2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Vasárnap Miskolc lesz a cyclocross kerékpározás „fővárosa”

Vasárnap Miskolc lesz a cyclocross kerékpározás „fővárosa”

Miskolcon, az Egyetemvárosban, a Körcsarnok környékén, január 13-án, vasárnap rendezik meg a kerékpárosok cyclocross szakágának idei országos bajnokságát. A borsodi megyeszékhely első alkalommal lesz helyszíne ennek az igazán látványos eseménynek. A verseny rangját tovább növeli, hogy az elit kategória bajnokai itt kvalifikálhatják magukat a február elejei, dániai világbajnokságra.

–        Nagy öröm számomra, hogy a tavalyi Magyar Kupa futam után idén újra Miskolcon láthatjuk vendégül immáron a cyclocross szakág legfontosabb megmérettetésének, az országos bajnokságnak a résztvevőit, vendégeit – fogalmazott a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatát képviselő Kása Tamás, a Miskolci Sportcentrum Kft. projekt menedzsere az esemény részleteit ismertető január 10-i sajtótájékoztatón. – Ez azt bizonyítja, hogy Miskolc a tavalyi futamon jó házigazdának bizonyult, a versenyszervezők pedig sikeres munkát végeztek, amit ezúton is köszönök. Bízom benne, hogy ez az újabb mérföldkő tovább erősíti azt a képet, hogy Miskolc ideális feltételekkel és felkészült, tapasztalt szakemberekkel tud otthont adni a különböző sportrendezvényeknek. Célunk ugyanis, hogy a borsodi megyeszékhely rendszeresen legyen házigazdája különböző sporteseményeknek, hiszen ez ráirányítja az adott sportágra a figyelmet, elősegíti a fejlődését. Nagyon fontos, hogy a fiatalok olyan sportemberekkel találkozhassanak, olyan versenyzőket láthassanak testközelből, akik példát tudnak mutatni és akiket érdemes követni. Éppen ezért a miskolci sportéletet kiszolgáló létesítmények fejlesztése elengedhetetlen, amelyeket koncentráltan, az üzemeltetés és funkcionalitás szempontjait figyelembe véve kell megvalósítani. Az egyik ilyen fejlesztendő célterület az Egyetemváros környezete, ahol az elmúlt években számos beruházás valósult meg. Ennek egyik ékköve a nemrégiben felújított Egyetemi Körcsarnok, de ide sorolhatom a Miskolci Atlétikai Centrumot és a Kemény Dénes Uszodát is. De további fejlesztések is napirenden vannak. Az egyetem és a város együtt gondolkodik a sportban, amelyre a legjobb példa, hogy közösen pályáztunk az Európai Egyetemi Játékok 2024-es rendezésére, amit el is nyertünk.  Így Debrecennel közösen, Miskolc adhat otthont a létszámát tekintve minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvényének, ahová mintegy 6000 résztvevőt várunk. Mindig örülünk, ha egy sportesemény helyszíne az egyetem, mert ez lehetőséget jelent számunkra a fejlődésre, garanciát a sikeres rendezésre. Végezetül szeretném ezúton is megköszönni a miskolci Decathlon Áruháznak, az immár rendszeresnek tekinthető szerepvállalását a miskolci sportéletben.  Az előttünk álló hétvégén szervezőknek és a sportolóknak sok sikert, és balesetmentes versenyzést kívánok!

Boda Péter, a Miskolci Egyetem üzemeltetési és sportigazgatója hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási intézmény nyitott mindennemű sporteseményre. Ennek bizonysága, hogy számos sportág legnagyobb hazai, sőt európai és világeseményének is otthont adtak az elmúlt évtizedekben, csakúgy, mint az elmúlt néhány évben.  Céljuk kettős: a számos nívós sportverseny rendezésével párhuzamosan megismertetni a résztvevőkkel a várost és a Campust.

A II. Decathlon Borsodcross Cyclocross Országos Bajnokságot rendező HOTE Sportegyesület nevében Kalotai Norbert elnöke a következőket emelte ki: – Célunk nemcsak egy összetartó, eredményesen versenyző klub létrehozása volt 2018-ban, hanem, hogy tevékenységünk a másik oldalon is kidomborodjon: minőségi kerékpárversenyeket hozzunk létre a megyében, többféle szakágban – ezáltal lehetőséget biztosítva a kerékpársport népszerűsítésére. A Borsodcross hírét már tavaly is magukkal vitték az ország legjobb cross bringásai, így a mostani alkalomra kettőzött erővel készül a csapatunk!

–        A cyclocross kifejezetten téli kerékpáros szakág, évszázados múlttal – tudhattuk meg Dovák Dávidtól, a verseny főszervezőjétől, aki 4 esztendeje maga is eredményesen műveli ezt a sportot. – A gyökereit Franciaországban kell keresni, illetve jellemzően a belgák egyik nemzeti sportja. Eleinte az egyhangú, hideg téli edzéseket váltották ki ezzel a műfajjal, mely hamar önálló spottá vált. A versenyek rövid, 2,5-3 kilométeres körpályán zajlanak, az indulók dolgát nemcsak a nehéz téli terepviszonyok nehezítik meg, hanem a pályán található akadályok, vagy éppen a leküzdendő lépcsősorok. Az előző szezonban ugyanezen a pályán, a Körcsarnok lábánál már rendeztünk versenyt a Magyar Kupa sorozat részeként. Innen lépett tovább az esemény országos bajnoksági rangra, sikeres pályázatot követően. Szeretnénk magyar viszonylatban kiemelkedő minőségű, látványos és közönségcsalogató eseményt tető alá hozni, amiben kulcsszerepet vállalt Miskolc város és a Miskolci Egyetem vezetése.

A mintegy 200 kerékpárost felvonultató országos bajnokságon január 13-án, vasárnap 10:45-től kezdődnek a futamok, a különféle korosztályok részvételével.  A legnépesebb mezőny – soraiban sok miskolcival – a negyedik rajtban, 13:00-kor kezdi meg a küzdelmet egymással és az elemekkel. A legjobbak, az elit férfi versenyzők összecsapása 14:00-kor kezdődik.  Miskolcon ott lesz a rajtnál a két regnáló magyar bajnok, Benkó Barbara és Búr Zsolt, továbbá legnagyobb kihívóik, a Belgiumban edződő Vas-testvérek, Kata Blanka és Balázs, valamint az Alberto Contador edzőtáborát is megjárt U23-as Szőllősi Ferenc, a Luxemburgban légióskodó Rózsa Balázs, vagy épp a korábbi bajnok Fejes Gábor is. A bajnokság rangját növeli, hogy az elit kategória női és férfi bajnokai a borsodi megyeszékhelyen kvalifikálhatják magukat a február elején, Dániában megrendezendő cyclocross világbajnokságra!

A verseny megtekintése díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…