2024. 05. 2. csütörtök

Zsigmond
1 EUR 391 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Megyei sportolók is képviselik hazánkat a Speciális Olimpiai Világjátékokon Athénban

Megyei sportolók is képviselik hazánkat a Speciális Olimpiai Világjátékokon Athénban

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szociális –és Gyermekvédelmi Központ Putnoki és Edelényi Szervezeti egységéből három értelmi fogyatékos sportoló versenyezhet a négyévente megrendezett Speciális Olimpiai Világjátékokon, ezúttal Athénban. A magyar delegáció 130 fős. A csapat már elutazott Görögországba.

 

A Speciális Olimpiai Világjátékokat június 20. és július 05. között rendezik. Mind a három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei versenyző erőemelő sportágban elért eredményeivel  vívta ki a válogatott keretbe kerülést.

Az edelényi intézetből Kuru Jolán, a putnoki Foglalkoztató Rehabilitációs Intézet és Fogyatékosok Otthona, – Rehabilitációs részlegéből pedig Fecske József és Katona Barnabás képviseli a megyét.  A három megyei sportoló Budapesten, a Sándor palotában tette le ünnepélyesen esküjét.

Fecske József 29 éves, 52 kilogramm súlycsoportban versenyez, ebben a súlycsoportban többszörös országos bajnok.

Katona Barnabás 32 éves, több súlycsoportban  és divízióban szerepelt eredményesen, országos és nemzetközi versenyeken, illetve világjátékokon. 90 kg-os súlycsoportban, többszörös országos bajnok. 2010-ben a varsói Speciális Olimpiai Európai Játékokon 2 arany és 2 ezüstérmet szerzett.

Kuru Jolán 32 éves, folyamatosan vesz részt a Magyar Speciális Olimpia Szövetség hazai és nemzetközi versenyein erőemelés és hófutás szakágban. Erőemelésben, 2007-ben, részt vett Kínában a Világjátékokon, ahol fekve nyomásban bronzérmet szerzett, felhúzás, guggolás fogásnemben pedig negyedik helyezést ért el. 2010-ben részt vett a Lengyel Nemzeti Játékokon, ahol minden fogásnemben bronzérmes lett.

Még az elutazás előtt tett a putnoki intézményben baráti látogatást Mengyi Rajmund, kétszeres magyar bajnok, Európa Kupa ezüst és bronzérmes erőemelő, aki jó tanácsokkal látta el a fiatalokat. Szó esett például a versenyt megelőző helyes táplálkozás jelentőségéről, valamint a megfelelő edzéstervről.

A fiatalok bemutatták a magyar bajnoknak edzéstervüket, a Speciális Olimpiára kapott mezeiket, eddigi érmeiket, és beszéltek tapasztalataikról. Mengyi Rajmund kiemelte, mennyire fontosnak tartja a sport szeretetét a fiatalok körében, hiszen a rendszeres sporttevékenységnek nemcsak az egészség megőrzésében van jelentős szerepe, hanem fontos a kitartásra nevelés tekintetében is.

A kötetlen, jó hangulatú beszélgetésen a fiatalok elmondták, hogy szinte minden nap edzenek egy-másfél órát a versenyek előtt. Beszéltek arról is, milyen jóleső érzés, hogy az otthon lakói és munkatársai büszkék sportteljesítményükre, kitartásukra. A versenyek alkalmával érdekes országokat ismerhetnek meg, barátságokat köthetnek, de leginkább azt tartják fontosnak, hogy minden egyes alkalommal legyőzik önmagukat.

A putnoki Foglalkoztató Rehabilitációs Intézet és Fogyatékosok Otthona felnőtt korú értelmi fogyatékosokat gondoz, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az otthonok lakói dolgozzanak, valamint sport –és kulturális, valamint kézműves foglalkozásokon vegyenek részt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Nem létező áru
Több mint harmincmillió forint kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési I…