2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Edzés lesz, tulaj lesz – hétfőn?

Ami a DVTK-t és előbbi eseményt illeti: igen, az előttünk álló hét első napján délután kell ismét találkozniuk az egy hete tréningező diósgyőri labdarúgóknak. Hogy folytatják-e a következő szezonra való felkészülést (vagy abbahagyják…), sokban függhet a másik ügytől.

Tudniillik az idén százéves klub remélhetőleg megnyugtatóan rendeződő tulajdonosi hátterétől. Aminek határnapja jelen állás szerint ez a mostani hétfő lehet. Nem mintha az elmúlt hetekben, sőt, hónapokban ne hallott volna az egyszeri miskolci sportbarát már számtalan „végső” dátumot, akár a jelenlegi DVTK-vezető Nagy Béla, akár Káli Sándor polgármester szájából… Egyszersmind számtalan pletykát a magukat jólértesültnek tudó drukkerektől: ezek arról szóltak, hogy bizonyos Leisztinger Tamás nevű „milliárdos vállalkozó” volna az érdeklődő a többségi tulajdon iránt, méghozzá állítólag nagyra törő tervekkel, egyéb értesülések pedig arra utaltak, hogy a Hell nevű italgyártó vagy akár további vállalkozói csoportok is képben vannak. Annyira, hogy többször is felröppent a hír, városi önkormányzat vezetője épp egyikkel vagy másikkal tárgyal. Ezeket sosem erősítették meg, az viszont tudható, hogy a helyhatóság képviselő-testülete a polgármestert már felhatalmazta az adásvétel tárgyában történő egyezkedésre, mint ahogy részben megtette ugyanezt a futballcsapatot működtető cég tulajdonosi kör Nagy Bélával. Egyezség azonban máig nincs.

Miért olyan mágikus időpont ez a hétfő? Mert sokan azt várják, a parlament olyan törvényt szavaz meg, amely kifejezetten ösztönözni fogja a nagyvállalkozókat, hogy pénzüket az élsportban kamatoztassák – más szóval: hogy adó előtti nyereségüket a sportba való befektetés ltal nyert adókedvezménnyel nyelessék el. Amíg nincs meg ez a törvény, minden érintett kivár. Ezen múlhat a Diósgyőr sorsa, jövőre? A szurkolók közül nem kevesen már komolyan aggódnak: akár el is bukhat rajta a patinás klub… Akárhogy is, a századik évfordulót már aligha sikerül teljes pompájában ünnepelni. Kiesés az első osztályból, máig bizonytalan indulás az NB II-ben (néhány hét és itt a bajnoki rajt, csapat meg még nem is formálódik), a várható szereplésről nem is beszélve. Az említett edzéseken olyanok vesznek részt, akik még tavalyról maradtak, akik még nem hagyták el a süllyedő hajót, valamint a felnőtt kerethez felhozott ifisták, és maximum egy-két lehetőséges érkező, akik viszont leszögezték, vagy hamarosan eldől a hogyan tovább, vagy ők állnak gyorsan tovább. A drukkerek nap mint nap kapják a híreket, amin kesereghetnek: éppen milyen közönségkedvenc hagyta el Miskolcot és igazolt az ország másik részébe, stabilabb csapatokhoz. (Legutóbbi ilyen nevek: Lipusz Norbert, Polényi Gábor.) És az edző? Az tulajdonképpen nincs is… Mint emlékezetes, a tavaly ősz végén menesztett Aczél Zoltánt követő Tornyi Barnabásnak hat sikertelen meccs után telt ki az ideje, a magát a diósgyőri publikummal megkedveltetni nem tudó ex-bőcsi Tóth László csak pár mérkőzést vállalt, hogy az NB I-ből való kiesést már az ideiglenesen vezetőnek kinevezett segédedzővel, Benczés Miklóssal teljesítse be a gárda. Jelenleg is Benczés és segítői vannak jelen trénerként a diósgyőri pályán, ám a fiatal szakember végtelenül elkeseredetten nyilatkozta a minap a klub honlapján: „A héten ezzel véget ért a munka, legközelebb hétfőn délutánra hirdettem edzést. Sajnálom, hogy addig nem tudunk semmit sem csinálni, de az anyagi körülmények szűkös volta miatt, ami mind az itt lévő játékosokat, mind az edzői stábot súlyosan érinti, képtelenség például hétvégére újabb programot beiktatni. A keret egy részét nincs módom itt tartani, sokan hazautaznak, fele emberrel meg felesleges volna bármit is csinálni.”

(Ugyanerről az Észak-Magyarországban még drámaibban nyilatkozott: „Óriási az amatőrizmus, ilyen viszonyok között kell dolgoznunk… Azért nem tudunk többet tréningezni, mert a játékosoknak nincs pénzük, nem állja senki sem az étkezésüket, a szállást, na most így miért mondjam bárkinek is, hogy maradjon itt, jöjjön és eddzen? Az a legrosszabb, ha valaki beleviszi a bizonytalanságba a játékosokat, amit én nem szeretnék és egyébként is értelmetlennek tartanám. Három hónapja kaptak, kaptunk utoljára fizetést, de ugyanígy vannak a szertárosok is, milyen alapon kérjem őket bármire is?”)

Szóval, hétfőn okosabbak leszünk.

Addig jó hírnek nevezhető, mégiscsak megmozdult valami jubileumi esztendő-ügyben. Csütörtökön kiállítást nyílt a piros-fehér egyesület száz évét bemutató fotókból, méghozzá nyílt színen, a Deák téren, ami éjjel-nappal megtekinthető, ingyenesen, nyár végéig.

Mindeközben nyilvánosságra került még egy fontos dátum, a másodosztályú pontvadászat 2010-2011-es szezonjának sorsolásáé. Hogy a DVTK – amennyiben megmarad – kikkel és mikor fog összecsapni az előttünk álló esztendő során, június 23-án, pénteken derül ki.

BA

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …

További cikkek