2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Miénk a döntés a világ sakktábláján: ilyen volt Polgár Judit 9. Világsakkfesztiválja

Miénk a döntés a világ sakktábláján: ilyen volt Polgár Judit 9. Világsakkfesztiválja

Több mint 4000-en látogattak el a hétvégén a Magyar Nemzeti Galériába október 14-én, a 9. Polgár Judit Világsakkfesztivál helyszíni eseményeire. A sakkünnep idén kétnaposra bővült: október 15-én az online programokhoz világszerte több mint 220 ezren csatlakoztak.

 

Egy egész hétvégét szentelt a  9. Világsakkfesztivál annak, hogy feltárjuk, hogyan hozhatunk az életben jó döntéseket a sakk segítségével. A kiemelkedő előadók, a világhírű sakkinfluenszerek, sakkolimpikonok és nagymesterek mellett idén a közönség is döntő szerepet játszott a helyszíni és online események alakulásában. A nemzetközi sakkünnepen a két nap alatt a helyszínen és online több mint 350 ezren voltak kíváncsiak többek között arra, hogyan képes a sakk és a mesterséges intelligencia megreformálni az oktatást.

 

Az idei fesztivál központi témája a döntéshozatal volt, Polgár Judit, a fesztivál alapítója így nyilatkozott róla: “Úgy gondolom, hogy a mai világban különösen fontos, hogy tisztában legyünk a döntéseink következményeivel. A témaválasztásnál szerettem volna, ha az emberek kicsit elgondolkodnak azon, hogy mikor és hogyan születik meg egy döntés a legapróbbtól a legsúlyosabbig, vagy hogy ha már meghoztuk, mennyire módosítható. A sakkal ezt a folyamatot tudjuk gyakorolni és fejleszteni, így a játék közben az emberben kialakul egyfajta rugalmasság, és ösztönössé válik, hogy gyorsan kiutat találjon az eltérő élethelyzetekből. A mai világban a lét és a túlélés a tét, aminek alapfeltétele a folyamatos újragondolás és újratervezés. A döntéseinkben ez a fajta rugalmas gondolkodásmód kulcsszerepet játszik.”

 

A sakk és a mesterséges intelligencia szerepe a jövő képességeinek elsajátításában

 

Október 15-én, a fesztivál másnapján online tartották a nemzetközi sakk-oktatási csúcstalálkozót (Educational Chess Summit), ahol többek közt Shameed Sait mesterséges intelligencia szakértő és dr. Barry Hymer, a Cumbriai Egyetem Pszichológia az Oktatásban professzora beszél ta sakk és a mesterséges intelligencia oktatásban betöltött szerepéről, valamint egyéb innovatív fejlesztő módszerekről. A csúcstalálkozóra összesen hat kontinensről érkeztek előadók. “A mesterséges intelligencia által vezérelt sakkjátszmákon keresztül a gyermekek több lehetséges kimenetellel is találkozhatnak a játék során, így könnyebben megtanulhatják és gyakorolhatják, hogy az egyes döntéseknek milyen következményei és hatásai vannak. A MI a sakk segítségével megtanítja a gyermekeket a rugalmas gondolkodásra és a 21. század kulcsképességeinek az elsajátítására” – derült ki a mesterséges intelligencia szakértő előadásából.

 

„A Morgan Stanley nemcsak a Világsakkfesztivált támogatja, hanem az oktatás iránti elkötelezettségben is osztozik Polgár Judittal – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Számos oktatási programot támogatunk főleg a STEM (természettudományos, informatikai, műszaki, matematikai) területeken, ezen belül kiemelt célunk, hogy minél több fiatal nő bontakoztathassa ki a tehetségét ezekben a szakmákban. Jó példa erre a Nők a Tudományban Egyesülettel közösen szervezett Smartiz, középiskolás lányoknak szánt matematikai és programozási foglalkozássorozatunk. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Fesztivál során önkéntes munkatársaink – természetesen a sakkozás mellett – több tucat érdeklődő gyereket avattak be robotprogramozás rejtelmeibe is.”

 

Polgár Judit vs. 76 000 sakkozó

 

Rendhagyó hibrid sakkszimultánnak lehettek szemtanúi, akik ellátogattak szombaton a Nemzeti Galériába, ahol Polgár Judit 29 kiválasztott játékos, valamint Tania Sachdev indiai bajnok, sakkolimpiai bronzérmes, influenszer és Alessia Santeramo olasz bajnok, sakkolimpikon, streamer és az ő közösségük ellen játszott. A döntéshozatal itt is nagy szerepet játszott, mivel az influenszerek a saját követőiket kérdezték, hogy mi legyen Judit ellen a következő lépés.

 

A szervezők a fesztivál második napjára egy különleges világpremiert tartogattak. Több mint 200 ezren követték vasárnap a rendhagyó e-sport eseményt, a sakktriatlont, ahol négy vegyes csapat három versenyszámban mérte össze tudását. A sakkolimpikon párosok (Karácsonyi Gellért & Dana Reizniece-Ozola, Alessia Santeramo & David Howell, Gaál Zsóka & Berkes Ferenc, Miguel Illescas & Olga Alexandrova) formabontó vetélkedőjét végül a Mighty Fox csapata nyerte Gaál Zsókával és Berkes Ferenccel.

 

“Hatalmas változásokat tudunk elérni az életben – vezető pozícióban ráadásul társadalmi és világszinten is -, ha képesek vagyunk átlátni a döntéseink következményeit, és alkalmazkodni tudunk az új helyzetekhez. Úgy gondolom, hogy nyitottnak kell lennünk a világra, a változásokra, és ezt érdemes megtanítani a gyerekeknek is. Célunk, hogy a sakkon keresztül, az idén 10 éves Sakkpalota programmal a jövő kihívásaira készítsük fel a gyermekeket, hogy felnőtt korukra a lehető legjobb döntéseket hozzák. Reméljük, hogy az idei Világsakkfesztivállal nem csak a játék szeretetét, de valahol a jó döntéseink receptjét is tovább tudtuk adni a látogatóknak” – mondta Polgár Judit.

 

Az idei fesztivál programjai az alábbi linkeken megtekinthetők:

 

https://www.globalchessfestival.com/index.php/en/live

 

A fesztivál összefoglaló videója az alábbi linken megtekinthető:

 

https://youtu.be/691En9gzrJA?si=w90KpzDl3nnfTyl1

 

További információ: press@juditpolgar.com

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

7. Bringa Piknik
2024 májusában ismét tokaji bringa-túra, ezúttal bővítve. 2024-ben hetedik alkalommal is elstartol a Bringa Piknik. Lesznek kisebb-nagyobb változta…

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…