2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Jótékony célért bontanak vitorlát a Kékszalag indulói

Jótékony célért bontanak vitorlát a Kékszalag indulói

Bár a Kékszalag hivatalos nevezése csak június végén lesz, a szervezők legalább 600 hajóra számítanak. A vitorlázók közül többen jelezték, hogy idén egy jó ügy mellé állnak – a cél 1 millió forint összegyűjtése.
Európa legrégebbi, leghosszabb pályát befutó és legtöbb résztvevővel induló tavi vitorlás versenye – a balatoni Kékszalag – idén július 2-án rajtol, de már korábban elkezdődik a versengés a különböző kategóriákban (a nagyhajós Fehér Szalag június 27-én, a katamaránoknak kiírt 2szalag és az utánpótlásnak szóló Kékpántlika pedig július 1-jén). Bár a hivatalos nevezést közvetlenül a verseny előtt tartják, az előzetes visszajelzések alapján a szervezők legalább 600 hajóra számítanak.

Az idei évben a vitorlázók közül többen döntöttek úgy, hogy egy jó ügy mellé állnak. Berecz Zsombor például, aki a tavalyi világbajnokságon elért 15. helyezésével olimpiai kvótát szerzett, a Magyar Hospice Alapítvány támogatói közé tartozik. Hasonlóan döntött többek között a Bolygó vitorlás legénysége vagy Nagy R. Attila, a Team Black Jack kormányosa is, akik szintén a hospice ellátás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

A Magyar Vitorlás Szövetség évek óta támogatja az alapítványt – a különbség most az, hogy a legelkötelezettebb versenyzők konkrét pénzösszeget határoznak meg, amelynek összegyűjtésével szeretnék segíteni a hospice tevékenységet. Az alapítvány honlapján folyamatosan nyomon követhető az aktuális állás – Nagy R. Attila például már elérte a kitűzött 330 000 forint több mint 90 százalékát. „Jótékony futók a Vivicittá Városvédő Futáson 1,4 millió forintot gyűjtöttek össze – úgy gondolom, hogy ha további vitorlázók is csatlakoznak a kezdeményezéshez, a Kékszalag alkalmával is összegyűlhet 1 millió forint támogatás” – mondta Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója.

A hospice ellátást nyújtó alapítvány az összegyűlt támogatást ápolási időre váltja át, amely lehetővé teszi, hogy a daganatos betegek méltósággal, szeretteik körében tölthessék életük utolsó szakaszát. A Tárki reprezentatív kutatása szerint ugyanis a többség a kórház helyett az otthon melegét választaná, ha kiderülne: gyógyíthatatlan kór támadta meg a szervezetét. „A beteg hozzátartozó ápolása nem egyszerű feladat szakszerű segítség híján – mi azonban a fájdalomcsillapítás és a testi szükségletek kielégítése mellett lelki támogatást is nyújtunk az egész családnak. 1 millió forintból több mint 150 órán át tudnánk a betegek mellett lenni” – magyarázta Dr. Muszbek Katalin. Az alapítvány igazgatója szerint a vitorlázók példája is mutatja, hogy egyre többen ismerik fel: nemcsak a saját örömüket lelhetik meg egy-egy hobbiban, hanem emellett jó ügyet is szolgálhatnak vele.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek