2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Megérkezett Katmanduba a Magyar Everest Expedíció 2017 csapata

Megérkezett Katmanduba a Magyar Everest Expedíció 2017 csapata

Megérkezett Katmanduba a Magyar Everest Expedíció 2017 csapata szerencsésen megérkezett Katmanduba egy 22 órás út után.

Az Expedíció kiemelt támogató partnere az RTL Klub, ahol izgalmas bejelentkezésekkel és Fókusz anyagokkal követhető végig az expedíciós hegymászókat az alaptáborig (5344 m) kísérő trekking csapat útja. A csatlakozó trekking túrázók célja, hogy 2840 méterről indulva több napon keresztül gyalogolva az alaptáborig – 5344 méterig – felhívják a figyelmet a természet szeretetére, nagyságára.
Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 27-én indult el Budapestről a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Az expedíció további érdekessége, hogy a „trekking túrának” nevezett szakaszán – melyet Katmandu és az Everest alaptábor között tesznek meg – több hazai híresség is elkíséri majd Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot.

A csapatot fent a felhők felett szikrázó napsütés, odalent sűrű szmog fogadta. Leszállás előtt a gép körözött egy darabig kb. 5 km magasságban, mivel dugó volt a katmandui reptéren, és nem engedték leszállni. Cserébe hat kört írtak le, minden alkalommal megcsodálhatta a csapat a Himalája fenséges nyolcezreseit, köztük a Mount Everestet.

Katmandu rendezett káosza az európai szem számára riasztóan hat. Elképesztő a forgalom, mindenki dudával szerez érvényt az elsőbbségének, valahogy mégis működik az egész. Óriási a por, sokan arcmaszkot használnak. Az utcákon üzlet üzlet hátán, a legkülönfélébb profillal: sarki gumijavító, mellette közvetlenül egy zöldséges, a másik oldalán bontott csirkét árulnak, hűtőpultot azonban nem látni. Mindenütt légkábelek erdeje fut végig az utcákon, villanyszerelők rémálma lehet a város, vagy paradicsoma, nézőpont kérdése. Óriási a kontraszt: az összedőlés szélén álló házak tömkelege, közvetlen mellettük pedig vadonatúj épület pompázznak. 2015-ben bekövetkezett földrengés nyomait még mindig erősen magán viseli a város.
A trekking csapat első napja a Katmandu világának megismerésével telt, expedíciós hegymászóinknak pedig adminisztrációs feladatokkal.
Dávid és Szilárd találkozott Billi Bierlinggel, a Himalayan Database munkatársával, az adatbázist Elizabeth Hawley alapította, és minden expedíció bejelentkezik náluk, ők tartják nyilván a himalája-i mászásokat 1960 óta. Majd Dávid átvette a Mount Everest – re szóló mászási engedélyeket.

A Föld legmagasabb pontján még nem állt magyar hegymászó oxigénpalack nélkül, ezért a tavasszal induló expedíció különlegessége, hogy Klein Dávid és Suhajda Szilárd lehetnek az első magyar hegymászók, akik mesterséges oxigén használata nélkül érhetik el a Mount Everest csúcsát.

A kaland elkezdődött.
Fotó credit: Everest Expedíció 2017 Mohai Balázs

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…