2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Több, jobb, sűrűbb – Így változik a miskolci tömegközlekedés október 14-től

Több, jobb, sűrűbb – Így változik a miskolci tömegközlekedés október 14-től

A tömegközlekedés szerepe egy nagyváros életében vitathatatlan, nincs ez másként Miskolcon sem. Jól példázza ezt az a tény is, hogy hazánkban elsők között itt szállította villamos az utasokat, de az autóbusz-közlekedés is sok évtizedes hagyományra tekint vissza.

 

Az infláció által teremtett gazdasági helyzet, valamint a kormányzati elvonások rendkívül sok nehézséget okoznak Miskolc önkormányzatának is, azonban a város szakemberei azon dolgoznak, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legjobbá tegyék a város által nyújtott szolgáltatásokat.

 

Az új menetrend bevezetése az első lépés a tömegközlekedés jobbá tételéhez. A járatok sűrítése garantálja, hogy akik Miskolcon villamosra vagy buszra szállnak, biztosak lehessenek abban, hogy úti céljukat a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban érik el.

 

A sűrűbben járó villamosok és autóbuszok, az ütemes menetrend, az új, valamint a régi-új viszonylatok mellett a menetrendi módosítások egyik lényeges eleme, hogy az új közvetlen kapcsolatoknak köszönhetően valamennyi városrész megközelíthetősége javul.

 

Főbb változások október 14-től:

 

Sűrűbb villamosközlekedés munkanapokon az iskolák csengetési rendjéhez igazítottan, valamint a délutáni csúcsidőszak végén.

 

Tanítási időszakban munkanapokon ismét közlekedik a 12-es (Repülőtér / Bosch – Centrum – Egyetemváros) és a korábbi 2-es viszonylat, az utóbbi 20A-s (Búza tér – Miskolctapolca) jelzéssel. Esténkén és hétvégén továbbra is a 20-as (Repülőtér / Bosch – Búza tér – Centrum – Egyetem kollégiumok – Miskolctapolca) autóbuszok közlekednek.

 

A 44-es meghosszabbított útvonalon a Centrum helyett a Búza térig közlekedik. Munkanapokon reggel és délelőtt néhány 44-es járat a belváros felé Görömböly központi részének (Lavotta utca megállóhely) érintésével közlekedik.

 

A 3-as, a 6-os, a 32-es és a 34-es járatok munkanapokon délelőtt a jelenlegi 60 helyett 30 percenként közlekednek, a 11-es járatok pedig 60 helyett 40 percenként.

 

A Jókai-lakótelep és a Vologda városrész környékén is duplájára nő a járatok száma a délelőtti és a kora esti órákban, ugyanis az 1-es és a 101B-s autóbuszok közösen 30 percenként fognak itt közlekedni.

Az északi tehermentesítőn a csúcsidőszakokban is javul a szolgáltatás a sűrűbb 54-es járatoknak köszönhetően.

 

Ismét közlekedik a 30-as autóbusz-viszonylat, így az Avas-Dél újra átszállás nélkül elérhető a Tiszai pályaudvartól, csatlakozva az InterCity-vonatokhoz. A 31-es járatok csúcsidőben fognak közlekedni, sűrítve a 30-asokat.

 

A 35R-es viszonylat (Avas kilátó – Villanyrendőr – Repülőtér / Bosch) jelzése 36-osra módosul. Útvonala nem változik, azonban jelentősen több járat fog közlekedni, elsősorban a csúcsidőszakokban.

 

A belváros és az Avas városközpont gyors kapcsolatának érdekében a 35-ös járatok egy része munkanapokon a csúcsidőszakokban érinti az Avas városközpont megállóhelyet is és a 35-ös járatok összességében sűrűbben fognak közlekedni az eddiginél.

 

Az Újgyőri főtérről induló 29-es járatok útvonala módosul: az Avas kilátótól a Hideg soron és a Győri kapun keresztül továbbközlekednek az Újgyőri főtérig, tehát körjáratba szerveződik. A könnyebb tájékozódás érdekében a kört fordított irányban (Újgyőri főtér – Győri kapu – Hideg sor – Avas – Vargahegy – Újgyőri főtér) megtevő autóbuszok 39-es jelzéssel közlekednek. A módosításnak köszönhetően az Avasról gyorsan és közvetlenül elérhetővé válik a belváros nyugati oldala és a teljes Győri kapu is. A reggeli időszakban 29A-s jelzéssel sűrítő járatok is indulnak az Újgyőri főtér – Vargahegy – Avas kilátó útvonalon, egyes járatok az Egyetemváros érintésével.

 

A Diósgyőri Ipari Park és a Diósgyőri Kórház megállóhelyet a 29-es járatok helyett a 9-es járatok fogják kiszolgálni.

 

Az 1B-s viszonylat megszűnik, helyette a 21-es és a 101B-s járatokat lehet igénybe venni Berekalján. A jelenleg 1B-s jelzéssel Berekaljára közlekedő járatok egy része 1-es jelzéssel a Majális park végállomásra közlekedik. Hétvégi napokon az 1-es autóbuszok a továbbiakban nem térnek be Berekaljára, azonban munkanapokon néhány járat igen (reggel a Tiszai pályaudvar, délután a Majális park irányában).

 

A 101B-s járatok mellett a 21-es járatok is Berekaljára közlekednek. A 21-es járatok Berekalja irányában is a Kandó Kálmán utca megállóhelyen állnak meg, továbbá – a 101B-s járatokhoz hasonlóan – érintik Felső-Majláth végállomást is, azonban az Irinyi János utca megállóhelyen nem állnak meg.

A 21-es és a 101B-s autóbuszok menetrendjét összehangoltuk, így a két viszonylat járatai mindkét irányban egyenletes követési idővel érkeznek majd a közös szakaszukon lévő megállókba.

 

A 101B-s viszonylat útvonala módosul: a járatok továbbra is a Szondi György utca végállomásról indulnak, de érintik a Tiszai pályaudvart, és onnantól az Y-híd – Vízügyi Igazgatóság – Búza tér útvonalon, majd az Újgyőri főtérig az 1-es autóbusz útvonalán közlekednek, ahonnan további útvonaluk változatlan. A 101B-s járatok helyett a déli tehermentesítőn a mostantól sűrűbben közlekedő 21-es és az új 21G-s járatok vehetők igénybe. A 21-esek továbbra is az Üveggyár felé, a 21G-sek pedig a Geró János utca, a Wesselényi utca és az Ernye bán utca megállóhelyek érintésével közlekednek.

 

A kizárólag a késő esti és az éjszakai órákban közlekedő járatok számjelzése egységessé válik és az országos gyakorlathoz igazodóan a 900-as számtartományban került kijelölésre, így az 1É-s viszonylat (Felső-Majláth – Villanyrendőr – Tiszai pu. – Szondi György utca) jelzése 901-esre, a 35É-s viszonylat (Avas kilátó – Villanyrendőr – Tiszai pu. – Szondi György utca) jelzése 935-ösre módosul.

 

Minden nap hajnalban és késő este Hejőcsaba, az Egyetemváros, valamint Miskolctapolca az összevont útvonalon közlekedő 914-es jelzésű járatokkal lesz elérhető. A 914-es járatok a Repülőtér / Bosch végállomás és a Hejőpark között a 14-es járatok útvonalán, de a Búza tér érintésével közlekednek, majd az Egyetemi kollégiumokon keresztül érik el Miskolctapolcát.

 

900-as számjelzéssel éjszaka körjárat közlekedik a Szondi György utca – Tiszai pu. – Villanyrendőr – Avas kilátó – Egyetemi kollégiumok – Hejőpark – Villanyrendőr – Szondi György utca útvonalon. A járat a Tiszai pályaudvaron csatlakozik a Budapest felől 00:26-kor érkező utolsó vonathoz.

 

A 2023. október 14-től érvényes vonalhálózat:

 

1V (villamos) Tiszai pu. – Felső-Majláth

1AV (villamos) Tiszai pu. – Diósgyőri Gimnázium

2V (villamos) Tiszai pu. – Újgyőri főtér

1 Tiszai pu. – Majális park (munkanapokon egyes járatok Berekalja érintésével)

3 Búza tér – Tiszai pu. – Szirma

3A Repülőtér / Bosch – Búza tér – Tiszai pu. – Martinkertváros, Berzsenyi Dániel utca

4 Búza tér – Görömböly

5 Felső-Majláth – Lillafüred

6 Újgyőri főtér – Pereces

7 Búza tér – Felsőzsolca

8 Repülőtér / Bosch – Tiszai pu. – Hűtőház

9 Újgyőri főtér – Diósgyőri Kórház – Tokaji Ferenc utca

11 Búza tér – Bábonyibérc

12 Repülőtér/ Bosch – Egyetemváros

14 Repülőtér / Bosch – Hejőpark

15 Felső-Majláth – Lillafüred – Ómassa

16 Újgyőri főtér – Bányaüzem

19 Újgyőri főtér – Komlóstető

20 Repülőtér / Bosch – Búza tér – Egyetemi kollégiumok – Miskolctapolca

20A Búza tér – Egyetemi kollégiumok – Miskolctapolca

21 Tiszai pu. – Üveggyár – Újgyőri főtér – Kandó K. u. – Berekalja

101B Szondi Gy. u. – Tiszai pu. – Búza tér – Újgyőri főtér – Kandó K. u. – Berekalja

24 Repülőtér / Bosch – Búza tér – Szinvapark – Középszer utca

28 Búza tér – Tampere városrész

29 Újgyőri főtér – Vargahegy – Avas kilátó – Hideg sor – Szent Anna tér – Újgyőri főtér (körjárat)

29A Újgyőri főtér – Vargahegy – Avas kilátó

30 Tiszai pu. – Tapolcai elágazás – Avas városközpont – Avas kilátó

31 Tiszai pu. – Avas városközpont – Avas kilátó

32 Avas kilátó – Szinvapark – Búza tér – Gömöri pu.

34 Avas kilátó – Bodótető

35 Avas kilátó – Centrum (munkanapokon egyes járatok az Avas városközpont érintésével)

36 Avas kilátó – Villanyrendőr – Repülőtér / Bosch

39 Újgyőri főtér – Szent Anna tér – Hideg sor – Avas kilátó – Vargahegy – Újgyőri főtér (körjárat)

43 Búza tér – Déli Ipari Park, Joyson

44 Búza tér – Auchan Dél áruház (– Déli Ipari Park, Joyson)

45 Búza tér – Galamb József utca – Déli Ipari Park, Joyson – Auchan Dél áruház

53 Majális park – Vargahegy – Hejőpark – Déli Ipari Park, Joyson

54 Felső-Majláth – Repülőtér / Bosch

68 Újgyőri főtér – Bükkszentlászló

240 Repülőtér / Bosch – Mechatronikai Ipari Park

ZOO Felső-Majláth – Vadaspark (igényvezérelt viszonylat)

900 Szondi Gy. u. – Tiszai pu. – Búza tér – Villanyrendőr – Avas kilátó – Egyetemi kollégiumok – Hejőpark – Villanyrendőr – Búza tér – Szondi Gy. u. (körjárat)

901 Felső-Majláth – Tiszai pu. – Szondi Gy. u. (csak ebben az irányban közlekedik)

914 Repülőtér / Bosch – Búza tér – Hejőpark – Egyetemi kollégiumok – Miskolctapolca

935 Szondi Gy. u. – Villanyrendőr – Avas kilátó (egyes járatok a Tiszai pu. érintésével)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…