2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Részvételi rekord Aggteleken, miskolci sikerekkel

Részvételi rekord Aggteleken, miskolci sikerekkel

A Nomád Sport Alapítvány és az Aggteleki Nemzeti Park szeptember 3-4-én közösen rendezte meg Aggteleken az V. Nomád Underground Trail elnevezésű terepfutóversenyt, melyen – részvételi rekordot döntve – közel 500 sportoló mérette meg magát az öt táv valamelyikén.

Az angol, amerikai, román, török, szlovák sportolók által nemzetközivé avatott verseny nulladik napján, pénteken a szervezők barlangbejáró túrával várták a sportolókat, mely nagyon népszerű, hiszen a verseny közben már nem sok idő van gyönyörködni a látnivalókban. Az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai tartalmas és érdekes túravezetés során mutatták be a Jósvafő és a Vörös-tó közötti szakasz szépségeit. A túrát követően minden jelenlevő jó étvággyal érkezett az energia pótlását szolgáló tészta-partira.

Szombaton reggel az Aggteleki Kemping északi bejáratánál kialakított versenyközpontban gyülekeztek a résztvevők. A rajtcsomagok átvétele után először a 34 km-es táv résztvevői rajtoltak el és indultak Szelcepuszta felé. A verseny egyedi sajátosságából adódóan természetesen nekik is át kellett futniuk a világörökség részét képező Baradla-barlang 2 km-es szakaszán. A mezőnyben a világ egyik legjobb ultra terepfutója, a miskolci Németh Csaba (Mammut Pro Team)  is ott volt, aki már rögtön a táv elején dűlőre akarta vinni a dolgot, hatalmas tempóban kezdett, gyorsan elhúzott az üldözőktől és a várakozásoknak megfelelően 2:31:39 órás idővel magabiztos győzelmet aratott. Az ezüst Zatykó Miklósnak, a bronz pedig Molnár Péternek jutott. A hölgyeknél a nagy esélyes a miskolci Tinta Tamara (Bükki Műhely) volt, aki ezúttal is kiválóan teljesített, 3:03:13 órás remek idővel nyert, dr. Bodor Éva és Varga Beatrix előtt.

Egy órával a hosszú táv rajtja után indult a 16 km-es futam,  melynek mezőnye Jósvafőig a felszínen haladt, majd onnan jött 2 km a barlangban, ahonnan a Vörös tó melletti kijáratnál tértek vissza a felszínre a futók, hogy tovább haladva megérkezzenek az aggteleki célba. Idén is szerencsét próbált a címvédő és válogatott terepfutó Varga Dániel, aki egy 5 fős élboly tagjaként hamar elszakadt társaitól, de sajnos egy kanyart elnézett a táv felénél és némi kitérő miatt visszaesett a 3. helyre. Így egy fiatal trónkövetelő, a szintén terepfutó válogatott Iván Levente (Nomád Terepfutó Suli) ért be elsőként a célba 1:14:34 órás idővel. Levente szeptember 11-én, Bulgáriában képviseli hazánkat a hegyi-futó világbajnokságon. A hölgyeknél szoros verseny alakult ki, hiszen a dobogósok egy percen belül célba érkeztek.  1:33:39 órával nyert  Szoták-Orosz Katalin, Csernus Brigittát és Szabó Csillát megelőzve.

A nap utolsó versenyszáma a gyerekeknek meghirdetett 1 és 2 km-es futás volt. Ahol sok apróság is rajthoz állt. Itt korosztályonként hirdettek eredményt.

Az eredményhirdetések után este, Karlowits-Juhász Tamás, vagy ahogy futókörökben ismerik, Carlos és  felesége, Karlowits-Juhász Orchidea tartottak vetítéses előadást Borneóról és a Jáváról, valamint a Carlos által megnyert  borneói terep ultra futóversenyről.

Szeptember 4-én vasárnap, egy új versenytávval és új rajt-cél helyszínnel bővült a Nomád Baradla Underground Trail.  A Vörös-tó melletti  barlang bejárattól  7 km teljesítésére vállalkozhattak  a sportemberek.  A házigazdák  elsősorban a fiatalokat és a terepfutásba éppen csak most belekóstoló futókat, a szülőket  célozták meg ezzel a futammal.  A rajt után Farkas Balázs (Nomád Terepfutó Suli)  állt az élre és ezt a pozícióját nem is engedte ki a kezéből, fölényesen nyert. Schein Péter, aki az MVSI atlétája, hatalmas hajrában közvetlenül a cél előtt tudott felfutni a dobogó harmadik fokára. A lányoknál Zatykó Luca, esélyeshez méltóan versenyezve nyert, a tehetséges miskolci tájfutó,  Németh Luca  (DTC) előtt, valamint a még nagyon fiatal, de ennek ellenére kiváló teljesítményt nyújtó Farkas Orsolya (Nomád Terepfutó Suli )előtt.

(A részletes eredmények megtekinthetők a http://checkpointsystem.hu/verseny/baradla-trail oldalon.)

–        Ezúton is szeretnénk megköszönni a verseny lebonyolításában segítő DHTE tagjainak, a Nomád Terepfutó Suli önkénteseinek, valamint az Aggteleki Nemzeti Park dolgozóinak áldozatkész munkáját, a Bükki Hegyi Maraton – Kisgyörgy Ádám Emlékverseny nemzetközi terepfutó viadal szervezőinek segítségét, akik sok hasznos eszközzel is hozzájárultak a sikeres rendezvényhez – fogalmazott Zámbori Zoltán, a verseny egyik főszervezője. – Hálásak vagyunk a Nomád Túrabolt-hálózat és web-áruház dolgozóinak is, akik a támogatás mellett szintén sokat segítettek, hogy minden zökkenőmentes legyen. A színvonalas rendezéshez  és a díjazáshoz az  Euroglobe Kft. az Aggteleki Nemzeti Park, a Fenix, az EthicSport, az Alpin Kft., az RP Outdoor és a  Hoka  is jelentős mértékben hozzájárult.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek