2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Tibor a csaló „békefenntartó”

A magát békefenntartónak nevező „Tibor” mintegy félmillió forintot csalt ki egy nőtől. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az online csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz a jogtalan haszonszerzés.

Megtörtént eset:

Csalás miatt folytat nyomozást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. Egy üzenetküldő alkalmazáson keresztül írt „Tibor” egy nőnek, miszerint ő békefenntartóként dolgozik Szíriában. A férfi – miután a bizalmába férkőzött – a nőtől azt kérte, hogy vegyen át egy csomagot a nevében. A gyanútlan nőtől a futárszolgálat nevében először 500 eurót kértek el a csalók, majd később még további összeget, így mintegy 500 ezer forinttal károsították meg a sértettet.

Az úgynevezett romantikus csalásra utaló gyanús jelek:

· Ha valaki rövid ismeretség után azt mondja, hogy odavan, sőt túlzottan rajong Önért.

· Az üzenetek megfogalmazása semmitmondó, általánosságokat tartalmaz.

· Ha intim képeket vagy videót kér.

· Megpróbál a bizalmába férkőzni és rávenni arra, hogy küldjön neki pénzt, ajándékot fizessen ki, valamint adja meg bankkártyája adatait , netbankjának belépési jelszavát.

Megelőzési praktikák:

· Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról a közösségi médiában és a párkereső oldalakon!

· Mindig gondoljon a lehetséges veszélyekre! A csalók a legismertebb online oldalakat használják.

· Ne kapkodja el a dolgokat, tegyen fel Ön is kérdéseket! Keressen rá az illető fotójára és profiljára, hogy szerepel-e más oldalakon is!

· Figyeljen a helyesírási és nyelvtani hibákra, a következetlenségekre és a kifogásokra, például, hogy a csalók kamerája nem működik!

· Ne osszon meg kompromittáló dolgokat magáról, amivel később megzsarolhatják!

· Legyen óvatos, ha pénzt kérnek Öntől! Soha ne küldjön pénzt, ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól!

 Ha mégis áldozattá vált:

· Tegyen feljelentést a rendőrségen! Hívja a 112-es ingyenes, segélyhívó számot!

· Ha tudja, mentse el a beszélgetések tartalmát!

· Jelezze a problémát azon a párkereső oldalon is, ahol a csalóval kapcsolatba került!

· Ha megadta a banki adatait, azonnal értesítse a bankot!

kép 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…