2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Híres magyar sportolók az olimpiai játékokon

Híres magyar sportolók az olimpiai játékokon

A magyar sportolók vagy éppen a magyar női sportolók nagyon komolyan letették a névjegyüket az olimpiai játékokon az elmúlt években, most megnézzük, hogy milyen eredményeket értek el!
Magyar sportolók az olimpián

A téli és nyári olimpiai játékok mindig is a legnépszerűbb sportfogadási eseményeknek számítottak a hagyományos és online bukmékereknél is. Ennek több oka is van, például az is, hogy négyévente kerülnek csak megrendezésre és olyan sportágakra is lehet fogadni, amelyekre egyébként nem nagyon lehetne, gondoljuk például a sífutásra vagy az úszásra. Az online sportfogadás világában azért is nagy a népszerűsége az olimpiai fogadásoknak, mert ilyenkor elég sokszor van befizetés nélküli bónusz is, ami azt teszi lehetővé, hogy akár a saját pénzünk kockáztatása nélkül is fogadhassunk. Természetesen ilyenkor nem nagy összegeket kapunk ingyen a platformtól, hanem 10-20 eurót és ezekre is komoly feltételek vonatkoznak, ettől függetlenül azonban ez tényleg ingyen pénz.

Azt is tegyük hozzá azért, hogy nem csak az olimpia, de például magyar labdarúgás vonatkozásában is elérhetőek ilyen bónuszok elég sokszor, szóval amikor fogadóirodát választunk, igyekezzünk olyat keresni, ahol kínálnak ilyen promóciókat is. Visszatérve az olimpiákra, a magyar sportolók eléggé letették a névjegyüket az elmúlt évtizedekben a nyári és téli olimpiai játékokon, főleg például utóbbi vonatkozásában történelmi tettet hajtottak végre gyorskorcsolyázóink, akik megszerezték Magyarország történetének első téli olimpiai aranyát nem is olyan régen.

De híres magyar sportolók születettek az összes olyan olimpiai játékon, ahol indult hazánk. Ez szám szerint 28 újkori nyári olimpia volt, ebből kettőt kellett politikai és egyéb okok miatt kihagyniuk sportolóinknak. A magyar sportolók az olimpián (ebbe beleérthetjük a téli és nyári játékokat) összesen 183 olimpiai érmet szereztek, ami azért elég kimagasló a világon, főleg ha figyelembe vesszük az ország méretét.

Jelenleg 308 magyar sportoló viselheti az olimpiai bajnok címet, köztük a magyar női sportolók is szép számban képviseltetik magukat. Ami igazán hihetetlen, hogy van olyan sportolónk is, aki hétszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát, ő Gerevich Aladár, aki a hét olimpiai bajnoki cím mellett tizennégy világbajnokságot is meg tudott nyerni. Első érmét még 1932-ben szerezte Los Angelesben és innentől kezdve aztán nem volt megállás, az 1960-as római olimpián is aranyérmet tudott nyerni vívásban. Van három hatszoros olimpiai bajnokunk is,

  • Kárpáti Rudolf,
  • Kovács Pál és
  • Kozák Danuta.

Danuta egyébként messze a legeredményesebb női sportoló az olimpiai játékokon és neki is köszönhető, hogy a sportfogadók bőven találhattak nagyszerű tippeket kajakban az elmúlt játékokon.

Főleg, ha hozzácsaptak egy befizetés nélküli bónusz ajánlatot, ami természetesen elég sok bukmékernél elérhető és nem csak olimpiák, de akár magyar labdarúgás vagy amerikai sportok vonatkozásában is. A magyar sportolók tehát igazán letették a névjegyüket, hiszen a hétszeres és hatszoros olimpiai bajnokaink mellett a magyar női sportolók összehoztak még két ötszörös olimpiai bajnokot is, Egerszegi Krisztina és Keleti Ágnes személyében.

A szakértők egyértelműen abban látják a magyar versenyzők sikerének titkát, hogy kitartó sportolóink vannak, akik számára sok esetben a sport jelenti az egyetlen kitörési lehetőséget, plusz egyes sportágaknak olyan komoly hagyománya van, hogy nagyon komoly utánpótlásbázis épült fel és bőven van miből meríteni – gondoljunk mondjuk a vízilabdára vagy úszásra.

További statisztikák

Ha sportok szempontjából nézzük akkor a híres magyar sportolók és olimpiai bajnokok vonatkozásában a vízilabdázók vannak a legtöbben, de ez értelemszerűen azért van így, mert az egy csapatsport. A magyar sportolók az olimpián egyéni sportágak vonatkozásában a vívásban teljesítettek a legjobban, de kajak-kenu, úszás és birkózás is a legjobb sportágaink között vannak. Meglepő és nagyszerű módon van olimpiai bajnokunk művészeti versenyekben, cselgáncsban és súlyemelésben is, ami azt figyelembe véve, hogy milyen kis országról is van szó, óriási teljesítmény. 2022-ben a még élő olimpiai bajnokaink közül Milák Kristóf a legfiatalabb, ő az egyetlen olyan magyar olimpiai bajnok, aki már a 2000-es években született.

A legidősebb még élő magyar olimpiai bajnok a 101 éves Keleti Ágnes, de rajta kívül van még 15, 85 évnél idősebb élő olimpiai bajnok is. A legtöbb érmet a magyar sportolók 1952-ben Helsinkiben szerezték, akkor 42 érmünk, azon belül 16 aranyérmünk volt. Az elmúlt évek során 150 körüli a sportolók száma, akik indulhatnak a nyári olimpiákon, viszont az megfigyelhető, hogy egyre kevesebb érmet tudunk szerezni. Ez azonban nem azért van, mert rosszabbak lennének a sportolóink, inkább azért, mert egyre több a sportág és egyre több a résztvevő is.

A konklúzió

A magyar csapat két alkalommal nem vett részt az olimpiai játékokon, egyrészt az 1920-as antwerpeni olimpia, ahonnan az összes, első világháborúban vesztes felet kizárták. A másik az 1984-es los angelesi olimpia volt, ahol a Szovjetunió és az Egyesült Államok hidegháborúja miatt nem tudott Magyarország felsőbb utasításra részt venni a játékokon.

A nők aránya a csapaton belül szintén nagyon jó adat, hiszen az első 1896-os olimpiai játékokon még nem voltak magyar női sportolók, a tokiói olimpián 2020/2021-ben már több női magyar sportoló vett részt, mint férfi. Mondjuk ez nem csak hazánkra jellemző, ha diagramon ábrázolnánk a trendet, egyértelműen látható, hogy évről-évre egyre több nő indul olimpiákon. A legkevésbé sikeres olimpiai sportágnak Magyarország vonatkozásában a kerékpározás számít, amelyben 20 alkalommal indulhattunk a játékokon, de egyetlen egyszer sem tudtunk dobogóra állni.

A nemek vonatkozásában is összeállítható a statisztika, hiszen egyértelműen látszik, hogy a csapatsportok közül a kézilabda egyértelműen női sport Magyarország számára, hiszen a női válogatott szállítja igazán az eredményeket. Ugyanakkor tipikusan férfisport a vívás, ahol a nők mindössze ötödannyi érmet szállítottak az eddigi játékokon, mint a férfiak. A vízilabda vagy éppen a labdarúgás egyébként pont ugyanilyen, ezeket a sportágakat is a férfiak dominálják, bár ebben közrejátszik az is, hogy nem is olyan régóta van ezekből a sportokból női szakág az olimpiákon./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek