2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Stop a fogszabályzó stopnak!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem megfelelő orvostechnikai eszközök behozatalát hiúsította meg, ezzel védve a hazai piacot az állampolgárok életét, biztonságát és egészségét veszélyeztető termékektől. 

 Egy fogászati vállalkozás Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 5000 darab, a fogszabályzóknál használt, a nem kívánatos fogmozgásokat megakadályozó, a fogakat rögzítő, úgynevezett fogszabályzó stop eszközt akart Kínából importálni. A NAV munkatársa azonban az okmányok és az áru vizsgálatakor észrevette, hogy a 166 ezer forint értékű termék orvostechnikai eszköznek számít, ezért hazai forgalmazásának szigorú a szabályozása. Az orvostechnikai eszközök Európai Unió területén történő felhasználásához rendelkezni kell például EU-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve eredeti és magyar nyelvű használati útmutatóval, valamint bizonyos jelöléseknek is szerepelniük kell a terméken. Ezek nélkül egyetlen ilyen eszköz sem kerülhet a fogyasztókhoz.

 

Mivel az importőr cég nem tudta felmutatni a szükséges dokumentációt, a NAV munkatársai értesítették a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, amely piacfelügyeleti eljárásában megállapította, hogy a termék nem felel meg a biztonságosságra és a használhatóságra vonatkozó általános követelményeknek, és megtiltotta annak forgalomba hozatalát.

 

A szabályokat megsértő vállalkozásnak az Unió területéről el kellett szállítania a bizonytalan eredetű és tulajdonságú, akár az egészségre is káros eszközt.

 

Az EU-ba importált árukkal a pénzügyőrök találkoznak először, ezért – a társhatóságokkal együttműködve ­– a NAV hatékonyan, célzottan szűri ki az Európai Unió állampolgárainak egészségét és biztonságát veszélyeztető termékeket is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…