2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

DVTK: konszolidációtól utánpótlásig

„Lesz fekete, sárga, kék, zöld”

Stabilizálódott az egyesület gazdálkodása, elérhető közelségben a teljes konszolidáció. A szakmai stáb már hetek óta a téli, hosszabb távra szóló csapaterősítésekre készülhet – erről számol be a dvtk.eu honlap.

/Veréb György, Szentes Lázár, Dudás Hunor/

Elsősorban csatárokra, támadó középpályásokra vadászik az átigazolási szezonban a DVTK. A hazai piac e tekintetben (is) szűk, úgyhogy alighanem külföldiek idecsábítása lesz terítéken. Mint a hivatalos egyesületi honlap részletesen ismerteti, október óta tájékoztatja a menedzserirodákat a Diósgyőr az igényeiről, szakmai illetékesei pedig azóta is kapják és elemzik a szóba jöhető labdarúgók adatait, jellemzőit, videófelvételeit. Január közepén érkezhetnek az ennek nyomán az, úgymond, első rostán túljutott delikvensek, hogy helyben, élesben, a pályán igazolhassák, képességeik alapján hasznára tudnának lenni a miskolci csapatnak.

Minderről keddi sajtótájékoztatóján informálta az újságírókat és a sajtó útján a nagyközönséget a piros-fehérek vezetősége. Szentes Lázár szerint minimum 2-3, de akár 4 új focista érkezése is időszerű (már csak azért is, hiszen az ősz zárultával ketten már távoztak: Roszel és Zsivoczky). „Mennyiségi és minőségi problémák is orvoslásra várnak”- fogalmazott a szakmai igazgató. Gólképes emberekre lesz szükség, hiszen az első félév szereplése azt mutatta, négy vereségből három itthon következett be, tehát a vendégként „beálló”, zártan védekező ellenfelekkel szemben akadozik a gépezet.

A január 20. utáni napokban esedékes az edzőmeccsek sorának beindulása – tudhatták meg a focibarátok. A felkészülésbe bekapcsolódó újak között várhatóan „lesz fekete, sárga, kék, zöld” – utalt képszerűen Szentes Lázár arra, hogy más szempontok nem játszanak majd szerepet a leigazolandók kiválasztásában, mint az emberi és a futballbeli képességek. (És egyúttal arra is, hogy határon túlról, különféle országokból, kontinensekről érkezők lehetnek túlsúlyban.)

– Kölcsönbe azért nem hozunk senkit, hogy fél év elteltével visszamenjen. Csak olyanra tartunk igényt, aki az első osztályra alkalmas. Akár már jövő ősztől, de ha nem úgy alakul, akkor következő évtől.

Újságírói kérdésre válaszolva hosszabban beszélt arról, mik a tervek az utánpótlás terén. Minden eddiginél jobban oda kívánnak figyelni az U17-es és U19-es korosztályokra. A hangsúlyt immár az egyéni képzésekre helyezik, minden csapattal két (később, lehetőleg, még több) edző foglalkozik; nota bene, kapusedző poszton vannak gondok, azaz hiány. A fiatal tehetségek között is főleg csatárokat keresnek, s többeknek van esélye, hogy hamarosan a felnőtt kerethez kerüljenek. (Itt a már ismert, még mindig nagyon fiatal, s az utóbbi fél évet sérülés utáni lábadozással töltő Bacsa Patrik hangzott el példaként.)

„Felturbózzuk tehetségeket” – mondta a szakmai programról Szentes Lázár, hozzátéve: a nyíregyházi, illetve debreceni futballakadémiák napjainkban zajló beindulása kapcsán plusz kihívás, hogy városunk és régiónk képes legyen megtartani saját tehetségeit. Nem fognak kölcsönbe adni diósgyőri fiatalokat, mert mindnyájuknak azt kell segíteni, hogy a két legfelső korosztályos csapat végre feljusson az úgynevezett kiemelt bajnokságba. (Annál inkább szükség van a magas szintű megmérettetés lehetőségére – erre Benczés Miklós emlékeztetett a sajtótájékoztatón -, mivel a DVTK másodosztályúvá válásával megszünt az az NBIII-as csapat, amely a fiataloknak felnőtt szintű versenyeztetést biztosított.)

A szakmai fejleményeknél nem kevésbé fontosak a gazdaságiak.

Dudás Hunor, a szeptemberben hivatalba lépett ügyvezető e tárgyban elmondta: a legutóbbi három hónap arról szólt, hogy az „anyagcég” Aragótól kapott pénzből a klub törlesztette kétszáz millió forintos addóságait. A másik tulajdonos városi önkormányzattól várt támogatás közismert módon várat magára, ám ígéret van rá, hogy rövidesen megérkezik – ezzel befejeződhet a konszolidáció, minden követelés kiegyenlítése.

Fontos lépés volt az áttérés a bérezésben az ekho szerinti adózásra, a fizetések csökkentek, egyszersmind átláthatóbbá váltak.

– Számos potenciális szponzorral kapcsolatot építettünk ki, egy multinacionális céggel előrehaladott tágyalásokat folytatunk a szerepvállalásáról – ismertette a klubvezető. További részleteket egyelőre nem tudott elárulni.

A futballszakmai kérdésekről egyébként Szentes Lázárral a dvtk.eu honlapon bővebb, kétrészes interjú olvasható a napokban.

 

Balogh Attila

 


Szentes Lázár, Dudás Hunor

Az asztalnál: Veréb György, Szentes Lázár, Dudás Hunor, Benczés Miklós, Vitelki Zoltán, bal oldalt áll a konferanszié: Hollósy András

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…