2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Tagokkal és lehetőségekkel is tovább bővül a Miskolci Olimpiai Reménységek Program

Tagokkal és lehetőségekkel is tovább bővül a Miskolci Olimpiai Reménységek Program

Újabb három taggal bővíti a Miskolci Olimpiai Reménységek Programot (MORP), és 45 ezerről 60 ezer Ft-ra emeli a fiatal sportolók havi támogatási összegét a miskolci önkormányzat.
„A tavaly elindított Miskolci Olimpiai Reménységek Program célja: segíteni a legtehetségesebb miskolci sportolókat, hogy itthon tudjanak felkészülni az olimpiákra. Hosszú évek óta nem büszkélkedhetünk miskolci olimpiai résztvevővel, de nem azért, mert nincsenek tehetségeink. Az a tendencia, hogy a legtehetségesebb vidéki sportolók a jobb feltételek reményében budapesti, vagy dunántúli klubokhoz igazolnak. Ezen szeretnénk változtatni, és ennek a programnak a segítségével Miskolcon tartani reménységeinket. Olyan sportolókat vontunk, és vonunk be miskolci klubokba, akik eredményeik, továbbá edzőjük és a szakszövetség véleménye alapján is lehetőségük van a következő két olimpia valamelyikén részt venni.  Most tovább bővül a program. Újabb sportolók, három újabb reménység kerül a kedvezményezettek közé és jelentősen növeljük a támogatás összegét is. A város így járul hozzá sportolóink minél zavartalanabb felkészüléséhez. Reményeink szerint ehhez a programhoz további szponzorok is csatlakoznak majd, akik segítségével fokozatosan tudjuk majd növelni a támogatást. Itt külön ki kell emelnem a Magyar Olimpiai Bizottságot és a Decathlont, akik már beszálltak a Miskolci Olimpiai Reménységek Programba, s ez reményeink szerint hozzájárul ahhoz, hogy városunknak újabb olimpikonjai legyenek.” – fogalmazott dr. Alakszai Zoltán, a város jegyzője a program bemutatásakor.
Dr. Alakszai Zoltán kiemelte, az önkormányzat nem csak a versenysport támogatása mellett elkötelezett. „Az a célunk, hogy minden városrészben legyenek elérhető létesítmények, hogy a miskolciak minél többféle sportolási lehetőségből választhassanak, és ne kelljen villamosra, buszra szállni, ne adj Isten kocsiba ülni azért, hogy mozogni tudjanak. Tudatosan építünk sportvárost. Mert a sport nem csak szórakoztat, nem csak egészséges társadalmat teremt, hanem infrastruktúrát, gazdaságot fejleszt, javítja a település hírnevét, segíti a turizmust. Miskolc hírét, Miskolc jó hírét tudják vinni a világban a sportolóink, különösen a fiatalok, ha sikerül lokálpatriótává tenni őket.”
Újra legyen Miskolcnak olimpiai érmese
A Miskolc Város Sportjáért Közalapítvány a város közgyűlésének döntése alapján, 2018 őszén indította el a maga nemében országosan egyedülállónak számító Miskolci Olimpiai Reménységek Programot (MORP). Kezdetben 7 sportágat képviselő 10 sportolóval indult a program, melynek egyik legfontosabb célja, hogy Repka Attila 1992-es barcelonai aranyérme után ismét legyen ötkarikás érmese a borsodi megyeszékhelynek. Idén áprilisban egy paralimpiai válogatott kerettaggal és egy téli olimpiai indulásra esélyes sportoló bevonásával bővült a program.
„Örömmel tapasztaltuk, hogy az általunk felkarolt versenyzők látványos fejlődést produkáltak, mely egyéni csúcsokban, országos bajnoki érmekben és nemzetközi sikerekben is megmutatkoztak” – emelte ki Rakaczki Zoltán, a Közalapítvány elnöke, sportért felelős polgármesteri biztos. Ez a tendencia arra biztatott bennünket, hogy folytassuk a munkát, sőt tovább bővítsük a programban résztvevők számát. A Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. 1 millió forintos támogatásának köszönhetően az eddigi 45 ezer forintos havi ösztöndíjat 2019. szeptemberétől 2020. augusztusáig 60 ezer forint/hóra emeltük. Továbbra is számíthatnak sportolóink a Decathlon Áruházak évi egyszeri 60 ezer forintos vásárlási utalványára. Mentori szolgáltatásunk alapján, az igények felmérése után dietetikus és sportpszichológus közreműködésével is segítjük a MORP-tagokat. A Miskolci Fürdők Kft. térítésmentes sportegészségügyi szolgáltatásokkal, a Miskolci Sportcentrum Kft. pedig az általa üzemeltetett létesítmények (Kemény Dénes Városi Sportuszoda, Diósgyőri Tanuszoda, Miskolci Atlétikai Centrum) ingyenes használatával igyekszik hozzájárulni a sikerekhez.
A MORP új tagjai:
Bacsa Fanni atléta, a Miskolci Sportiskola versenyzője. Fanni fő száma a 100 m-es gátfutás, mellette rendszeresen versenyez távolugrásban. 2017-ben az EYOF-on, 2018-ban az Ifjúsági Olimpián képviselte hazánkat és városunkat, 2018-ban ifjúsági Eb 8. helyen végzett, idén júniusban egyéni csúcsot futott a mannheimi Junioren Gálán.
Bodonyi András a Diósgyőri Kajak-Kenu Sport Club versenyzője. András idén igazolt vissza miskolci nevelő egyesületéhez, kenu-1500 méteren felnőtt országos bajnok, indult az idei szegedi olimpiai kvalifikációs vb-n, ahol a B-döntőben szerepelve összesített 14. helyen végzett.
Tóth Apor cselgáncsozó, az MVSC sportolója. Apor idén a felnőtt magyar bajnokságon a 3. helyen végzett, korosztályos eredményei közül kiemelkedik junior Eb 3., ifjúsági Eb 3. és ifjúsági vb 7. helyezése.  Tóth Apor nem volt jelen az eseményen, mert válogatott edzőtáborba utazott. Az oklevelet és ajándékokat edzője, Bartha Ákos vette át.
Gyurkota Józsefet is köszöntötték
Az eseményre meghívást kapott Gyurkota József paralimpikon, akinek dr. Alakszai Zoltán és Rakaczki Zoltán a város és a közalapítvány ajándékát nyújtotta át.  József számos nemzetközi versenyen képviselte hazánkat és Miskolcot.  BC4 páros kategóriában Európa-bajnoki címet, világbajnoki ezüstérmet, világkupa aranyérmet is nyert, de eredményei közül paralimpiai szereplései emelkednek ki. 2004-ben, az athéni paralimpián a magyar boccia sport először szerzett lehetőséget az indulásra, ahol a Béres Dezső, Gyurkota József alkotta páros szinte napra pontosan 15 éve bronzérmet nyert. 2008-ban a pekingi paralimpián egyéniben 15., Béres Dezsővel párosban a hetedik helyen zárt. Gyurkota József eredményei, sport iránti elkötelezettsége kiváló példa lehet napjaink olimpiai reménységeink, a fiataloknak és Miskolc lakosságának.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…