2024. 05. 5. vasárnap

Györgyi
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF

Stop a fogszabályzó stopnak!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életét, biztonságát és egészségét veszélyeztető termékektől. 

 Egy fogászati vállalkozás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 5000 darab, a fogszabályzóknál használt, a nem kívánatos fogmozgásokat megakadályozó, a fogakat rögzítő, úgynevezett fogszabályzó stop eszközt akart Kínából importálni. A NAV munkatársa azonban az okmányok és az áru vizsgálatakor észrevette, hogy a 166 ezer forint értékű termék orvostechnikai eszköznek számít, ezért hazai forgalmazásának szigorú a szabályozása. Az orvostechnikai eszközök Európai Unió területén történő felhasználásához rendelkezni kell például EU-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve eredeti és magyar nyelvű használati útmutatóval, valamint bizonyos jelöléseknek is szerepelniük kell a terméken. Ezek nélkül egyetlen ilyen eszköz sem kerülhet a fogyasztókhoz.

 

Mivel az importőr cég nem tudta felmutatni a szükséges dokumentációt, a NAV munkatársai értesítették a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, amely piacfelügyeleti eljárásában megállapította, hogy a termék nem felel meg a biztonságosságra és a használhatóságra vonatkozó általános követelményeknek, és megtiltotta annak forgalomba hozatalát.

 

A szabályokat megsértő vállalkozásnak az Unió területéről el kellett szállítania a bizonytalan eredetű és tulajdonságú, akár az egészségre is káros eszközt.

 

Az EU-ba importált árukkal a pénzügyőrök találkoznak először, ezért – a társhatóságokkal együttműködve ­– a NAV hatékonyan, célzottan szűri ki az Európai Unió állampolgárainak egészségét és biztonságát veszélyeztető termékeket is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ismét lecsapott az álbankár, egy edelényi sértett számláján lévő közel 5 millió forint vált köddé. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitánys…

További cikkek