2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Elit-képzésen, Párizsban

A triatlonsport nemzetközi elit-képzésére, melynek nemrégiben Párizs adott otthont, három magyar szakember, köztük Lehmann Tibor, a TVK-Mali TK elnök-vezetőedzője kapott meghívást.
A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) kétévente szervezi meg „Tudomány és a Triatlon” elnevezésű intenzív képzését a sportágban élen járó edzők, szövetségek, versenyrendezők számára. A november 28-29-i eseménynek a francia főváros adott otthont. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a spanyol Marisol Casado, az ITU elnöke is.
A magyar küldöttség tagja volt Lehmann Tibor, az országos szövetség szakmai alelnöke, a jövőre már 20. világkupát is magába foglaló tiszaújvárosi TVK Triatlon Nagyhét főrendezője, a TVK-Mali TK elnök-vezetőedzője. Az ITU-edzőtáborokat is vezető szakember mellett Bajai Péter, a riói olimpiára készülő, világkupa ezüst- és bronzérmes bajai Ifj. Faldum Gábor edzője és dr. Szakály Zsolt, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai tanácsadója vett részt a fórumon.
A világ legjobb edzőitől – az aktuális világbajnokok, olimpiai érmesek mestereitől – ezúttal is rendkívül sokat tanulhattunk – fogalmazott Lehmann Tibor. – Példaként: a portugál edzőközpontot vezető Sergio Santos, aki korábban a legtöbb világkupát megnyerő, világbajnok, olimpiai ezüstérmes Vanessa Fernandez tréningjeit irányította, jelenleg pedig a brazilok szövetségi kapitánya, a 2000-ben, Sdyney-ben a triatlon első olimpiai aranyérmét nyerő, majd 8 évvel később Pekingben bronzérmes kanadai Simon Whitfield felkészülését végig vezető, a jelenkor legjobbjai közül a francia Mario Mola és a dél-afrikai Richard Murray edzéseiért is felelő Joel Filol, valamint a londoni olimpián célfotóval ezüstérmes svéd Lisa Norden mestere, Darren Smith tartott rendkívül hasznos előadásokat. A témák között szerepeltek egyebek mellett a táplálkozás tudomány újdonságai, a magaslati felkészülés különböző fázisainak részletei, vagy a jól működő, sikeres szövetségi struktúra formák.   Nagyon sok visszajelzést kaptunk arra vonatkozóan, hogy jól döntöttünk évekkel ezelőtt, amikor merítettünk ezekből az edzés-módszerekből, szakmai részletekből. A triatlonban is alkalmazható, folyamatosan fejlődő sporttudomány alkalmazása mellett ma is egyértelműen kijelenthető, hogy komoly sikereket csak team-munkában lehet elérni, a „magányos harcosok” többnyire sikertelenségre vannak ítélve ebben az összetett, nagyon kemény, de ugyanakkor nagyon szép sportágban.

Fotó:Az ITU első embere, Marisol Casado is részt vett a szakmai fórumon.
(Fotó: ITU)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek