2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
mobi

Európai Mobilitási Hét

mobi

Miskolc Önkormányzata tizenötödik alkalommal csatlakozik az európai kezdeményezéshez, melynek segítségével évről-évre egyre több miskolci figyelmét tudjuk felhívni a közlekedés okozta környezeti, egészségi hatásokra, az ésszerű autóhasználatra, a közösségi és alternatív közlekedési eszközök előnyeire.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozata az idén a

Válassz Válts Variálj

gondolat köré szerveződik. A magyarországi rendezvényeket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja.  A központi rendezvények mellett szeptember 16-22 között városrészi mobilitási napokat szervezünk, mely lehetőséget ad arra, hogy a helyben élők (gyerekek, szülők, kismamák, idős korosztályok) is könnyebben bekapcsolódhassanak.
Az idei kampány ösztönzi az embereket, hogy kombinálják a közlekedési módokat, mivel ez gyakran gyorsabb és kellemesebb utazást eredményez. Ha okosan választjuk meg a közlekedési eszközt, azzal pénzt takaríthatunk meg, javíthatjuk az egészségi állapotunkat és védhetjük a környezetet.

MOBILITÁSI HÉT MEGNYITÓ
2015. szeptember 16. (szerda), 7.00-8.30, Városház-tér
Eljutási verseny (villamos, autóbusz, autó, kerékpár, futó):
7.10 Felső-Majláth – Városház tér közötti útszakaszon.
7.16 Repülőtér- Egyetemváros közötti útszakaszon.
7.00-8.30   Jutalom reggeli a városház téri „Kerékbárban” a két kerekező városlakóknak (forró kávé, kakaó, pék süti, gyümölcs)
8.00-8.30   A Mobilitás Hét megnyitása, sajtótájékoztató a Városház téren.  Kerékpártámaszok átadása a Polgármesteri Hivatal előtt.

Közlekedésbiztonsági és oktató program
2015. szeptember 15-19.  (szerdától-szombatig), Városház-téri parkoló (banknál).
Szervező: Magyar Autóklub

A résztvevők a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzeteket ismertetnek meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet.
„Ki a mester két keréken?” elnevezésű kerékpáros „rutinpálya” * Biztonsági öv szimulátor * „Részeg szem-üveg” * Igény esetén kerékpáros KRESZ elméleti képzés
További információ: 36-1-345-1630, timko.attila@autoklub.hu, www.autoklub.hu

VÁROSRÉSZI MOBILITÁS NAPOK
Diósgyőri Mobilitási Nap
2015. szeptember  16. (szerda) Dél-Kilián, Otthon Étterem melletti parkoló
Avasi Mobilitás Nap
2015. szeptember 17.  (csütörtök), Avas-tetői szabadidő park
Komlós-tető Mobilitási Nap
2015. szeptember. 18. (péntek), Komlós-tetői általános iskola udvara
14.00-17.00 között minden városrészi program egységesen:
•    Ügyességi közlekedési vetélkedők, kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával, gördeszkával,
•    Parkolj és hordozz! Üzenő fal családok részére
•    Mozdulj velünk: óriás társasjátékok, mobil kötélpálya, kooperációs játékok ejtőernyő segítségével, információs tanácsadás, kreatív foglakozások, labdajátékok, pontjátékok
•    Szerelj magad, segítünk! (Hozd fel a pincéből a járgányodat!) fogyó és kopó eszközök pótlása, helyszínen megvásárolhatók (bowden, golyóscsapágy, csavarok, belsők),  
•    KRESZ-társas, aszfaltrajzverseny
•    Remetetenisz, tollas,
Előzetes jelentkezés: factoryarena@gmail.com e-mail címen, illetve a helyszíneken, az információs standoknál. A pontgyűjtő játékkal a legtöbb programon résztvevők ajándékokat nyerhetnek.

Kerékpáros kiállítás és megnyitó
2015. szeptember 18.00 (péntek), 17,00. Kerékpáros kiállítás és megnyitó a Közlekedési Múzeumból hozott gyűjteményből a Herman Ottó Múzeum papszeri kiállító épületében. Szeptember 25-ig látogatható.

„AUTÓ NÉLKÜL A TERMÉSZETBEN”  
2015. szeptember 19. (szombat)
                     KERÉKPÁROS TELJESÍTMÉNYTÚRA
8-17 óra között. Rajt és cél: Miskolc Majálispark, Királyasztal, Városgazda Nonprofit Kft. faház
Távok: 30 km, 50 km, 80 km, 110 km
Előnevezés: szeptember 17-ig /szerda/ a választott táv és a jelentkező nevével az autonelkul2015@gmail.com e-mail címen, vagy a 06-46/505-077, 06-30/899-50-04 munkanapokon 8-16 óra között. Fejvédő használata kötelező!
További részletek: Szervező: Zöld Kapcsolat Egyesület, http://zoldkapcsolat.hu/index.php/2-uncategorised/317-buekki-kerekparos-teljesitmenytura-2015

BRINGÁZZ A BARLANGHOZ!
Lillafüreden a Szent István és az Anna barlangokat a kerékpárral vagy gyalogosan érkezők 50% kedvezménnyel látogathatják
BRINGÁZZ AZ ÁLLATKERTBE!
2015. szeptember 19-én a 14:00 óra után érkező gyalogos, kerékpáros látogatók részére csoportos belépő jegyár biztosítása (ez felnőtt jegy esetében 15%, gyerek jegynél 30%-os kedvezmény)
BRINGÁZZ A DIÓSGYŐRI VÁRBA!     
A Mobilitási Hét ideje alatt a felújított átalakított Diósgyőri Várat 50% kedvezménnyel látogathatják a kerékpárral érkezők.
BRINGÁZZ A MÚZEUMBA!  
A Herman Ottó Múzeum kiállításait 50% kedvezménnyel látogathatják a kerékpárral érkezők: Görgey úti épület: képtár, Pannon tenger múzeuma, Papszer úti épület, Herman Ottó Emlékház, Pelelak.
BRINGÁZZ A GALÉRIÁBA!  a Miskolci Galéria kiállításait 50% kedvezménnyel látogathatják a kerékpárral érkezők: Rákóczi-ház, Feledy-ház, Petró-ház, Színháztörténeti és Színészmúzeum.
FORGALMIVAL A KISVASÚTON! Szeptember 19-én és 20-án, szombaton és vasárnap, aki felmutatja az autója forgalmiját, az jelképes áron utazhat a lillafüredi és pálházi kisvonaton.

Küldj klímaüzenetet Párizsba!
2015. szeptember 15-20. Városháztéri parkoló (banknál). Papírtéglák és személyes klímaüzenetek készítése.
2015. szeptember 21. Erzsébet tér. Eiffel torony építése. Szervezők: Ökológiai Intézet Alapítvány, Fazola Henrik Szakközépiskola, Magyar Természetvédők Szövetsége
A decemberben sorra kerülő Párizsi klímacsúcsra széles körű nemzetközi kezdeményezés indult, hogy állampolgárok százezreinek üzenetét közvetítsék a döntéshozók felé a felelős éghajlatpolitikai szabályozás érdekében. Különböző „klímaüzenetek” küldhetők arról, hogy személy szerint ki, mit vállal a klímavédelemért, pl. a mobilitás terén. A klíma sátorban bárki papírtéglát készíthet, amire ráírhatja személyes klímaüzenetét. Ezekből a téglákból szeptember 21-én megépítjük a párizsi Eiffel torony kicsinyített mását. „Üzenet-buborékával” együtt lefotózzuk, és a fotó bekerül a hazai és nemzetközi kampány fotógalériájába.
További információ: Ökológiai Intézet Alapítvány, 06-46/505-768, iroda@ecolinst.hu

Autómentes Nap a Belvárosban
2015. szeptember 22. (kedd). 10.00-15.00. Helyszín: Művészetek Háza előtti tér – Lévay Református Iskola előtti tér – Herman Ottó Múzeum papszeri épülete – Erzsébet tér és a lezárt útszakasz.
Koordinátor: Factory Aréna

Utazzon autó helyett forgalmival!
Az Autómentes Napon ingyenes utazási lehetőség az MVK Zrt. járművein érvényes forgalmi engedéllyel rendelkezők és családtagjaik számára (max. két gyermek és két felnőtt).

10.00 Babakocsis, babahordozós, kismotoros séta
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház babakocsis, babahordozós, kismotoros családi sétát, felvonulást szervez a Széchenyi utca – Művészetek Háza közötti szakaszon. Erzsébet téren gyermekeknek szóló zenés műsorszám kicsik és nagyok részére.

Óvodások mini vetélkedője 10:00-12:00 Művészetek Háza előtti terület
Aszfaltrajzverseny * Játékos versengések * Kicsik két és négy keréken ügyességi verseny (óvodások kerékpáros, roller, gyerekmotor)
 Versenyek: 10.00-14.00 Kerékpáros ügyességi és részvételi verseny * Városi Tájékozódási futás Herman Ottó Múzeum, Papszer utca, Kis Avas * Strandröplabda * Asztalitenisz * Streetball * Famászó verseny (Gesztenyés gödör) * Roller ügyességi verseny * Iskolák-cégek buszhúzó vetélkedőjénél
Miskolci Nők a Bicajon – váltókerékpározás: bátorító tekerés nőtársaink számára. A jelentkezők szeptember 22.-én, 10 és 15 óra között fél órát tekerhetnek (egyedül, családdal, vagy éppen barátnőkkel) a Városház tér és a Művészetek Háza közti területen és még apró meglepetés is várja őket. Előzetes jelentkezés: a megfelelő időpont megadásával az info@zoldkapcsolat.hu email címen.
Kerékpár és Kerékpár Sporttörténeti előadás: Herman Ottó Múzeum papszeri kiállító épület udvara, Előadó: Szeghalmi Orsolya – kerékpár versenyző.                                  
Folyamatos: * Energia bringa * Fajátékok * Tekerj egy turmixot! * Szerencsekerék * KRESZ-társas *                
Parkolj és hordozz! * ÖKO Graffiti * Gold Sprint * Környezetvédelmi Felügyelőség mérőbusz * ÁNTSZ: * Decathlon ingyenes kerékpárszerviz * Veteránbusz és villamosok közlekedése *Legyetek jók, ha tudtok! – bűnmegelőzési program: közlekedésbiztonsági rendőrök, Vasgyári Közösségi Rendőrök, Cirmi Rádió Miskolc: élő rádióműsor az Erzsébet térről.

17.00 XIX. CRITICAL MASS, Autómentes napi kerékpáros felvonulás. Indulás: Sportcsarnok elől, gyülekezés 16,45. További információk: kerekparosmiskolc.net, https://www.facebook.com/groups/cm.miskolc/

Részletes program:
miskolc.hu, facebook.com/Miskolci-Mobilitási-Hét-Autómentes-Nap-1472774003024710

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

                                                                                    Szervezők:
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata: Nagy Dezső: 70/3803009, nagydezso@miskolcph.hu
Komlóstetői Kerékpáros Sport Klub: factoryarena@gmail.com, Egri Zsuzsa 06-30-525-76-98, Szeghalmi Orsolya 06-20-439-52-30
Miskolc Városi Közlekedési Zrt.: Vaskó Tiborné 06-70-332-72-01

                                                                                         Partnerek:
Miskolc Városi Közlekedési Zrt., Decathlon Sportáruház Miskolc, Borsod Abaúj Zemplén Megyei Rendőrfőkapitányság, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház, Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft., Rendőrkapitányság Miskolc, Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Városgazda Nonprofit Kft., BAZ Megyei Kormányhivatal, Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, Ökológiai Intézet Alapítvány, Kerékpáros Miskolc Egyesület, Factory Aréna, MINI Ifjúsági Szolgálat, Holdam Egyesület, Civil Rádió Miskolc, Placc Képzőművészeti Egyesület, Lillafüredi Állami Erdei Vasút – ÉSZAKERDŐ Zrt., Zöld Kapcsolat Egyesület, Dialóg Közösségfejlesztők Egyesülete, www.mipalyank.hu, Holdam Egyesület

                                                                                         Támogatók:
Kiemelt támogatók: Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, MVK ZRT.  
Támogatók: MINAP, MIKOM, Észak-magyarország Napilap, Régiópark Kft., Herman Ottó Múzeum, Decathlone Áruház Miskolc, Borsod Abaúj Zemplén Megyei Rendőr főkapitányság,
Rendőrkapitányság Miskolc

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…