2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Szolidaritási jeggyel utazhatnak az ukrajnai menekültek

Szolidaritási jeggyel utazhatnak az ukrajnai menekültek

Az ukrajnai helyzet miatt állampolgárságtól függetlenül díjmentes menetjeggyel utazhatnak tovább Záhony állomásról azok az utasok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi célállomásra tartanak.

A MÁV-START hosszabb szerelvényekkel közlekedteti a személyszállító vonatokat a Záhony-Csap határátmenetben, a megnövekedett utasforgalom kiszolgálása érdekében több kocsival járnak és tartalékjárműveket is irányítottak az állomásra. A vasúttársaság a hatóságokkal közösen mindent megtesz annak érdekében, hogy a vasúti határállomásra érkező menekültek várakozását, továbbutazását segítse.

Szombat éjféltől azok az utasok, akik Ukrajnából érkeztek, díjmentes „szolidaritási jeggyel” utazhatnak tovább bármely magyarországi célállomásra. A hazánkon keresztül más külföldi célállomás felé a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség. A szolidaritási jegy csak másodosztályon vehető igénybe, mellé a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. A helybiztosítással közlekedő vonatokon pedig elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel. A szolidaritási jegy kizárólag Záhony állomáson vagy az onnan induló vonatokon váltható meg.

A vasúti személyforgalom folyamatos Záhony és Csap, illetve Munkács között. Záhonyból menetrend szerint naponta 8 vonat, Ukrajna felől pedig 9 vonat közlekedik a kishatárforgalomban, a távolsági nemzetközi vonatok a kijevi hálókocsikat nem továbbítják. Az ukrán határállomásról egyre nagyobb tömegek szeretnének Magyarország felé utazni, ezért a legtöbb vonat 6 kocsival közlekedik, további tartalékkocsik is rendelkezésre állnak a záhonyi állomáson. Az ukrán oldalról a vonatok minden esetben nagyobb, jellemzően 90-120 perces késéssel indulnak a kötelező határellenőrzés miatt, mely az utasok nagy száma miatt több időt vesz igénybe. A Záhonyból Budapest felé induló belföldi vonatokon is jelentősen megnövekedett az utasforgalom.

A vasúttársaság javasolja az utazóknak, hogy utazás előtt feltétlenül figyeljék a MÁV honlapját, a MÁVINFORM Facebook oldalát, illetve a Konzuli Szolgálat weboldalát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek