2024. 08. 25. vasárnap

Lajos, Patricia
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Mexikóból a magyar és európai elitbe

A tiszaújvárosi Török Alfréd közel másfél esztendeje dolgozik sikeres edzőként Mexikóvárosban. Tanítványa, a 9 éves Athena Meneses Kovács ebben az évben mindent megnyert Mexikóban és letette névjegyét a korosztályos magyar bajnokságon is.  A páros jövőre, Berlinben az európai szintéren is az elitbe vágyik.

–    Magyar, tapolcai származású édesanyja révén kettős állampolgárságú tanítványom mexikói sikerei után más kihívást kerestünk – fogalmazott a TVK-Mali Triatlon Klub számos hazai és nemzetközi sikert elérő egykori élversenyzője. – Mivel itt minden versenyen a legjobbnak bizonyult, ezért mindenképpen meg akartuk mérettetni magyar mezőnyben is.  Folyamatosan figyelem a magyar korosztályos időket, csúcsokat, így  tudtam, hogy ott is sikeres lehet, fiatalabbként talán még „labdába is rúghat”. Szüleivel együtt elhatároztuk, hogy elindulunk a júliusi, szombathelyi delfin országos bajnokságon, ahol a 2003-2004-es korosztályban versenyzett.  Athena 2004. decemberi születésű, így legfiatalabbként állt rajthoz. 100 m pillangón 1:19,8 perccel hatodik lett. Ez az idő a 9 évesek magyar ranglistájának első ideje. A 100 m gyorson elért 1:15,3 perc szintén a 9 évesek ranglistájának legjobbja. Tanítványom a TFSE csapatának tagjaként a 4×50 méteres gyorsváltóban országos bajnoki címet szerzett. Azt gondolom, hogy a 200 m vegyesen elért  3:03,4 perc miatt sem kell szégyenkeznünk. Sokakat meglepett és „felháborított” Athena kiváló teljesítménye. Eddig nem tudták, ki ez a kislány, hogy indulhatott, és szólhatott bele az országos bajnokság eredményeibe, hiszen sosem látták még őt úszni. Mindenesetre szerintem ez egy tökéletes bemutatkozás volt a magyar mezőnyben.

Előadás, 800 edző előtt
–    Athena eredményei nekem is elismerést hoztak Mexikóban – folytatta a testnevelő-edző diplomával rendelkező Török Alfréd. – A mexikói  úszósport nagy embere, Nelson Vargas megkért, hogy a minden évben megrendezendő nemzetközi úszókonferenciáján tartsak előadást 800 edzőnek, angol nyelven. Meglepett a felkérés, hiszen Mexikóvárosban olyan nagy nevek mellett kaphattam szerepet, mint az amerikai David Marsh, Antony Nesty es Glenn Mills, de természetesen éltem a lehetőséggel. A nagy megtiszteltetést jelentő előadásra rengeteget készültem, melyhez egykori tiszaújvárosi úszóedzőm, az olimpiai dobogós Fodor Ágnes, valamint kollégám, Szájer Péter, a TFSE úszóedzője is hatalmas segítséget nyújtott.
Hat arannyal hangoltak 2014-re
–    Novemberben és decemberben Mexikóban versenyeztünk, a korosztály-váltás előtti utolsó  „fellépésünket”  a Queretaroban megrendezett viadal jelentette. – mondta a 28 esztendős tréner. -Athena az első napon három rekordot döntött, 200 m gyorson 2:38,23, 100 m vegyesen 1:24,4 perccel, míg 25 m háton 18,01 mp-el állított fel új csúcsot. A másnapi folytatásban 33,90 másodpercet teljesítve átírta az 50 m gyors 21(!) éve érvényben levő rekordját, majd még két további egyéni elsőség begyűjtése mellett, egy váltó-ezüst részese is volt. A 2014-es szezon kezdetén, február végén Berlinben, egy nemzetközi viadalon próbálunk szerencsét, melynek az a célja, hogy Athena – a TFSE csapatának színeiben – próbára tegye magát korosztályának európai képviselői között is.  Egy korábbi texasi utam során, Corpus Christi városában megismerkedtem egy ottani úszóklub vezetőivel, akik meghívtak bennünket versenyezni magukhoz és San Antonióba. Március középen tehát ott folytatjuk majd az évadot. Jövőre, a nyári magyar bajnokságon Athena a delfin kategóriában már idősebbnek fog számítani, így akár több számban is nagy esélyesként állhat rajthoz. Addig is mindent megteszünk azért, hogy megszerezze első egyéni magyar bajnoki érmét. Úgy gondolom, hogy jó úton járunk!


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek