2021. 12. 6. hétfő

Miklós
1 EUR 364 HUF
1 GBP 428 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Bogár János újra megméretné magát a „Spartathlonon”

Bogár János újra megméretné magát a „Spartathlonon”

Huszonkilenc évvel ezelőtt Bogár János nyerte meg a nem hivatalos ultramaratoni futó világbajnokságként is emlegetett „Spartathlont” Görögországban.  Az idei, Athén-Spárta közötti 246 kilométeres versenyre – korábbi győztesként – indulási jogot kapott a Fancsalban élő hosszútávfutó legenda is, aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel.

–        Régóta terveztem visszatérni Athénba, hogy rajthoz álljak újra ezen a maga nemében egyedülálló erőpróbán, a világ leghíresebb és egyik legnehezebb ultramaratonján, de eddig különböző okok miatt nem jött össze a dolog – tudtuk meg Bogár Jánostól. – Az elmúlt évtizedekben megtapasztalt, egyre nagyobb érdeklődés miatt jó ideje a szervezők sorsolás alapján döntenek arról, hogy kik kapnak indulási jogot, mely egyfajta szerencse-faktor. Nemrégiben tudtam meg a 2019-ben ötödikként célba érkezett Simonyi Balázstól, aki jóban van a görög rendezőkkel, hogy aki egyszer nyert a Spartathlonon, annak automatikusan felajánlják az indulás lehetőségét, tehát nem kell a sorsolás eredményére hagyatkoznia. Ez a tudat és a magyar hosszútávfutók tavalyi nagyszerű sikerei – Maráz Zsuzsanna és Bódis Tamás győzelme, Csécsei Zoltán második helye – adták az újabb motivációt, egyben célt is számomra, hogy ismét eljussak az athéni rajthoz, mely jelen állás szerint eredeti időpontban, ugyanúgy, mint az 1983-as kezdetek óta mindig, szeptember utolsó péntekén lesz. Mivel az 1991-es győzelmem után megajánlott indulási jog nem jár együtt a nevezési díj elengedésével, az utóbbi hetekben azon dolgozom, hogy előteremtsem a meglehetősen borsos, 1100 eurós összeget, melyet június 20-ig kell befizetni. Ehhez jön hivatalos kísérőm, egyben párom, Varga Ildikó 600 eurós nevezési díja és a két repülőjegy Athénba.  Sajnos jelenlegi helyzetemben – fancsali közcélú munkásként – nem rendelkezem a szükséges anyagiakkal. Nem vagyok egyedül ezzel a problémával, mert például tavaly hét besorsolt honfitársunk nem tudott elutazni erre a nagyszabású görög versenyre. Nagy megtiszteltetés és öröm, egyben szívmelengető érzés, hogy eddigi támogatóim mellett a hazai futótársadalom tagjai, csoportosulásai, sőt civilek is összefogtak annak érdekében, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek. Teszik ezt a facebook oldalam, illetve bankszámlaszámom (K&H Bank 10402726-77565152-49551000) igénybevételével.  Mindezt azért, hogy időben kifizethessem a fenti tételeket. Bármi lesz is a vége, nagyon hálás vagyok mindenkinek!

Heti 200 kilométerrel készül

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Hegyalja 2050 SE színeit képviselő Bogár Jánosnak élete a futás, elmondása szerint olyan ez számára, mint a levegővétel. Az elnyűhetetlen örökifjú július végén lesz 56 éves, de ma is olyan töretlen lelkesedéssel és alázattal rója a kilométereket, mint az elmúlt évtizedekben mindig.

–        Az edzésekkel ezúttal sem lesz baj, egyrészt tudom, hogy mire van szükség a táv teljesítéséhez, másrészt pedig nem akarok csalódást okozni eddigi segítőimnek – hangsúlyozta a ma is Fancsalban élő legenda. – A csontkinövés sérülésem is szépen alakul, nem zavar már a felkészülésben. A heti edzésátlagom jelenleg 200 kilométer, a hétvégenként letudott 70-90 km-es tréninghez naponta hozzáteszek mintegy 20 kilométert. Ami a szeptember végén várható eredményt illeti, abszolút reálisan látom a helyzetet, az esélyeimet. A rendkívül erős nemzetközi és szerencsére egyre erősebb magyar mezőny számomra már egy teljesen más műfaj. Nincsenek hiú reményeim, persze, ahogy mindig, ezúttal is mindent megteszek majd, hogy kihozzam magamból a maximumot, de nem tudom ez mire lesz elég. Hagyományos értelemben vett eredményhirdetés egyébként nincs Spártában, de valamennyi teljesítőnek átadják a babérkoszorút. Ezt az ereklyét újból szeretném hazahozni!

Sikerek, elismerések

Bogár János további kiemelkedő eredményei között tartják számon az 1994-ben, a 24 órás futásban elért Európa-bajnoki aranyérmét. 1995-2009 között hétszer győzött a rangos madridi 100 km-es nemzetközi versenyen. Hatszor nyerte meg a Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaratont, hétszer diadalmaskodott a Békéscsaba-Arad Szupermaratonon és kétszer (2007, 2012) hirdették ki elsőként az UltraBalatonon. 2019-ben első lett a Kassa-Miskolc Ultramarathonon. A 2007-ben az év hazai ultrafutójának megválasztott kiváló sportember 2011-ben megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Fair Play-díját, 2016-ban pedig bekerült a Magyar Ultrafutás Dicsőségcsarnokába.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kalandokkal tűzdelt 25. Jubileumi Mikulás Rally után beszélgetek Juhász Csabi raliversenyzővel. Megosztanád a portál olvasókkal, hogy miként is sik…
A 2021-es Gokart Országos Bajnokság, Rotax Max Senior kategóriában első helyezést ért el a 17 éves Juráncsik Balázs. Ezzel az éves eredményével kij…

További cikkek

Hirdetés

Friss hírek

Hirdetés

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum