2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Everest Expedíció – harmadik akklimatizációs kör, az utolsót a csúcsmászás előtt

Everest Expedíció – harmadik akklimatizációs kör, az utolsót a csúcsmászás előtt

Dávid és Szilárd megkezdte a hétvégén a harmadik akklimatizációs kört, az utolsót a csúcsmászás előtt.

Az Expedíció kiemelt támogató partnere az RTL Klub, ahol izgalmas bejelentkezésekkel és Fókusz anyagokkal követhető végig Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében.

Május első hétvégéjén az expedíció tagjai elindultak a harmadik akklimatizációs kör megtételére. Május 6-án magyar idő szerint éjjel 23:20-kor rendben elindultak felfelé és jó tempóban, 9 óra alatt el is érték a C2-es tábort 6400 méteren – érkeztek az első hírek Török Edina alaptábor vezetőtől. A mostani akklimatizációs kör az utolsó a csúcsmászás előtt.

„Sziasztok kedves Otthoniak!
Jelentkezünk innen a Himalájából, a Magyar Everest Expedíció alaptáborából, a Mount Everest lábától, a Khumbu-jégeséstől. Jól érezzük magunkat, erősnek és motiváltnak érezzük magunkat, illetve nagyon nagy izgatottsággal várjuk a következő akklimatizációs kört, hogy érintsük a Déli-nyerget, és ha minden jól megy, ott is éjszakázzunk. Köszönjük szépen a biztató szavakat és a jókívánságokat, és mindenkinek nagyon szép otthoni tavaszt kívánunk!” – üzent Klein Dávid nem sokkal a hajnali indulás előtt.

Dávid és Szilárd május 7-ére rendben felértek a hármas táborba, ami közel 7163 méteren a Lhotse-fal közepén helyezkedik el, az alsó és felső „terasza” közt mintegy 150 méternyi szintkülönbség van. Az előzőekben felállított sátraikat a C3 alsó részéből áttelepítették a C3 felső részébe, így az előző éjszakát 7200 méteren töltötték.

Klein Dávid a hármas tábor elérését követő üzenete – “Nagyon szép, hosszú kemény nap után elértük a hármas tábor felső szakaszát. Nagyon izgatott vagyok, szeretném ha holnap elérnénk a 4-es tábort. Nagyon ambiciózus terv, de ha sikerül akkor az nagyot dob az akklimatizációnkon. Várjuk a kevésbé komfortos estét.”

Az előző akklimatizációs körben Dávid írt a 7000 méter körüli körülményekről a hegyen, ami valószínű most sem változott sokat. – “ Kegyetlenül fullaszt a nap, a Hallgatás-völgyén keresztül vánszorogva néha reménytelennek tűnik a küldetés. Nincs kegyelem, nincs hová bújni a perzselő sugarak elől. Végül, csigalassúsággal, elérjük a rögzített köteleket…..”

A mostani, utolsó akklimatizációs kör, Suhajda Szilárd szavaival élve olyan, „..mintha már megmásztunk volna egy 6- és egy 7000-es csúcsot is és most következne az újabb fokozat, a bűvös nyolcezres határt átlépve, hogy ezzel is maximalizáljuk esélyeinket majd a csúcsmászás alkalmával. Nagyon örülök, hogy itt vagyok a hármas táborban. Úgy tűnik csak mi leszünk itt ma éjszaka. Reggel nagyon hideg volt, aggódtam a lábujjaim miatt, de nem lett semmi gond szép és kemény napunk volt. Holnap is hasonlóra számítok.”

Az expedíciós hegymászókra mai nap vár az eddigi legnagyobb kihívás, hogy 8000 méter felé érjenek és ott is eltöltsenek egy éjszakát a Déli – Nyeregben.

Az elmúlt hetek eseményeibe Klein Dávid és Suhajda Szilárd naplóbejegyzéseivel nyerhetnek betekintést az expedíció blogján: http://everestexpedicio.reblog.hu
Az expedícióról bővebben a www.everestexpedicio.hu oldalon olvashatnak.

FotoCredit: Everest Expedíció 2o17 – Suhajda Szilárd

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek