2024. 05. 4. szombat

Mónika, Flórián
1 EUR 389 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Kung-fu ruha, maga a megtestesült kényelem

Kung-fu ruha, maga a megtestesült kényelem

Ha valamennyire ismered a kung-fut, akkor biztosan tudod, hogy itt bizony nincs egységes ruházat. Ráadásul nemcsak stílusok szerint viselnek más-más öltözéket, de a különféle akadémiáknak is megvannak a maguk által kialakított – és legtöbbször saját berken belül gyártott – formaruhái.

 

Ha azonban csak egy kényelmes viseletet keresel, mert például masszőr vagy, netán a tai chi gyakorlásához lenne szükséged egy megfelelő, könnyű ruhadarabra, akkor egy általános kínai öltözék éppen megfelelő lehet a számodra.

A kung-fu ruha teljesen különbözik más harcművészetek öltözékétől

 

Mint már utaltunk rá, a kung-fuban használt formaruhák igen változatosak lehetnek, és a legtöbb iskolában saját dizájnt készítenek. Ami azonban a ruhák további érdekessége, hogy egyáltalán nem hasonlítanak más harcművészetek öltözékére. Eltűnhet például az ujj – vagyis ujjatlan a felsőrész –, de az sem ritka, hogy hosszú kabátokat vesznek fel a kung-fu gyakorlói. A felsők gombjait is érdemes megnézni, mert az úgynevezett sujtás gombok jellegzetes külsőt kölcsönöznek a ruhának, és teljesen összezárják a kabát elejét.

 

A kung-fu ruhák másik sajátossága, hogy a nadrágok szára húzott a boka fölött, ettől egy meglehetősen érdekes, buggyos fazon alakul ki. Az övek szintén eltérnek a más küzdősportokban jellemző övektől, ugyanis szélesek, és selyemből vagy szaténból készülnek.

 

Érdekes tény, hogy ez a fajta kung-fu ruha tulajdonképpen egy hagyományos kínai férfi viselet, amit régen előszeretettel hordtak, ugyanis mind hidegben, mind pedig melegben nagyon kényelmes, és szabad mozgást biztosít a viselőjének.

Ezt a tradicionális öltözetet többféle irányzat is elfogadja

 

A SamanSport webshopjában megtalálható tradicionális öltözéket több irányzat is elfogadja formaruhaként, de a kung-fun kívül számos egyéb „felhasználási módja” is létezik egy ilyen ruhának. Hogy miért? Azért, mert meglehetősen kényelmes, ezért például szívesen használják masszőrök, különböző terapeuták, és mindazok, akik egyszerűen szeretnének egy kényelmes öltözékben közlekedni.

 

Maga a ruha tulajdonképpen egy hagyományos kínai öltözet, ami 65%-ban poliészter és 30%-ban pamut. Ha nagy rajongója vagy a kung-fu filmeknek, akkor ilyen vagy ehhez hasonló viseletet láthattál a klasszikus filmekben, akár Bruce Lee-n is. A fekete nadrág elég jellegzetes, nem lehet összekeverni semmivel sem.

 

A ruhák méretezése nem a jól megszokott S, M, L skálát követi, de figyelembe veszi a magasságot, ezért a választásnál érdemes előre kikalkulálnod, hogy neked melyik lehet a megfelelő. Egy példa: egy 170 centiméteres emberre a 180-as öltözék lesz a jó.

 

A kung-fu ruha tisztítása is egyszerű, semmiféle extra törődést nem igényel, csak a víz hőfokára kell odafigyelned.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Eszter; Csabi a Rally Hungary-n
2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben. Íme a nyilatkozatok a gyorsok után…

További cikkek