2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Tartották a lépést a nemzetközi mezőnnyel

Tartották a lépést a nemzetközi mezőnnyel

KLAUS Motorsport
Klausz Kristóf – Csányi Botond, Peugeot 208 R2 – 42. Kassa Rallye, 2016. szeptember 10-11.
Klausz Kristóf – Nyirfás Julianna, Peugeot 208 R2 – 2016, 2016. szeptember 16-18.

Szeptemberben sem unatkozott Klausz Kristóf – de nem csak az egyetemi, első szemeszterre való felkészülés és évkezdet miatt. A fiatal pilótára egy OB és egy EB futam is várt, de ezúttal mindkétszer határainkon kívül. Előbb a 10-11-ei hétvégén, Kassán, majd rá egy hétre Lettországban, a Liepaja Rallyn. A megmérettetések igencsak próbára tették mind fizikai, mind szellemi állóképességét, de így is tisztességesen helytállt mindkét viadalon.
Ahogy Kristóf korábban nyilatkozta, komoly tétje volt számára a 42. Kassa Rallyenak, hiszen a magyar bajnoki pontvadászat mellett a CEZ értékelésébe is beleszámított ez a futam. A nehéz pályák mellett még az is fokozta az izgalmakat, hogy egy teljesen új navigátor, Csányi Botond foglalt helyet mellette. Az viszont már a pályabejáráskor kiderült, hogy a közös munkával nem lesz gond. „Botond stílusa nagyon hasonlít Balázséra, ami nem is csoda, hiszen nagyon sok mindent tőle tanult, ami a mitfahreri feladatkört illeti. Így nagyon jó hangulatú és eredményes volt a kooperációnk, már az első perctől fogva” – mesélte a fiatal pilóta.
„A Mecsek Rallye után a legtechnikásabb szakaszok Kassán vannak. Igaz, a körülmények nem a legmegfelelőbbek, de a pályák EB-szintűek. A korábbi balszerencsés évek után most problémamentesen tudtunk autózni. Nem is a magyar, inkább a nemzetközi mezőnnyel csatáztunk. Izgalmas küzdelem alakult ki köztönk, illetve két szlovák páros között, akik szintén egy-egy Peugeot 208 R2-essel versenyeztek. Annak ellenére, hogy az ő javukra szólt a helyismeret, úgy érzem, abszolút fel tudtuk venni velük a lépést, még szakaszokat is sikerült nyernünk a kategória értékelésében. Az eredményes versenyzéshez hozzájárult a Ritmus ASE támogatása is, amit ez úttal is köszönünk nekik!” A magyar értékelésben Kristófék a 6-os kategóriát és a 2WD értékelését is megnyerték, míg a magyar-szlovák összetettet nézve kategória 3.-ként zártak.
A Kassa Rallye után nem sok ideje maradt pihenni a Peugeot 208 R2 sofőrjének, ugyanis pár nappal a futam után már utazott tovább Lettországba, a Liepaja Rallyera. Az Európa Bajnokság soron következő fordulóját szeptember 16-18-án rendezték meg, ahol ismét az ERC Junior kategóriájában volt érdekelt Kristóf, oldalán Nyirfás Juliannával. „Éreztem magamon, hogy túl sűrűn voltak ütemezve most a futamok egymás után, nagyon elfáradtam. A tanulság ebből az, hogy ilyen szorosan nem szabad egymást követően rajthoz állni a versenyeken – főleg nem ilyen hosszú, komoly téttel rendelkező viadalokra. A fáradtság miatt már a pályabejárás alkalmával sem voltam 100%-os, így nem tudtunk olyan itinert készíteni minden gyorsra, ami teljesen megfelelt volna az adott szakaszok körülményeihez. A futam amúgy nagyon élvezetes volt, széles, murvás utakon kellett autóznunk, amikhez egy külön technikát is el kell sajátítani. Úgy éreztem, hogy nekünk ez sikerült, habár a helyismeret előnye most is nagyot nyomott a latba a helyi pilótáknál, emiatt pedig nem mindig tudtuk tartani velük a lépést.” Az ERC Junior kategóriájában vérre menő csata folyt, ugyanis a Liepaja Rallyn dőlt el a bajnoki cím sorsa. Habár Kristóf ennek alakulásába már nem tudtak beleszólni, azért így is az előkelő, kategória 7. helyen zárták a futamot. „Tanulságos volt számunkra ez a pár verseny az európai mezőnyben, hiszen amellett, hogy rengeteget tanultunk, fejlődtünk, sok motivációt is kaptunk a folytatáshoz, hogy jövőre még előrébb tudjunk végezni ebben az értékelésben” – foglalta össze a fiatal pilóta.
Egy kis pihenést követően hamarosan újabb megmérettetés vár Klauszra: a jubileumi, 50. Mecsek Rallye. „Eddig sose jött ki úgy a lépés ezen a viadalon, ahogyan azt szerettük volna. Valószínűleg az év végi hangulat és a fáradtság is nagyban közrejátszhatott ebben, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy idén kihagyjuk a poreci Croatia Rallyet, és minden erőnkkel a Mecsekre koncentrálunk.” A Peugeot 208 R2-akkor is Csányi Botond diktálja majd az itinert, aki abszolút hazai pályán fog teljesíteni. A páros már így előre meg is ígérte: igazi versenyzést, küzdelmet láthatnak majd tőlük is a nézők, mindent ki fognak hozni magukból és a technikából, amit csak lehet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek