2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Télből a tavaszba a Hungaroringen

A hazai F1-es pályán, a hétvégén kezdte meg a 2021-es versenyszezont a Gender Racing Team a Laptiming Kupán.

Ez idén ismét a FIA CEZ Zone Trophy versenysorozat szokásos évadnyitója is volt egyben. Az idei évben elég mostoha és változatos időjárás várta a mezőnyt a mogyoródi pályán.

Az időjárás izgalmas kihívások elé állította a GRT két fiatal versenyzőjét már a versenyhétvégét meg előző tesztnapokon is. Berta Benjámin a Formula4-es Tatuus-al autózott esőben, de vízszintesen szálló hóesésben is és talán az így mellékesen megszerzett vezetési gyakorlattal akár már a drift szakágban is sikeres lehetne. Kicsit nehezebb dolga volt Michl Olivérnek az F3-as Dallara-val akitől egy teljes tesztnapot is elvett a tavaszi ítéletidő. Aztán azért szerencsére a második tesztnapon és a verseny előtti edzésnapon már ideális körülmények között tudták próbálgatni a versenygépeket. Beninek főleg már „csak” az apró finomításokra kellett figyelnie, míg Olivérnek viszont a jóval erősebb teljesen új versenytechnikával kellett tegeződőviszonyba kerülnie.

A Laptiming Kupa időmérőjére ez mindkettőjüknek sikerült, ami azért is volt kiemelten fontos, mert ezen a hétvégén mindkét versenyfutam rajtpozícióit egyetlen időmérőedzés eredménye döntötte el. Olivér mindkét futamra az első sorba kvalifikálta magát, míg Beni az F4-essel a nyolcadik helyről rajtolhatott.

A két futam aztán nem várt izgalmakat hozott. Az elsőn úgy alakult, hogy Olivér az élről rajtolhatott, mivel egy vadonatúj technikával rajtoló tapasztalt ellenfele a boxutcából tudott csak nekivágni a futamnak. Olivér egy jó rajt után magabiztosan tartotta az első helyet, míg említett ellenfelének a teljes mezőnyön át kellett rágnia magát. Sajnos később a szerencse is mellé szegődött, mert egy kicsúszott autó miatt a pályára hajtott a Safety Car, és ezzel az újra indításra közvetlenül Olivér mögé került, és az új rajtnál az technikai erőfölényt kihasználva hamar az élre állt. Olivért így a második pozícióban intette le a kockás zászló, de azért első Forma3-assal teljesített futamán így is az FIA CEZ F3-as és a magyar bajnoki értékelés győzelmével „vigasztalódhatott”.

Berta Beni az F4-essel a nagyjából eseménytelen futam után simán hozta a kategória győzelmet és a magyar bajnoki értékelés harmadik helyét. A kategóriájában nem túl népes mezőny gyűlt össze így főleg az F3-asokkal harcolhatott a középmezőnyben.

A második versenyfutamon is akadt izgalom a technika ördögének köszönhetően. Michl Olivér a pole pozícióból rajtolhatott, de szerb ellenfele az új technikával ismét az élre állt. Olivér tartotta a második pozíciót, míg úgy féltávnál vélhetően valami elektromos hiba keletkezett, amely miatt a Dallara lelassult és a boxutcába hajtott. Itt egy újraindítás után szerencsére megszűnt a hibajelenség és visszatérhetett a versenybe, jelentős hátrányba kerülve, ugyan de sikeresen teljesítette a futamot a magyar bajnoki értékelés harmadik helyén.

Berta Beni is küzdött kisebb technikai gondokkal, de másodikra is hozta a „kötelező” F4-es győzelmet és a magyar értékelésben a második helyre állhatott a dobogón.

A GRT-s fiúk az alábbiakban értékelték az első versenyhétvégét:

Olivér Michl: „Nagyon jó élmény volt a hétvége. Sikerült jól megismerkedni az új Forma 3-as versenyautómmal és az eredmények is a végén nagyon jók lettek. Az első F3-as időmérőmben sikerült egy második és egy pole poziciót szerezni. A versenyek is másnap jól mentek, egy győzelem és egy dobogós hely. Extrém pozitív verseny volt ez nekem is és a csapatnak is.”

Berta Benjámin: „A hétvégén megrendezésre került az első bajnoki forduló melyet nagyon vártunk már a hosszú téli szünet után. A csütörtöki napon az edzések vizes körülmények között zajlottak le, pénteken és szombaton már a jobb idő várt minket. A hétvégét összességében eredményesnek tartom, ismét több tapasztalattal rendelkezem. Sajnos a COVID-19 miatt nem volt nagy mezőnyünk az F4-ben, így ezt a hétvégét is inkább egy újabb teszt hétvégének értékelhetem. Nagyon várom már a monzai versenyhétvégét. Köszönet a hétvégi munkáért mindenkinek a csapatban!”

Gender Tamás csapatfőnök is pozitívan értékelte a hétvégét: „Nagyon jó, hogy a hosszú téli szünet után ismét versenyben lehetünk itt a hazai pályán és meg lehetett rendezni a hagyományos évadnyitó eseményt. A fiatal versenyzőink ugyan az idei évre különböző szakmai irányt választottak, de mindketten ismét nagyszerűen helyt álltak már az első versenyhétvégén és a téli szünetben is rengeteg energiát fektettek a felkészülésbe. Összességében elégedett vagyok az eredményekkel, még ha néha kicsit el is pártolt mellőlünk a szerencse ezen a hétvégén, azért győzelmeket és értékes bajnoki pontokat is szereztünk. Nagyon várjuk, hogy a hónap végén ismét a legendás monzai pályán versenyezhessünk. Valamint reméljük, hogy hamarosan ismét személyesen is találkozhatunk a szurkolókkal a versenypályák szélén!”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek