2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Rajtra kész a KBSC

Kazincbarcika – Nyílt edzésen és sajtótájékoztatón mutatták be a Sajó-parti város erősen átformálódott második vonalbeli futball csapatát.

Erős vérátömlesztésen esett át a KBSC felnőtt kerete a 2012/2013-as bajnoki rajt előtt. Az ok prózai: a bajnoki rendszer átszervezése miatt minden klubnak újra kellett gondolnia saját céljait, rövid és hosszú távú stratégiáját, mert a most kezdődő szezonban még kiélezettebb lesz a harc, mint bármikor máskor.

Módosuló koncepció

A délelőtti nyílt edzést követően Kőrösi Róbert, a KBSC FC Kft. ügyvezetője részletes beszámolót tartott az elmúlt évek munkájáról, majd felvázolta azt a jövőképet, melyet a klubvezetés – a megváltozott körülmények között – eltervezett.
– Átalakulóban van a rendszer, ezért szakítanunk kellett a korábbi koncepciónkkal, és új metodika szerint kell a jövőben csapatot építeni – mondta az ügyvezető.
– Tavaly 55 millió forintos költségvetéssel dolgoztunk a másodosztályban, idén 90 millióból fogunk gazdálkodni, mert ennyire van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a célunkat, vagyis megmaradjon NB II-es tagságunk. Barcikán 1960 óta másodosztályú klub működik, és ezt a szép hagyományt tovább szeretnénk folytatni. Amint véget ért a mögöttünk álló szezon, azonnal munkához láttunk, júniusban körülbelül harminc név volt a noteszünkben, többnyire magyar játékosok. Aztán hamar kiderült, hogy a hazai futballisták szinte megfizethetetlenek, ezért más irányba mozdultunk és elsősorban külföldieket igazoltunk. Azt viszont külön ki szeretném emelni, hogy az új szerzemények nem csak egyszerűen külföldiek, hanem meghatározó, tapasztalt, rutinos futballisták, vagyis minőségi játékosok.
A régiekből is maradt 6-8 fő, velük együtt 20 fő körüli a keret. Emellett a tehetséges, de még kellő rutinnal nem rendelkező fiataljainkat igyekeztünk olyan helyre irányítani, ahol a folyamatos játéklehetőség és ezzel együtt a fejlődésük biztosított. Az utánpótlás-nevelést továbbra is fontosnak tartjuk és a megváltozott körülmények miatt erről nem mondunk le, a keretben is edz néhány tizenéves fiatal – mondta Kőrösi Róbert.
Az ügyvezető arról is szólt, hogy 205 milliós TAO-s pályázatuk van elbírálás alatt. Ennek sikere jelentős infrastrukturális fejlesztések kulcsa lehet, megújulhatnának a pályák és a kiszolgáló létesítmények, továbbá autóbuszok vásárlását is tervezik.
– Visszakanyarodva a felnőtt csapatra: amit eddig csináltunk, az a középmezőnyhöz, a bennmaradáshoz elegendő volt az NB II-ben, de most az átszervezés miatt több kell ettől – zárta gondolatait a klubvezető.


Megváltozott a feladat

Az előző szezon zárását követően nyilvánosságot kapott, hogy a felnőtt csapat trénere továbbra is Szabó János lesz. A vezetőedzőt Komlósi Ádám másodedző – aki játékosként is a klub rendelkezésére áll -, Szedlák Bertalan kapusedző és „új igazolásként” Kiss Sándor erőnléti edző segíti.
– Megváltozott a feladat, hiszen az első ötbe kell kerülni és benn kell maradni – kezdte gondolatait a tréner.
Az átigazolási szezonban minőségi játékosok érkeztek, akikkel minőségi munkát végeztünk és minőségi eredményt kell elérni – ez a feladat.
Egy hétig napközis rendszerben készültünk Tiszaújvárosban, ahol zavartalan szakmai munka folyhatott és összességében elégedett vagyok a felkészüléssel.
Kommunikációs problémáim sincsenek a külföldi játékosokkal, hiszen többen a magyart is értik, de angolul is kiválóan tudnak beszélni, tehát ez nem szabad, hogy ez problémát jelentsen – mondta Szabó János.

Nemzetközi kapcsolatok

A sajtótájékoztatón két együttműködési megállapodás aláírására is sor került. Az egyik a Puebla Tanácsadó Kft-vel köttetett – mely külföldi futballisták közvetítésével és étkezési utalványok forgalmazásával foglalkozik -, így a cég a klub hivatalos támogatója lett. A KBSC tulajdonosa továbbra is László János, támogatója a Kazincbarcikai Önkormányzat, valamint több helyi érdekeltségű vállalkozás, sportszercég is besegít a „kasszába”. A másik megállapodást Edenilson Francoval írta alá Kőrösi Róbert klubvezető, az egykori remek brazil futballista játékos ügynökként segíti a KBSC-t. A friss kapcsolat gyümölcse három új szerzemény, Maicon,  Renan és Luiz, akiket már a brazil szakember és a Puebla közösen hozott a vegyészvárosba.
Ezen túlmenően edzőképzésben, tapasztalatcserében, egyszóval a szakmai munkában is élénk nemzetközi kapcsolatfelvétel van folyamatban. Ez a vezetőség elképzelése szerint a játékosok és a szakmai team számára egyaránt  nagy előrelépést jelenthet.
A sajtótájékoztató végén személy szerint is bemutatták a 12 új játékost, akik között 5 magyar és 7 külföldi van. Elhangzott az is, hogy a keret még nem végleges, mert az átigazolási szezon augusztus 31-ig tart és a klubvezetés még egy Salvador kaliberű támadó leigazolását tervezi, aki egy első osztályú brazil játékos.
Érkezése legkésőbb a jövő héten várható.

Rajtra készen

Szombaton 17.30-kor hazai pályán kezdi az új bajnoki szezont a KBSC, ellenfele a Dunakanyar-Vác lesz. A találkozóval kapcsolatban elhangzott, hogy egy-két játékos hétvégi szerepeltetése még kérdéses. Szala Ákos combsérülése miatt a szakvezetés nem kockáztat, pihenteti a játékost, és Salvador pályára lépésével kapcsolatban is vannak még kérdőjelek, mert Ő sem teljesen egészséges. Maicon játékengedélye csak a jövő héten érkezik meg, de a többiek mind rajtra készek.
Mint mondták: a szakvezetésnek így sem lesznek összeállítási gondjai, hiszen minden poszton egészséges verseny van a kezdő csapatba kerülésért, vagyis 1-2 játékos hiányát tudniuk kell kompenzálni. Ugyanakkor bíznak benne, hogy a második fordulóban várható szomszédvári rangadón (Putnok-KBSC) már csak kellemes gondjai lesznek a csapatösszeállítást illetően Szabó János vezetőedzőnek.

Érkező játékosok:
Szala Ákos (Budapest Honvéd)
Varsányi János (Tiszaújváros)
Szőke Roland (Debrecen-Hosszúpályi)
Czégel Máté (Diósgyőr, kölcsönbe)
Hornyák Marcell (Diósgyőr, kölcsönbe)
Husanik Patrik (Szlovák játékos, Mezőkövesd)
Fótyik Dominik (Zilina, Szlovákia)
Salvador Ela Francisco (SD Noja, Spanyolország)
De Oliveira Cassini Renan Vinicius (Brazil játékos, Veszprém)
Dos Santos Jose Luiz (Paranease, Brazília)
Reis Dos Santos Maicon Douglas (Sport Lisboa Nelas, Portugália)
Joseph Ngalle (Kameruni játékos, Szigetszentmiklós)

Képforrás: Pálinkó Gábor

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…