2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Ötszáznál többen „ostromolták” az aggteleki dombokat

Ötszáznál többen „ostromolták” az aggteleki dombokat

A VIII. Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű aggteleki terepfutó verseny három hosszabb és egy gyermek távján 515  sportoló  adott számot tudásáról, felkészültségéről. Az augusztus 31-én megrendezett, az országban egyedülálló  viadalt szlovák sportolók avatták nemzetközivé.

Az aggteleki kemping hátsó bejáratánál kialakított versenyközpontból először a Mizuno Baradla Undergound Trail 34 km-es, 1200 méteres szintemelkedéssel nehezített távjára nevezett sportolók sorakoztak fel a rajthoz. Az ezen a távon kezdettől fogva induló Csuja Gábor végig magabiztosan futott, növelte és tartotta előnyét, így első alkalommal kóstolt bele ezen a viadalon a győzelem ízébe. A hölgyek azonos távján a miskolci Szanyi Ágnes viszont nem első, hanem „sokadik” győzelmét gyűjtötte be.

A következő rajt a Mizuno Baradla Undergound Trail  16 km-es, „csak” 500 méteres szinttel a nehezített pályájára jelentkezők indulása volt. A férfiak mezőnyében a miskolci Molnár Csaba fölényes sikert aratott, míg a „gyengébbik” nem csatájában csak másodpercek döntöttek az elsőségről, Tóth Loretta javára.

A terepfutást népszerűsítő gyermekfutam résztvevőire a versenyközpont melletti réten kijelölt 1 km-es kör egyszeri, vagy kétszeri lefutása várt.

Délutánra a Baradla-barlang Vörös-tói kijáratához költöztek át a rendező Nomád Sport Alapítvány aktivistái és segítőik, hogy a Petzl Baradla Undergound Trail 7 km-es, 200 méter szinttel kísért pályáját kínálják az érdeklődőknek. A férfi abszolútban Erdődi Péter révén egy miskolci fiatalember vitte a prímet, míg a női abszolútban Zákányi Panna nyert.

A három hosszú pálya egyaránt érintette a Vörös-tói középtúrát, ami a Baradla-barlang leghosszabb, 2300 méteres, villanyvilágítással ellátott, a „Világörökség” részét képező szakasza. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve állócseppkövek között vezetett az út, elhaladva Magyarország legmagasabb állócseppköve, a 19 m magas Csillagvizsgáló mellett. A Sárkányfejet, valamint a barlang legnagyobb termét, a különleges akusztikájú Óriások termét is meg lehetett csodálni futás közben.
Az eredményhirdetésen nem csak az abszolút értékelésben legjobbaknak, hanem minden távon a korcsoportos helyezetteknek is átadták az érmeket, serlegeket, ajándékokat.

Valamennyi célba érkező egyedi befutóérmet kapott ajándékba, majd tészta-partyn vehetett részt, melyen a Dreher és a XIXO jóvoltából mindenki kapott üdítőt is.

A verseny rendezői ezúton is köszönetet mondanak kiemelt partnereiknek, az Aggteleki Nemzeti Parknak, a Nomád Baradla Camping- és Turista Szállónak, a Mizuno-nak, a Petzl-nek, a Nomád Outdor Bolthálózatnak, az Ethics Sportnak és a Meru Sportkrém forgalmazójának.

–    A támogatók, közreműködők mellett ezúton is szeretnék köszönetet mondani kollégáimnak, akik nélkül nem mehetett volna minden ilyen zökkenőmentesen – fogalmazott a Nomád Baradla Underground Trail versenyigazgatói feladatát első alkalommal ellátó Szűcs Máté. –  A visszajelzések alapján úgy érzem megérte a sok munka. Jövőre mindenképpen folytatni szeretnénk ezt a sorozatot!

Eredmények
Mizuno Baradla Undergound Trail,  34 km, férfi abszolút: 1. Csuja Gábor (Hajdúnánás) 2:52:41 óra, 2.Sára Tulipán ttila, 2:54:49, 3. Cserpák Tamás, 3:03:35. Női abszolút: 1. Szanyi Ágnes (Zöld Sportok Clubja) 3:16:32, 2. Mag Erika, 3:23:09, 3. Pulen Henriet (Gemerrunners) 3:37:53

Mizuno Baradla Undergound Trail, 16 km, férfi abszolút: 1. Molnár Csaba (Miskolc) 1:13:03, 2. Vass Dániel (Salgótarjáni Dornyay SE) 1:21:06, 3. Bereczki Szilárd (Berettyó-parti Baráti Futók) 1:22:40. Női abszolút: 1. Tóth Loretta, 1:38:14, 2. Drótos Alexandra (NagyNorbi Big Team) 1:38:22, 3. Sáli Erika, 1:39:33

Petzl Baradla Undergound Trail, 7 km, férfi abszolút: 1. Czinege Dávid (Nomád Terepfutó Suli) 32:06 perc, 2. Pocsai Levente (Nomád Terepfutó Suli) 32:58, 3. Schein Péter (Nomád Terepfutó Suli) 32:59. Női abszolút: 1. Zákányi Panna, 34:31, 2. Zibrinyi Luca Kata (Nomád Terepfutó Suli), 39:12, 3. Péter Ágnes (Miskolc) 39:46

Gyermek-futam (1,2 km), fiú abszolút: 1. Erdődi Péter, 2. Őz Botond Ákos, 3. Üveges Zalán. Leány abszolút: 1.  Fazekas Ivett, 2. Jankó-Brezovay Dóra, 3. Őz Petra Andrea.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek