2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Szakemberek mozduljatok!

Európai uniós pályázatot nyert tavaly augusztusban a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola: a miskolciak a Comenius iskolai együttműködések keretén belül a Szakemberek mozduljatok! (Professionals on the Move = PROMO) című uniós projekten szerepeltek sikerrel. A Tempus Közalapítvány által szervezett pályázat célja az, hogy egészséges életmódra neveljék a diákokat, és segítsenek a vendéglátós szakmákhoz szükséges állóképesség fejlesztésében. A program kétéves, 2011. augusztus 1-jétől 2013. július 31-ig tart.

A PROMO részeként idén áprilisban egy diákokból és pedagógusokból álló szentpális delegáció Aschaffenburgba utazott: a pályázatot ugyanis nem egyedül nyerték, hanem az aschaffenburgi 3-as számú szakképző iskolával közösen, s most ez az iskola látta vendégül a miskolciakat, mutatta be az ottani a munkát.
Akkor a gyakorlati feladatok teljesítése mellett a tanulók összehasonlították a két ország testnevelési és sportkultúráját, a szakképzésben résztvevők fizikai állóképességét, az egészséges életmódot szolgáló tevékenységeket, továbbá megismerkedtek az újszerű élménypedagógiával. A magyar diákok a testvériskola tanulóival, a város lakóinak bevonásával népszerűsítették a népi játékokat, a testnevelési játékokat, a testnevelés órákon is hasznosítható tradicionális, szakmát utánzó játékokat is.
A miskolciak az út tapasztalatairól bemutatón számoltak be június 10-én, immár itthon.  „A vendéglátós (pincér, szakács, cukrász) szakmákban dolgozóknak igen nagy fizikai erőnlétre és állóképességre van szükségük, ezért Aschaffenburgban igyekeztünk minél több újszerű, Németországban már sikerrel alkalmazott módszert megismerni. Így fedeztük fel a táncos sportfoglalkozásokat, a zumbát és a trumdance-t. A fejlődést saját készítésű fitness-teszt segítségével mértük, a méréseket negyedévenként végeztük mi is, és aschaffenburgi testvériskolánk tanulói is. Mindezek mellett a projekt tervei között szerepelt a két ország sportirányításának, testnevelés órákra vonatkozó tanterveinek, tanmeneteinek összehasonlítása kérdőíves módszerrel, továbbá népi, ügyességi játékok gyűjtése is – mondta a rendezvényen Nagy Tamásné, a Szentpáli igazgatóhelyettese.
A program folytatódik, jövő februárban 14 diák és 2 tanár érkezik Aschaffenburgból Miskolcra: a német pedagógusok és fiatalok, ahogyan idén a magyarok is tették náluk, a helyiek, vagyis most a miskolciak szakmai munkájával és szokásaival ismerkednek majd.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek