri főtér – Diósgyőri Kórház – Tokaji Ferenc utca

11 Búza tér – Bábonyibérc

12 Repülőtér/ Bosch – Egyetemváros

14 Repülőtér / Bosch – Hejőpark

15 Felső-Majláth – Lillafüred – Ómassa

16 Újgyőri főtér – Bányaüzem

19 Újgyőri főtér – Komlóstető

20 Repülőtér / Bosch – Búza tér – Egyetemi kollégiumok – Miskolctapolca

20A Búza tér – Egyetemi kollégiumok – Miskolctapolca

21 Tiszai pu. – Üveggyár – Újgyőri főtér – Kandó K. u. – Berekalja

101B Szondi Gy. u. – Tiszai pu. – Búza tér – Újgyőri főtér – Kandó K. u. – Berekalja

24 Repülőtér / Bosch – Búza tér – Szinvapark – Középszer utca

28 Búza tér – Tampere városrész

29 Újgyőri főtér – Vargahegy – Avas kilátó – Hideg sor – Szent Anna tér – Újgyőri főtér (körjárat)

29A Újgyőri főtér – Vargahegy – Avas kilátó

30 Tiszai pu. – Tapolcai elágazás – Avas városközpont – Avas kilátó

31 Tiszai pu. – Avas városközpont – Avas kilátó

32 Avas kilátó – Szinvapark – Búza tér – Gömöri pu.

34 Avas kilátó – Bodótető

35 Avas kilátó – Centrum (munkanapokon egyes járatok az Avas városközpont érintésével)

36 Avas kilátó – Villanyrendőr – Repülőtér / Bosch

39 Újgyőri főtér – Szent Anna tér – Hideg sor – Avas kilátó – Vargahegy – Újgyőri főtér (körjárat)

43 Búza tér – Déli Ipari Park, Joyson

44 Búza tér – Auchan Dél áruház (– Déli Ipari Park, Joyson)

45 Búza tér – Galamb József utca – Déli Ipari Park, Joyson – Auchan Dél áruház

53 Majális park – Vargahegy – Hejőpark – Déli Ipari Park, Joyson

54 Felső-Majláth – Repülőtér / Bosch

68 Újgyőri főtér – Bükkszentlászló

240 Repülőtér / Bosch – Mechatronikai Ipari Park

ZOO Felső-Majláth – Vadaspark (igényvezérelt viszonylat)

900 Szondi Gy. u. – Tiszai pu. – Búza tér – Villanyrendőr – Avas kilátó – Egyetemi kollégiumok – Hejőpark – Villanyrendőr – Búza tér – Szondi Gy. u. (körjárat)

901 Felső-Majláth – Tiszai pu. – Szondi Gy. u. (csak ebben az irányban közlekedik)

914 Repülőtér / Bosch – Búza tér – Hejőpark – Egyetemi kollégiumok – Miskolctapolca

935 Szondi Gy. u. – Villanyrendőr – Avas kilátó (egyes járatok a Tiszai pu. érintésével)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…