2024. 04. 20. szombat

Tivadar
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Lépcsőfutás – tizennyolcadszor

Az immár tizennyolcadik országos lépcsőfutó versenyen az egyéni abszolút kategóriát Benőcs Zoltán, a tiszaújvárosi FER Tűzoltóság tűzoltója nyerte 2 perc 54 másodperces időeredménnyel. A párosok abszolút versenyében pedig Farkas Csaba őrnagy és Sági József százados, a váci katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltói bizonyultak a leggyorsabbnak, 3 perc 14 másodperces eredménnyel.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület és a Magyar Tűzoltó Szövetség által szervezett 18. Lépcsőfutó Országos Bajnokságra több mint százötvenen neveztek.

Az először 2000-ben megrendezett viadalon az indulók teljes védőfelszerelésben, légzőkészülékben, acélpalackkal a hátukon futnak felfelé huszonhárom emeletet a SOTE Nagyvárad téri épületében. A versenyzők nemek és korcsoportok szerinti osztásban, egyéniben és párban vágnak neki a több száz lépcsőnek a nagyjából harminckilós felszereléssel. A párosok tagjainak együtt kell maradniuk, egy lépcsőfordulónyinál nagyobb távolságra nem távolodhatnak el egymástól. Az országos bajnokság abszolút rekordja 2002-ben született, akkor a mai Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjének, dr. Kanyó Ferenc ezredesnek 2 perc 24 másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy felszaladjon a huszonharmadik emeletre.

Az idén abszolút legjobb idővel Benőcs Zoltán (FER Tűzoltóság) hódította el az elsőséget, míg páros versenyben Farkas Csaba és Sági József (Váci Katasztrófavédelmi Kirendeltség) volt a leggyorsabb.

A verseny díjátadóján Palotai Zsolt Gábor tű. ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte az indulókat. Az ezredes elmondta, büszke arra, hogy már tizennyolcadik alkalommal ad otthont a főváros ennek az országos bajnokságnak, amelynek abszolút rekordját is egy fővárosi tűzoltó tartja. Mindemellett különösen örül annak, hogy a versenyt sérülések nélkül hajtották végre az indulók.   

Az egyes kategóriák dobogósait érmekkel és kupákkal díjazták. Az összesen tizennyolc kategóriában kiosztott elismeréseket Erdélyi Krisztián tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, Palotai Zsolt Gábor tű. ezredes, valamint Dobson Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke adta át.

A versenyt és egyúttal a díjátadó ünnepséget Erdélyi Krisztián tű. ezredes zárta, aki elmondta, a tűzoltóktól mindig egyfajta többletet várnak el, és ez a verseny bizonyítja, hogy ez a többlet nemcsak a szakmai, hanem a fizikai felkészültségben is megmutatkozik. Az ezredes kiemelte a jelentős számban induló hölgyek részvételét egy ilyen férfias hivatásban megrendezett versenyen, és külön örömét fejezte ki, hogy a hivatásos állomány mellett az önkormányzati, az önkéntes és a létesítményi tűzoltók is képviseltették magukat a megmérettetésen.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei eredmények:

Korcsoport szerinti helyezések:
Fábián Norbert (Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság)18-29 korcsoport – 1. hely
Benőcs Zoltán (FER Tűzoltóság Tiszaújváros) 30-34 korcsoport – 1. hely
Tircs Gergely (Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság) 30-34 korcsoport – 2. hely
Szabó István (FER Tűzoltóság Tiszaújváros) 35-39 korcsoport – 1. hely
Bártfai István (Mezőcsáti Katasztrófavédelmi Őrs) 40-44 korcsoport – 1. hely
Bukta Tamás (Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság) 45-49 korcsoport – 2. hely

Női  páros kategória 35 év alatti korcsoport:
Istványi Nóra – Popják Ildikó – 1. hely (Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Abszolút helyezések:
Benőcs Zoltán (FER Tűzoltóság Tiszaújváros) – 1. hely
Bártfai István (Mezőcsáti Katasztrófavédelmi Őrs) – 2. hely
Fábián Norbert (Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság) – 3. hely
Szabó István (FER Tűzoltóság Tiszaújváros) – 4. hely
Tircs Gergely (Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság) – 10. hely

Legjobb létesítményi kategória:
Benőcs Zoltán (FER Tűzoltóság Tiszaújváros) – 1. hely
Szabó István (FER Tűzoltóság Tiszaújváros) – 2. hely

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek