2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Dr. Baji Balázs is Miskolcon versenyez

Tizenkilenc csapat méri össze tudását május 12-13-án Magyarország 2018. évi csapatbajnokságának Keleti régiós döntőjében, melynek a Miskolci Atlétikai Centrum ad otthont. A mezőnyben ott lesz a tavaly sporttörténelmi vb-bronzot begyűjtő dr. Baji Balázs is.

A viadalt a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) megbízásából az MVSI Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. rendezi meg. A 19 csapat tagjai 561 rajthoz állást produkálnak majd. Jó néhányan több versenyszámban is indulnak.

Az eseményről megtartott mai sajtótájékoztatón, melynek résztvevőit Deák Bárdos Mihály, az MVSI szakmai vezetője üdvözölte elhangzott az is, hogy Miskolcon versenyez a hétvégén dr. Baji Balázs, a tavalyi felnőtt szabadtéri világbajnokság 110 méteres gátfutó számának bronzérmese, az Universiade győztese, akit 2017-ben megválasztottak az „Év sportolójának”.

–    A hétvégi verseny azért is fontos számunkra, mert a miskolci utánpótlás képviselői újabb inspirációt, lendületet kaphatnak azzal, hogy a már komoly karrierrel rendelkező élversenyzőinkkel együtt vetélkedhetnek a másodpercekért, a centiméterekért, a pontokért – fogalmazott Rakaczki Zoltán, a létesítményt is üzemeltető Miskolci Sportcentrum Kft. ügyvezetője, sportért felelős polgármesteri biztos. – 2014 óta, amikor is átadták a Miskolci Atlétikai Centrumot, évente 2-3 nagy volumenű, országos versenyt rendezünk itt, ezen kívül a városi és megyei diákolimpiai küzdelmeknek is rendszeresen otthont adunk. Mindezen túl természetesen a város atlétika sportjában érintett valamennyi korosztály képviselőjének felkészülését, edzéslehetőségét is mi biztosítjuk. Annak érdekében, hogy a jövőben még színvonalasabb körülmények között fogadhassuk majd a sportolókat, az állam és MASZ támogatásával 2019-ben fejlesztjük a Miskolci Atlétikai Centrumot: az öltözői kapacitást és a futófolyosót szeretnénk jelentős mértékben bővíteni.    

Tigyi József, az MVSI atlétikai szakosztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy a 2014-ben útjára indított OCSB-t tavaly rendezték meg először Miskolcon, mely maximális elégedettséget váltott ki a sportág országos vezérkarában, akik idén is ide ítélték a rendezés jogát.
– Az egyéni felnőtt országos bajnokság után a második legnagyobb hazai megmérettetésen itt lesz Zsivoczky Pandel Attila vb-bronzérmes, olimpiai 6. tízpróbázó, Helebrandt Máté vb 6. gyalogló, Zsivoczky Farkas Györgyi olimpiai 8. hétpróbázó, Rivasz Tóth Norbert utánpótlás Európa-bajnok gerelyhajító, Venyercsán Bence olimpikon gyalogló, Récsei Rita, Universiade 4. helyezett gyalogló, Kozák Luca és Kerekes Gréta világbajnoki résztvevő gátfutó, valamint a középiskolai mezeifutó világbajnok Palkovits István is – mondta Tigyi József. – A rendezvényt megtiszteli jelenlétével Gyulai Miklós, a MASZ elnöke. A hazai pálya előnyét remélhetően maximálisan kiélvező, 25-30 sportolót „csatasorba állító” MVSI Miskolc Városi Sportiskola Nonprofit Közhasznú Kft. korosztályos válogatottjai közül indul az erőpróbán az idei nagy megmérettetésekre készülő Bacsa Fanni (távolugrás, 100 m gát, 4×100 m), Nemes Rita (100 m gát, súlylökés, gerelyhajítás, 4×100 m), Iván Zsombor (hármasugrás), Kovács Soma, Varga Dávid és Gál Vencel (gyaloglás) is. A szabályok adta lehetőséget kihasználva, a Tiszaújvárosi SC két versenyzőjével kiegészülő sportiskolásokkal szemben túlzottan nagy elvárásokat nem támasztott a szakvezetés. Elsődleges cél, hogy a tanítványok minél nagyobb versenyrutint szerezzenek. Összességében azt mondhatom, hogy a sportbarátok számára is igazi csemege lesz a kétnapos esemény, több versenyszámban kifejezetten erős mezőnyök vetélkednek majd.

–    Nagyon várjuk már a hazai versenyt, csapattársaim közül mindenki a legjobb teljesítményével, a legtöbb pontot begyűjtve szeretne hozzájárulni az MVSI eredményességéhez! – fejezte ki reményeit Nemes Rita.

–    Nekem csak jó tapasztalataim vannak az OCSB-vel kapcsolatban, hiszen 2015-ben, Nyíregyházán megnyertem a 10 km-es gyaloglást, 2016-ban harmadik lettem, de junior világbajnoki szintet gyalogoltam, míg tavaly a 4. helyen zártam – emlékezett vissza Kovács Soma. – Nem szeretnék szakítani a hagyományokkal, így hétvégén is a legjobbak közé várom magam!

A versenyszámok
1. nap (kezdés: 13 órakor), férfiak: 100 m, 400 m, 1500 m, 400 m gát, 3000 m akadály, távolugrás, súlylökés, kalapácsvetés, 10 km gyaloglás, 4×100 m.   Nők: 100 m, 400 m, 1500 m, 400 m gát, 3000 m akadály, magasugrás, rúdugrás, távolugrás, diszkoszvetés, gerelyhajítás, 4×100 m  

2. nap (kezdés 11 órakor), férfiak: 200 m, 800 m, 5000 m, 110 m gát, magasugrás, rúdugrás, hármasugrás, diszkoszvetés, gerelyhajítás, 4×400 m.  

Nők: 200 m, 800 m, 5000 m, 100 m gát, hármasugrás, súlylökés, kalapácsvetés, 10 km gyaloglás, 4×400 m.    

1.    Fotó:
Nemes Rita (balról), Tigyi József, Rakaczki Zoltán, Deák Bárdos Mihály és Kovács Soma a miskolci sajtótájékoztatón.
(Fotó: Végh Csaba)

2.    Fotó:
Nemes Rita (balról) és Tigyi József, az MVSI szakosztályvezetője.
(Fotó: Végh Csaba)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…

További cikkek