2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Ismét ergotlonnal törik meg az alapozás monotóniáját

Ismét ergotlonnal törik meg az alapozás monotóniáját

A téli alapozási időszak monotóniáját 2011. óta egy speciális felmérő versennyel töri meg a TVK-Mali Triatlon Klub, melynek tagjai január 19-én, vasárnap a tiszaújvárosi Sportcentrum edzőtermében rendezik meg a IV. Ergotlon Bajnokságot.

Az ergotlon, mint sportág 2011-ig nem létezett. Az új versenyzési forma ötlete egy tiszaújvárosi triatlonos – Nagy Alpár – és egy fővárosi evezős – Wachtler Edit – barátságából indult. A fair-play érdekében, a főleg az evezősök által a téli felkészülésben alkalmazott ergométerezés mellé a futás és a rögzített kerékpározás, a „görgőzés” került be a versenyszámok közé. A rendezéshez – a tiszaújvárosi triatlonosok mellett – nélkülözhetetlen volt Nagy Csabának, az ergométert forgalmazó Concept2 Kft. ügyvezetőjének, evezős versenybírónak, a Műegyetemi Evezős Club képviselőjének szakmai segítsége, melyre azóta – idén is – számíthatnak a házigazdák.
Az első évben evezősök és triatlonosok alkották a mezőnyt, melynek abszolút győztese a többszörös evezős világbajnoki dobogós Galambos Péter lett.
A versenyzők, edzők részéről egyaránt kinyilvánított rendkívül kedvező fogadtatás utáni 2012-es folytatásban már a tiszaújvárosi kajakosok-kenusok is csatlakoztak az indulókhoz, így háromra emelkedett az érintett sportágak száma.  Ebben az évben már ötvennél több versenyző fogadta el a tiszaújvárosiak meghívását. Galambos Péter mellett, a kétszeres evezős világbajnok Varga Tamás – Hirling Zsolt páros, az evezős válogatott nagy része volt ott a Sportcentrumban, de a Mogyi SE triatlonosai, a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület és a Tiszaújvárosi Vízisport Egyesület (TVSE) lapátosai is rajthoz álltak az eseményen.
Tavaly, az EvoChip Hungary csapatának jóvoltából a chipes időméréssel tovább emelték a színvonalat a Nagy Alpár főszervező és Lehmann Tibor klubelnök vezette szervezők. A debreceni, budapesti, váci, mezőkövesdi, bajai, salgótarjáni triatlonosok, valamint az ország minden részéből érkezett evezősök, a tiszaújvárosi kajakosok, kenusok, a harmadszor sem hiányzó, harmadszor is győző Galambos Péter 2013-ban is látványos, kiélezett csatában döntötték el a helyezések sorsát.
A nagyok többet futnak
A január 19-én, vasárnap, 10 órától megrendezendő negyedik „felvonásban” a tavalyihoz hasonló illusztris résztvevői körre számíthatunk.  Az esemény céljához tartozik a triatlon és az evezés népszerűsítése, az ergométer, mint lehetséges edzőeszköz bemutatása, valamint a résztvevő sportágak közötti kapcsolatépítés.
–    Az ifjúságiaktól felfelé a futás távját egy körrel, 700 méterrel meg növeltük, kísérleti jelleggel, de erről időben tájékoztattunk minden érintettet – fogalmazott Nagy Alpár. –  Ezzel még izgalmasabbá kívánjuk tenni a versenyt. Idén számítunk néhány erdélyi versenyző indulására. Amennyiben ez realizálódik, első ízben büszkélkedhetünk el azzal, hogy nemzetközivé nőtte ki magát versenyünk. A Magyar Evezős Szövetség új titkársága is pozitívan áll az Ergotlon Bajnoksághoz. Ficsor László szövetségi kapitány elmondása alapján az evezős utánpótlás válogatott nagy része is megtiszteli az eseményt, néhány tisztségviselővel egyetemben.
A gyermek és serdülő korosztály képviselőire 800 méter futás, 4 km kerékpáros „görgőzés” és 500 méter ergométerezés vár, míg az ifjúságiak, juniorok, felnőttek és szeniorok penzuma 2,8 km, 8 km, 1500 méter. Egy-egy futamban 10-10 versenyző méri össze tudását. A verseny a futás kezdetétől az ergométer végéig tart.  A győztes az, aki az össztávot a legrövidebb idő alatt teljesíti. A helyezések eldöntését szolgáló gyors és korrekt időmérést ebben az ében is az EvoChip Hungary profi csapata biztosítja. A támogatóknak köszönhetően evezős, triatlon és összetett kategóriákban díjazzák az 1-3. helyezett hölgyeket és férfiakat, akik pénzdíjazásra is számíthatnak. A verseny résztvevői az esemény logójával ellátott pólót kapnak, továbbá tárgyjutalomban is részesülhetnek.
Csak előnevezéssel: január 16-ig!
A korlátozott számú ergométerre és görgőre való tekintettel az eseményen csak elektronikus úton elküldött előnevezéssel lehet indulni.  Jelentkezési határidő: 2014. Január 16. 15:00. Email cím:  alpar.nagy@triathlon.org 
További részleteket a www.ergotlon.hu  és a www.tvkmalitriatlon.hu  honlapokról tudhatnak meg az érdeklődők.

 
A fotón az eddigi három verseny abszolút győztese, a váci színekben versenyző Galambos Péter vb ezüst- és bronzérmes evezős.  

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek