2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Régi idők, jó hangulata a foci gálán

Sok néző, jó hangulat, rég nem látott és boldog arcok, tehetséges fiatalok, egykoron „sztárnak” számító, ma már férj, apuka és nagypapa szerepben érkező volt focisták, csinos labdát bűvölő lányok, asszonyok és egy új teremsportág bemutatkozása a városban – ez a szerdai sportcsarnokavató futball gála rövid krónikája.

Na, de ami mögötte van, az az igazán büszkeségre okot adó történet, hiszen a városi és térségi futballélet keresztmetszete kézzel fogható formában jelent meg a szeptember hetedikei gála nézői előtt.
A közelmúltban felavatott új sportközpont egyszerre lesz impozáns kulturális és rendezvénycentrum, aktív közösségi tér, továbbá számos tradicionális vagy sikersportág új otthona.
Az egyik ilyen a labdarúgás, annak is a teremváltozata, hívják azt kispályás focinak, futsalnak, női labdarúgásnak, ketrecfocinak, lábtenisznek vagy bármi másnak. Űzhetik azt gyerekek, nők, felnőtt labdarúgók, öregfiúk, profik vagy amatőrök, igazolt sportolók vagy kedvtelésüknek hódolók.
A gálának is az volt a célja, hogy megismertesse és megszerettesse az új komplexumot a sportág szerelmeseivel és a közönséggel egyaránt, mindezt úgy, hogy a rendezvény egyszerre legyen bemutató, hírverő, és kicsit versengésre késztető is.

Térségi, regionális összefogás
A rendezvény főszervezője, Kádár Zsolt sportigazgató igazi térségi, sőt regionális összefogást álmodott meg a gálára. Mint bizonyára sokan tudják, az idei bajnoki szezontól egy négyes együttműködés már megvalósult térségi szinten, hiszen a KBSC, a Putnok FC, a Bánhorváti Sport Egyesület és a Sajóvölgye Focisuli között létrejött egy többoldalú megállapodás. Ennek a lényege, hogy labdarúgás sportágban mind az utánpótlás nevelés terén, mind pedig felnőtt szinten tervszerű és szakszerű, összehangolt munka folyjon. Ennek köszönhetően újabb tehetséges és a térség jó hírnevét öregbítő labdarúgók kerülhetnek ki a „műhelyből”. Olyanok, mint az Európa Bajnokságon nagyszerűen futballozó, magyar válogatott Elek Ákos, vagy korábban Komlósi Ádám és Lipcsei Péter.
Komoly előkészítő munka folyik az ily módon létrejött „négyes” és a DVTK közötti megállapodás vonatkozásában is, hiszen a Diósgyőr bekerült a 12 országos regionális központ közé. Ez pedig új jellegű és tartalmú kapcsolatot jelenthet, sőt kell, hogy jelentsen. Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója minderről a közelmúltban így nyilatkozott: „Klubunk vezetése felismerte, hogy a DVTK nemcsak Miskolc futballjának, hanem az egész régiónak a zászlóshajója kell, hogy legyen.”
Ennek jegyében nemcsak Ő, hanem Szabó Tamás, a DVTK ügyvezetője is jelen volt a gálán, mellettük Negrutz Ágoston, a Sajóvölgye Focisuli elnöke, Knopp Richárd, a Putnok FC ügyvezetője és Gulyás Tibor, a KBSC FC Kft. ügyvezetője is aktív „megfigyelő” volt a gálán.

Villámtorna határon túli vendégekkel

A gálán a versenyhangulatot az U13-as korosztály négy csapatos mezőnyének villámtornája jelentette. A KBSC, a Sajóvölgye Focisuli, a DVTK és a Rimaszombat rendkívül sportszerű és helyenként nagyon izgalmas játékkal döntötte el, hogy a pillanatnyi forma szerint ki a legjobb. A négy mérkőzés alapján negyedik lett a határon túli rimaszombati csapat, harmadik a Komlósi Ádám vezette KBSC, második Sándor Zoltán a Sajóvölgyés fiúkkal, míg a győzelmet a DVTK szerezte meg Szűcs István és Lasztóczi Péter vezetésével. A torna gólkirálya Bódig Bence (DVTK) lett, a legjobb mezőnyjátékos Toma Ádám (SVF), míg a legjobb kapus Szabó Marcell (KBSC).
A papíron „gyengébbik nem” képviselői is bemutatkoztak a focidélutánon, a két Megyei I. osztályú női gárda, a KBSC és a Sajóvölgye Focisuli kellemes hangulatú, szinte barátias meccset vívott, nyoma sem volt a bajnokik parázs csatáinak. Ez a találkozó a foci szépségéről és a szeretetéről szólt, néhány szép találattal és csinos lányokkal, asszonyokkal.

Több ezer tétmeccs és bajnoki gól
A viszontlátás és az együttmozgás öröme jellemezte a gála öregfiúk találkozóját, melyen a Mezőkövesd Zsóry SE és a KBSC legendás arcai, lábai csaptak össze. Természetesen csak jelképesen, mert bár voltak szép megmozdulások és gólok, a meccs mégsem az iramtól, a taktikától vagy az egykori sikerektől volt jó. Hanem attól, hogy összességében a pályán több ezer tétmeccs és több száz gól „szaladgált”, akiket mindig öröm együtt látni és az egykori legendákat, sztorikat, élményeket velük együtt felidézni. Egy legenda az estén külön is kiemelésre került, hiszen ült a lelátón egy olyan egykori játékos és napjainkig közszeretetnek örvendő edző, aki szeptember 6-án volt ötven éve, hogy elkötelezte magát a kazincbarcikai futballnak és harminc éve, hogy edzőként is segíti szeretett városát. Mindemellett pedig ő az abszolút csúcstartó a barcikai színekben legtöbbször pályára lépett játékosok mezőnyében is, 439 (!) mérkőzéssel. A széles mosollyal integető Kálmán Vilmost vastaps és ováció köszöntötte, elismerve eddigi pályafutását és kivételes jubileumát.

Új sportággal bővült a paletta

A gálán jelentették be hivatalosan, hogy egy új sportágat honosítottak meg Kazincbarcikán, mely kiváló kiegészítője lehet a nagypályás labdarúgásnak.
A Kazincbarcikai Ördögök Sportegyesület eddig jégkorong és floorball szakosztályaival hívta fel magára a figyelmet, idén nyártól azonban már futsalban is jeleskednek. Az új csapat az NB II Keleti csoportjában áll rajthoz a szeptember 19-én kezdődő bajnokságban. Az ötlet szinte kézenfekvő volt, hiszen Badalik Szabolcs, a KBSC egykori felnőtt játékosa, hetvennyolcszoros magyar válogatott strandlabdarúgó, valamint élvonalbeli futsal játékos Féder Józseffel karöltve városunkba hozta ezt a szép és hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő játékot. A cél az, hogy a város és a környék focicsapataiban futballozóknak vagy az aktív nagypályás játékot abbahagyóknak kiegészítő sportágként legyen egy plusz lehetősége játszani, természetesen összehangolva a mindenkori kötelezettségekkel. Az új sportág és a szakosztály rendkívül népszerű, hiszen már harminc igazolt játékosuk van, köztük más sportágak, a művészvilág, a közélet és egyéb területek jeles képviselői. Olyanok, akik erkölcsileg, anyagilag vagy más módon támogatják a csapatot és az ügyet. Ennek köszönhetően nagyon érdekes és izgalmas vendégekkel is találkozhatott a közönség, például Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa Bajnok, riói ötödik helyezett cselgáncsozóval, aki egy nagyszerű sportember és boldogan eljött Kazincbarcikára a házigazdák meghívására. De neves ügyvédet, nagykövetet és polgármestert is soraiban tudhatott a csapat, sőt, később két híres zenész, Curtis és a Hooligans-es Tóth Tibi is csatlakozik, valamint további igazolások várhatóak.
A szerdai gálameccsen is úgy léptek pályára a barcikai ördögök, hogy az eddigi segítők és a csapat alapemberei kaptak lehetőséget a bemutatkozásra az Ózdi U20-as futsal csapat ellen. Vagyis nem a briliáns játék vagy az eredmény volt a fontos, hanem a szórakozás és szórakoztatás. Nyilván a tétmeccseken elsősorban sportszakmai megfontolások alapján a legjobbak küzdenek majd a pontokért, addig azonban a cél a csapat összecsiszolása kemény, rendszeres és módszeres munkával. A sporttörténeti pillanatra, vagyis a csapat első hazai NB II-es bemutatkozására október 3-án kerül sor a Don Bosco Sportközpontban.

A közönségre hangolva

A szervezők a nézőket is bevonták a gálába, hiszen két korosztályban büntetőrúgó versenyt rendeztek a bátor jelentkezők között. A kapuban a KBSC felnőtt csapatának hálóőre Varga Bence nézett farkasszemet a tizennyolc jelentkezővel, s bizony közel negyven rúgás kellett hozzá, hogy eldőljön, kategóriánként ki a legjobb. S hogy mennyire nemcsak a fiúk, férfiak sportja a foci jól bizonyítja, hogy a tizennégy év alattiak versenyét egy csinos fiatal lány, Daróci Beáta nyerte, míg a nagyobbaknál Csendi Sándor lett a győztes. Nekik abszolút megérte benevezni a versenybe, hiszen Bea Elek Ákos dedikált válogatott mezét nyerte, míg Sanyi egy eredeti diósgyőri dresszt kapott. Az NB I-es csapat, soraiban Griffiths-sel, Nikházival és Némethtel egyébként szintén a gála résztvevője volt, hiszen egy bemutató mérkőzésen ők is pályára léptek a hazaiak felnőtt gárdája ellen. Emellett örömmel fotózkodtak a lelátón, hiszen a drukkerek hamar „kiszúrták” őket.
A záróakkordként megrendezett díjátadó ceremónián a házigazdák képviseletében Vitális Gábor atya, a Don Bosco Sportközpont lelki vezetője valamennyi résztvevő csapat számára egy, a sportközpont megnyitása alkalmából készített emlékplakettet nyújtott át. Emellett a gála díszvendégei jutalmazták az U13-as torna helyezettjeit és különdíjasait, valamint köszöntötték a megye két kiváló egykori játékvezetőjét, Kurmai Zoltánt és Bognár Istvánt, akik sípmesterként (is) részt vettek az eseményen.
A rendkívül jó hangulatú, sok fiatalt, sportolót és városlakót megmozgató eseményt késő este egy állófogadás és kötetlen beszélgetés zárta.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek