2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Kassától Miskolcig futva, egyéniben és váltókban

Kassától Miskolcig futva, egyéniben és váltókban

Elrajtolni Európa legidősebb maratoni futóversenyének (1924-ben  rendezték az első Béke Maratont!) városából, Kassáról, a Dómtól, majd  szinte végig a Hernád folyó nyomvonalát követve megérkezni Miskolcra, az Európa leghosszabb főutcáján kijelölt célba. Nos ez a 113 km nem más, mint a Kassa-Miskolc Ultramarathon, melyet a két testvérváros példás összefogásával, az érintett megyék hathatós támogatásával, május 18-án, szombaton rendeznek meg. Az egyéniben, valamint 5 és 10 tagú váltóban teljesíthető 113 km-es erőpróba részleteiről április 26-án, pénteken,  a miskolci polgármesteri hivatal közgyűlési termében tartottak sajtótájékoztatót.

Az első Kassa–Miskolc közötti ultramaratont 1999. június 19-én rendezték meg. 20 éve a rendező magyar oldalról a miskolci  Marathon és Trekking Club volt, ami a mostani rendező, a miskolci Marathon Club  jogelődje. Szlovák részről annak idején a legendás Béke Maratont jegyző  Kassai Marathon Club  vállalt partnerséget a rendezésben, idén  a kassai Active Life szervezet segíti a megvalósítást.

A két évtized után újra – hagyományteremtő szándékkal – megrendezendő verseny előkészületeit még 2018. februárjában kezdték el, amikor is a kassai önkormányzat fogadta a miskolci Marathon Club küldöttségét. Már akkor megszületett a közös szándék a rendezésre, annak folytonosságára. Az elmúlt bő egy esztendőben a háttérmunkát végezték el a rendezők, majd idén februárban, Miskolcon, a polgármesteri hivatalban egyeztették le az utolsó, legfontosabb részleteket. A két testvérváros önkormányzatainak, rendőrségi szerveinek, sportszervezeteinek példás összefogása eredményeként lassan minden mozaik a helyére kerül. Az ultramarathon részét képezheti a V4-ek sorozatának is, hiszen Katowice és Ostrava városa is meghirdette saját csatornáin az eseményt, így elképzelhető, hogy onnan is érkeznek majd sportolók. Érdekesség, hogy Kassa, Miskolc, Ostrava és Katowice egyébként mindannyian egymás testvérvárosai is.

A rendezők a hazai és külföldi hosszútávfutó társadalom számára kínálnak remek megméretési lehetőséget a május 18-án, szombaton megrendezendő 2. Kassa-Miskolc Ultramarathonnal. A példásan összefogó két testvérváros és megye közötti 113 km-es,  Krasna, Nyizna Mysla, Kéked, Gönc, Vizsoly, Abaújszántó, Hernádkércs, Szikszó, Sajóvámos településeket érintő távot egyéniben, valamint 5 és 10 tagú váltóban is teljesíteni lehet. Ez utóbbi jó alkalom csapatépítésre, munkahelyi, egyesületi, baráti közösségek erősítésére is. A rajtcsomagban egyedi technikai póló, a célban befutóérem és melegétel is a „szolgáltatások” részét képezik.

A https://www.termeszetjaro.hu/hu/tour/hegyikerekparozas/kassa-miskolc/33009320/?share=~zhwzbpkk%244ossacvg linken megtekinthető  pályát az 1999-es Kassa–Miskolc ultramaratoni verseny abszolút győztese, a  miskolci Németh Csaba jelölte ki, aki a világon egyedülálló módon hatszor teljesítette az Ultra Trail Mont Blanc (UTMB) terepfutó viadalt úgy, hogy minden alkalommal a legjobb nyolcban végzett, 2006-ban pedig csak a pályát jelölő olasz Marco Olmo tudta legyőzni, 21:37:32 órával ezüstérmes lett.  A hosszú éveken át a világ legjobb terep ultrafutói között jegyzett Csaba 2013-ban bronzérmes volt a skyrunning Európa-bajnokságon, napjainkban az Országos Kéktúra nagykövete, melynek 1100 km-es útvonalát  2001. februárjában ő futotta le először.

A nevezés már megy a rendező miskolci Marathon Club honlapján, a www.maratonclubmiskolc.hu oldalon, ahol az érdeklődők a magyar mellett szlovák és angol nyelven is regisztrálhatnak, illetve hasznos információkhoz juthatnak. Legkésőbb május 2-ig van lehetőség a jelentkezésre. Helyszíni nevezés nem lesz.

Már leadta nevezését a magyar hosszútávfutás másik kiemelkedő alakja, a Fancsalban élő Bogár János, aki 20 éve tartja a 100 km-es országos csúcsot, és ezen a távon Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet. János sok más sikere mellett nyert az Athén-Spárta közötti Sparthatlonon, és hatszor diadalmaskodott a Bécs-Budapest Szupermaratonon is. A Kassa-Miskolc Ultramarathon egy kemény erőpróba, a 13 órás szintidőt csak az igazán felkészült egyéni sportolók tudják teljesíteni, míg a váltóknál ez nem okozhat különösebb akadályt. Ha már a váltóknál tartunk, ott lesz a május 18-i, 8.00 órai kassai rajtnál B.-A.-Z. megye és Miskolc város rendőri csapata is, csakúgy, mint a miskolci önkormányzat és a kassai Active Life egységei. A miskolci csapatot erősíti Katona Ferenc, a Szervező Bizottság elnöke is.

A rajt és a cél város mellett  hála és köszönet jár a váltó- és egyben frissítőpontként is megjelölt, fentebb említett településeknek, azok vezetőinek, illetve az általuk szervezett helyi közreműködőknek, valamennyi önkéntesnek és a megyei polgárőrség helyi egységeinek is, akik nélkül nem jöhetne létre az esemény.

A házigazdák támogatásként számíthatnak a Miskolc Autóház Kft. által biztosított SEAT flottára, mely a rendezők, versenybírók, időmérők szállítását szolgálja  majd.

A verseny kiemelt média partnere a MIKOM Kft., média partnere a Rádió-M.

A magyar-szlovák sportbarátságok ápolását is kiválóan szolgáló, határon átnyúló programként jegyzett, a kassai és a miskolci önkormányzat által is támogatott  viadal résztvevőinek felvezetéséről Kékedtől Miskolcig, a Városház térnél kijelölt célig a Miskolci Road Cycling Club (MRCC) országúti és MTB kerékpárosai gondoskodnak, persze a hivatalos biztosítás és kísérés mellett.

A díjazásból a Nomád Outdor Sportbolt hálózat vette ki legjelentősebb módon a részét, de nagy segítséget jelent a miskolci Decathlon Áruház támogatása is. A versenyzők frissítéséhez a szikszói  HELL ajánlott fel termékeket.

A verseny fővédnökeként  dr. Szabó Tündét, az EMMI sportért felelős államtitkárát, egykori olimpiai ezüstérmes úszót,  Jaroslav Polacek-et, Kassa főpolgármesterét, dr. Kriza Ákost, Miskolc MJV polgármesterét, Rastislav Trnka-t, a Kassa Megyei Önkormányzat elnökét és Török Dezsőt, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnökét sikerült megnyerniük a szervezőknek. Az esemény védnöki testületében  Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő, Hubay György országgyűlési képviselő, Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, Molnár Ottó, Kassa járási rendőrkapitánya, Ladislav Suchy, Kassa város rendőrkapitánya, dr. Radoslav Fedor, Kassa megye rendőrfőkapitánya, dr. Vereckei Csaba dandártábornok, a B.-A.-Z. Megyei Rendőrfőkapitányság vezetője, dr. Bogyay Ferenc ezredes, a Miskolc Városi Rendőrkapitányság vezetője, Rakaczki Zoltán, sportért felelős polgármesteri biztos, a Miskolci Sportcentrum Kft. ügyvezetője és Illyés Miklós, a Miskolc Városi Sportiskola (MVSI) ügyvezetője kapott helyet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek